Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι περιμένουν τα κρούσματα των εορτών

Νέο lockdown ή μερική άρση, σήμερα οι αποφάσεις

08/01/2021 - 10:09 Ενημερώθηκε 08/01/2021 - 15:51

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι περιμένουν τα κρούσματα των εορτών -Νέο lockdown ή μερική άρση, σήμερα οι αποφάσεις

Την εισήγηση των ειδικών για τα επόμενα βήματα λίγο πριν λήξει το αυστηρό lockdown περιμένει η κυβέρνηση.

Οι λοιμωξιολόγοι εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων και ιδίως για το άνοιγμα των σχολείων και ενδεχομένως των καταστημάτων την Δευτέρα. Και ο λόγος που προβληματίζονται είναι τα κρούσματα των γιορτών που σιγά σιγά εμφανίζουν τα δεδομένα στους ειδικούς, αλλά και οι εικόνες που αντίκρισαν ανήμερα των Θεοφανίων, με πιστούς να συνωστίζονται σε εκκλησίες και άλλους να παραβαίνουν τους κανόνες και βουτάνε στην θάλασσα για τον σταυρό, με αρκετούς να μην τηρούν τα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα θα κάνουν την εισήγησή τους, με τον Νίκο Χαρδαλιά να αναμένεται να κάνει τις ανακοινώσεις για την επόμενη ημέρα, μετά την λήξη του αυστηρού lockdown στις 11 Ιανουαρίου, αν αυτό φυσικά δεν παραταθεί.

Ανοίγουν νηπιαγωγεία, δημοτικά, ειδικά σχολεία τη Δευτέρα

Η απόφαση για να ανοίξουν τα σχολεία είναι ειλημμένη και την Δευτέρα θα ανοίξουν κανονικά. Υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, ωστόσο η επιτροπή απεφάνθη πως αυτά θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, όπως και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Είναι ένα ζήτημα που έφερε διαφωνίες στην επιτροπή καθώς υπήρχαν φωνές που δεν έβρισκαν καλή ιδέα το άνοιγμα των σχολείων. Η μόνη εκκρεμότητα που λύθηκε αργά χθες το απόγευμα ήταν το τί θα ισχύσει για τα σχολεία στις «κόκκινες» περιοχές. Εν τέλει, η ειδική επιτροπή αποφάσισε να ανοίξουν κανονικά οι σχολικές μονάδες (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ειδικά σχολεία) τη Δευτέρα και σε αυτές τις «κόκκινες» περιοχές.

Οι περιοχές αυτές υπενθυμίζεται ότι είναι οι εξής:

  • Δυτική Αττική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα),
  • οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης,
  • το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου,
  • Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης,
  • ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας,
  • η κοινότητα Σπερχειάδας,
  • ο Δήμος Μακρακώμης της ΠΕ Φθιώτιδας,
  • η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης
  • η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της ΠΕ Φλώρινας
  • και η Κάλυμνος.

«Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη και ανήκω σε όσους μειοψήφησαν. Θα βρεθούμε μπροστά σε κάποια διλήμματα. Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και τα καταστήματα και, παραδείγματος χάρη, οι ναοί, όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες επιλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Τι θα γίνει με το click away και το εμπόριο

Αγνωστο παραμένει εάν στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξει και πάλι το click away για τα καταστήματα. Από την πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης έχει τονιστεί πως η πρόθεση είναι να λειτουργήσει ξανά, με τα απαραίτητα μέτρα, καθώς ξεκινούν και οι χειμερινές εκπτώσεις. Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι είναι προβληματισμένοι καθώς φοβούνται ότι ένα άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων ταυτόχρονα, μετά τα όσα είδαν και στα Θεοφάνια, μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα.

«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey