Τα μυστικά ενός ευτυχισμένου γάμου

Να ζεις, να αγαπάς και να καταλαβαίνεις

25/02/2022 - 10:10 Ενημερώθηκε 25/02/2022 - 12:50

Στην εποχή αυτή που το διαζύγιο βγαίνει πλέον με ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο, υπάρχουν και εκείνα τα ζευγάρια που μένουν και επιμένουν για να δείχνουν ότι ο γάμος δεν είναι απλά η επισημοποίηση, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, των πιο ωραίων στιγμών στην ιστορία σχέσης δύο ανθρώπων.

Ο γάμος είναι ουσιαστικά κάτι πιο βαθύ, είναι η υπόσχεση αέναης αφοσίωσης στον άνθρωπο που διάλεξες να εμπιστευτείς την καρδιά σου και αυτή η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης είναι που κάνει την αγάπη πιο βαθιά και πιο αληθινή.  Είναι η εκτίμηση και ο σεβασμός στην ίδια σου την επιλογή, που πλέον πρέπει να την στηρίζεις καθημερινά.

Στις 12 Ιουλίου του 1955 αρραβωνιάστηκαν και στις 12 Ιουλίου του 1959 παντρεύτηκαν. Έκτοτε ζουν μαζί και τώρα στα βαθιά γεράματα συνεχίζουν να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον. Εκείνη Ιχθύς γεννημένη στις 15 Μαρτίου 1934, εκείνος Υδροχόος γεννημένος στις 3 Φεβρουαρίου του 1927. Εκείνος αέρας, εκείνη νερό, ενώθηκαν δημιουργώντας μία παλίρροια στιγμών ζωής, μιας ζωής που δεν θα χαρακτηριζόταν εύκολη.

Μεγάλωσαν σε ένα ορεινό χωριό, την Φίλια. Εκείνος ασχολιόταν χρόνια με τα πρόβατα και τις ελιές και η γυναίκα του ήταν δίπλα, εργάτης και βοηθός. Γιατί  αν δεν βοηθήσεις τον άνθρωπό σου όταν σε χρειάζεται, ποιον θα βοηθήσεις;

Ο Ιγνάτιος και η Ευδοξία Καμπέρου είναι κοντά στα 66 χρόνια μαζί, και ο γάμος τους πλέον ανήκει στην κατηγορία των αδαμάντινων. Μεγάλωσαν δύο παιδιά, την Νίκη και την Άννη, γνώρισαν τέσσερα εγγόνια, τον Δημήτρη, τον Νίκο, την Ευαγγελία και τον Ιγνάτη και τώρα χαίρονται τέσσερα δισέγγονα.

Στον γάμο τους δεν είχαν φωτογράφο να αποθανατίσουν τις στιγμές. Με τα κουρασμένα όμως από τον χρόνο μάτια ο κ. Ιγνάτης μας καταλαβαίνει από το ηχόχρωμα της φωνής. Θυμάται ότι οι πιο ωραίες στιγμές ήταν εκείνες που έτρεχε για να συναντήσει την αγαπημένη του. Με την σοφία των τόσο χρόνων μας είπε ότι πειρασμοί στην ζωή πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι πως εσύ θα συμπεριφερθείς ότι έρθεις αντιμέτωπος με αυτούς.  Για εκείνον μια γυναίκα που θα κοιμηθεί σε ξένο κρεβάτι δεν «ζαπλαντίζεται», εννοώντας ότι παύει πλέον να έχει όρια και σεβασμό απέναντι στον σύζυγο και όταν δεν υπάρχει σεβασμός τότε όλα αρχίζουν να διαλύονται. Ίσως – ίσως γιατί τελικά ο αρχηγός σε μία φαμίλια είναι γένους θηλυκού και είναι εκείνος είναι που κρατά τα «γκέμια» και θέτει όρια σε όλους, χαράσσοντας εκείνος το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουν. 

Στιγμές ρήξης για εκείνους δεν υπήρχαν, διαφωνίες- όπως όλα τα ζευγάρια- θα είχαν, ποτέ όμως ο θυμός δεν γινόταν σύμβουλος. Εκείνη εκνευριζόταν  εκείνες τις Κυριακές που ενώ είχε στρωμένο το τραπέζι εκείνος ξεχνιόταν στον καφενέ με τους φίλους του, αλλά η ενόχληση θα έφευγε με την δύση του ηλίου. Εκείνος αν άρχιζε η μουρμούρα θα έβαζε τις αρβύλες θα έπαιρνε το γαϊδουράκι και θα κινούσε για το χωράφι. Η καθημερινότητα σε έκανε να ξεθυμαίνεις και όταν γυρνάς κουρασμένος βλέπεις τα πρόσωπα που αγαπάς σβήνεις τις διαφορές σαν να μην υπήρξαν. Γιατί γύρω από το τραπέζι κάθεσαι με ανθρώπους που αγαπάς και που αναλογίζονται τον κόπο που απαιτεί ο άρτος ημών ο επιούσιος.

Η αγάπη των ζευγαριών αυτών είναι ο πρωινός καφές που θα ξυπνήσουν αχάραγα να πιουν συντροφιά μαζί. Είναι οι γιορτές που ετοιμάζεις μεζέδες και γλυκά για να τιμήσεις τον άνθρωπό σου και μαζί με εκείνον και τους φίλους του. Είναι οι σφραγισμένες πόρτες όταν τα προβλήματα πέφτουν πάνω σου και σου κόβουν την ανάσα και εκείνη τη στιγμή ο άνθρωπός σου σού δίνει φιλί ζωής.

Στα βαθιά γεράματά τους νιώθουν και δηλώνουν ήρεμοι και ευτυχισμένοι και αυτό που συμβουλεύουν τους νέους είναι να μάθουν να νιώθουν και να σέβονται τον άνθρωπό τους.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey