Η πρόταση έπεσε και φαίνεται ότι υπάρχει η προπτική το σχολικό συγκρότημα του Μουσικού να κατασκευαστεί στο χώρο του πρώην ΚΥΤ της Μόριας

Νότες στα χαλάσματα

17/10/2020 - 14:00 Ενημερώθηκε 17/10/2020 - 10:26

Σε ένα εξάμηνο σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, οι αίθουσες πτέρυγας του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα θα είναι έτοιμες για να δεχτούν τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, ενώ την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες προκειμένου να πλημμυρίσουν νότες το κατεστραμμένο πλέον Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Αυτή τη στιγμή το Μουσικό συστεγάζεται με το 5ο Γυμνάσιο και δρομολογείται η μεταφορά του σε πτέρυγα του ΟΑΕΔ ως προσωρινή λύση, ενώ η μόνιμη λύση περιλαμβάνει την εύρεση οικοπέδου και κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος.

Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες στην πτέρυγα του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα, που παραχωρήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, ως προσωρινή λύση. Η μόνιμη, σύμφωνα με τον κ. Κύτελη, είναι εκείνη που δέχτηκαν και οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς είναι να ανεγερθεί το Μουσικό Σχολείο πάνω στα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι φωτιές του ΚΥΤ Μόριας, εμφυσώντας ξανά τη ζωή σε έναν τόπο που σήμερα φαίνεται ρημαγμένος.

Θεοφανέλλης: «Η ιδέα της Μόριας είναι ιδανική»

Οι απόψεις Δημάρχου και του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Τιμολέων Θεοφανέλλη, φαίνεται να ταυτίζονται αφού και ο δεύτερος εκφράζοντας την άποψή του τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί μία προσωρινή και μία μόνιμη λύση. Η προσωρινή θα είναι στο κτίριο του ΟΑΕΔ και η μόνιμη σε έναν άλλο χώρο που θα δημιουργηθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Μουσικού Σχολείου. Μάλιστα επεσήμανε ότι η έκταση του οικόπεδου, της τάξεως των 3.500m2, που αναζητείται είναι δύσκολο να εντοπιστεί εντός της πόλης, γι’ αυτό και θα πρέπει να προσανατολιστούμε αλλού. «Η ιδέα της Μόριας είναι ιδανική» είπε σε δήλωσή του στο «Ε». Βέβαια συμπλήρωσε ότι μέχρι να υλοποιηθεί μια τέτοια ιδέα και να φιλοξενηθούν μέσα μαθητές θα περάσουν κάποια χρόνια. Σε όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει βρεθεί ένας χώρος που να πληροί τις προδιαγραφές για να κάνουν τα μαθήματά τους οι μαθητές. Παράλληλα τόνισε ότι δεν είναι λύση να συνεχίσει να είναι το Μουσικό μαζί με το 5ο Γυμνάσιο. «Το Μουσικό Σχολείο είναι ένα διαμάντι που πρέπει να προσέξουμε» ανέφερε ο κ. Θεοφανέλλης ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του.

Η χρηματοδότηση και η πρόταση

Στην συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Beate Gminder, υπήρξε η δέσμευση από την εκπρόσωπο της ΕΕ ότι θα υπάρξει εισήγηση στα όργανα της Κομισιόν, η οποία θα περιλαμβάνει το αίτημα χρηματοδότησης του σχολικού συγκροτήματος.

Η τοποθέτηση αυτή του Δημάρχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, βρήκε απόλυτα σύμφωνη την αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τόνισε ότι πρόκειται για μία εξαιρετική ιδέα.

Η ανέγερση σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή και συγκεκριμένα Μουσικού Σχολείου, καθώς και ανάλογων αθλητικών εγκαταστάσεων ήταν πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου της Μόριας, που βρήκε απόλυτα σύμφωνη τη Δημοτική Αρχή η οποία έχει βάλει στόχο την υλοποίηση αυτής. «Θα περιμένουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρηματοδότηση, αλλά και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί θα αναζητήσουμε αλλού τους πόρους για να υλοποιήσουμε αυτόν το στόχο», είπε ο κ. Κύτελης κάνοντας ξεκάθαρο, ότι το Μουσικό Σχολείο, βρήκε το χώρο όπου θα φιλοξενηθεί.

Ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στόχος της επίσκεψης της ευρωπαίας επιτρόπου ήταν η αξιοποίηση και η ανάπλαση της περιοχής όπου κάποτε φιλοξενούσε χιλιάδες μετανάστες.

H πρόταση της ανέγερσης του Μουσικού Σχολείο στα αποκαΐδια της Μόριας, είχε εκφραστεί δια στόματος του προέδρου της Κοινότητας Μόριας, Γιάννη Μαστρογιάννη. Την προηγούμενη Παρασκευή είχε γίνει σχετική συζήτηση στο τοπικό συμβούλιο και η εισήγηση προωθήθηκε στην Δημοτική Αρχή η οποία την αποδέχτηκε. Η λύση του πρώην ΚΥΤ, ως το οικόπεδο που μπορεί να ανεγερθεί το σχολικό συγκρότημα, αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το χώρο αυτό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και δίνει λύση στο πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου που έχει γίνει βραχνάς τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

Ανάπλαση παλαιού κολυμβητηρίου

Ο Δήμαρχος έβαλε στο τραπέζι, της συζήτησης με την ευρωπαία αξιωματούχο και την προοπτική ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την πλήρη ανακατασκευή του Παλαιού Κολυμβητήριου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, και την αξιοποίησή του ως χώρου πολλαπλών χρήσεων, πρόταση που έχει κατατεθεί και που ενδεχομένως μια χρηματοδότηση από την Ε.Ε. να μπορεί να την υλοποιήσει.

 

Τέσσερα κλειστά γήπεδα μπάσκετ σε Πλωμάρι, Πάμφιλα, Παναγιούδα και Μυτιλήνη

Ο Δήμος Μυτιλήνης έχει βάλει στόχο τη δημιουργία κλειστών γηπέδων μπάσκετ-βόλεϊ, καθώς έχει υποβάλλει αιτήματα για την έγκριση αγοράς φουσκωτών στεγάστρων. Τα στέγαστρα αυτά θα τοποθετηθούν σε Πλωμάρι, Πάμφιλα, Παναγιούδα και ένα ακόμη στη Μυτιλήνη, ωστόσο δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη ο ακριβής χώρος για το τελευταίο.

Να σημειωθεί ότι το στέγαστρο της Παναγιούδας, όπως είπε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, θα είναι μεταλλικό προκειμένου να μην επηρεάζεται ο κλειστός αθλητικός χώρος από τους ανέμους που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι 199.953 ευρώ θα κοστίσει το φουσκωτό στέγαστρο που θα τοποθετηθεί σε σχολείο του Πλωμαρίου, σύμφωνα με το σχετικό αίτημα βρίσκεται υπό έγκριση και έχει τίτλο: «Προμήθεια φουσκωτών στεγάστρων για αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες πλην Μυτιλήνης». Η χρηματοδότηση των στεγάστρων θα γίνει από πόρους της ΣΑΤΑ του Δήμου Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey