Διεθνής Αμνηστία:

Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα

21/09/2018 - 12:50 Ενημερώθηκε 24/09/2018 - 12:53

Με μια ανακοίνωση κόλαφο η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «μαύρη τρύπα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα τους καταυλισμούς προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να μεταφέρουν αμέσως τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και να τερματίσουν την απάνθρωπη πολιτική γεωγραφικού περιορισμού.

Στην ίδια ανακοίνωση φιλοξενείται και δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, ο οποίος επισημαίνει ότι οι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι και πάλι με τη βία, τον φόβο και το τραύμα και ότι είναι αδικαιολόγητο να κλείνει κανείς τα μάτια σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία για να επιτραπεί η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Αφόρητη η κατάσταση

«Η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου -ιδιαίτερα στη Μόρια- έχει καταστεί αφόρητη·η ζωή και η υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, ανδρών γυναικών και παιδιών, διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Η πραγματικότητα αυτή έρχεται ως συνέπεια της ευρωπαϊκής πολιτικής απόφασης που επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Καθώς ο αριθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί, οι ήδη δύσκολες συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και ο αριθμός των μετακινήσεων προς την ηπειρωτική χώρα παραμένει ιδιαίτερα ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της η Δ.Α. σήμερα στη Μόρια βρίσκονται 8.827 πρόσφυγες, ενώ ο καταυλισμός υποτίθεται ότι έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.100 ανθρώπων. Σε πρόσφατες δηλώσεις τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία και την ψυχική υγεία των προσφύγων στη Μόρια, αναφερόμενοι σε νέες αφίξεις ανθρώπων με διαταραχές ύπνου, ανεπαρκή παροχή φαγητού και πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

«Οι σκληρές επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της πολιτικής εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά, πλήττουν χιλιάδες ανθρώπους που διέφυγαν από συγκρούσεις. Όχι μόνο οι ζωές τους τίθενται σε αναμονή, αλλά αναγκάζονται να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και σε υπερπλήρεις χώρους. Έτσι, έρχονται αντιμέτωποι και πάλι με τη βία, τον φόβο και το τραύμα. Οι αρχές πρέπει να μετακινήσουν επειγόντως τους πρόσφυγες, και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, στην ηπειρωτική χώρα και να τους παράσχουν επαρκή καταλύματα», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής της Αμνηστίας Ελλάδας. Και προσθέτει: «Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο, με μέτρα μετεγκατάστασης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη κατόπιν επιλογής. Είναι αδικαιολόγητο να κλείνει κανείς τα μάτια σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία για να επιτραπεί η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», υπογραμμίζει στην ίδια δήλωση ο Γ. Σακελλαρίδης, ο οποίος υπήρξε για να μην το ξεχνάμε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Έχουν πιστοποιήσει το απάνθρωπο

Σε επισκέψεις τους στη Λέσβο, τη Σάμο και την Χίο, οι ερευνητές και οι ερευνήτριες της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν πιστοποιήσει το απάνθρωπο των συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς και τις καταστροφικές τους επιπτώσεις, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά, οι γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Η οργάνωση μαζί με δεκάδες άλλες ΜΚΟ έχει επανειλημμένα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές την άρση της απαράδεκτης πολιτικής γεωγραφικού περιορισμού. Φαίνεται όμως ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις και οι εκκλήσεις δεν επηρεάζουν, στο βαθμό που θα περίμενε κανείς, τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και των αρμοδίων προκειμένου να δράσουν αποτελεσματικά και με σχέδιο και όχι για τα... μάτια της κοινής γνώμης, προκειμένου οι συνθήκες να βελτιωθούν και η κοσμοσυρροή αυτή στη Μόρια να εκλείψει.

Γ. Κυρίτσης:

Fake news και υπερβολικά όσα γράφονται για την Μόρια

Πως όμως μπορεί να περιμένει κανείς από τους κυβερνητικούς παράγοντες να ...τρέξουν τα πράγματα στη Μόρια και να το εννοούν, όταν δηλώνουν ότι η κατάσταση στο κέντρο της Μόριας είναι οριακή, όταν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, που μάλιστα για μια περίοδο έπαιζε και συντονιστικό ρόλο για το προσφυγικό, ο Γιώργος Κυρίτσης καταλογίζει ευθύνες στους κατοίκους της Λέσβου, για την κατάσταση που επικρατεί στο hot spot της Μόριας. Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «η Μόρια θα μπορούσε να είχε λυθεί αν η τοπική κοινωνία έδινε την άδεια να επεκταθεί ο χώρος της Μόριας ώστε να υπάρχει περιθώριο να διαχειριστούμε τον παραπάνω κόσμο όταν έχουμε αυξημένες ροές». Προφανώς ο άνθρωπος ή αγνοεί ότι το πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο όταν υπάρχουν αυξημένες ροές ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι στη Μόρια και στη Λέσβο παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες για πολλούς μήνες και εξαιτίας των πολιτικών αγκυλώσεων που επικρατούν στο χώρο που εκπροσωπεί και ο κ. Κυρίτσης.

«Υπερβολικά» τα δημοσιεύματα

Ταυτόχρονα, ο Γ. Κυρίτσης χαρακτήρισε «υπερβολικά μερικά από αυτά που περιγράφει ο Guardian» για τις εικόνες ντροπής από την Μόρια, αποδίδοντας το πρόβλημα στο γεγονός ότι «η δυνατότητα που έχουμε να διοχετεύουμε ανθρώπους στο εσωτερικό της χώρας δεν είναι αντίστοιχη με τον ρυθμό αφίξεων από τα τουρκικά παράλια».

Όσον αφορά το ερώτημα που πήγαν τα 1,6 δις ευρώ που έχει λάβει η χώρα μας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι δεν κατευθύνθηκαν όλα τα χρήματα στον σκοπό για τον οποίο δόθηκαν και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει την πρακτική «να χρηματοδοτεί όχι απευθείας τα κράτη που υφίστανται την μεταναστευτική πίεση αλλά διεθνείς οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζονται όπως η Διεθνής Αμνηστία».

Στρουθοκαμηλίζει συνειδητά

Στην ερώτηση αν γίνονται επαναπροωθήσεις ο κ. Κυρίτσης απάντησε ότι «όταν είναι να γίνουν, γίνονται επαναπροωθήσεις. Υπάρχει μια διαδικασία παροχής ασύλου, μια πολύ λεπτομερής νομική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα για να μην αδικηθεί κάποιος και να μην καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην σύρεται η χώρα σε διεθνή δικαστήρια και να συσσωρεύει καταδίκες». Μόνο που η διαδικασία αυτή που επικαλείται ο κ. Κυρίτσης έχει σχεδόν μηδενίσει τις επαναπροωθήσεις, τη στιγμή που τα στοιχεία λένε ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός από τους αιτούντες ασύλου δεν έχουν προσφυγικό προφίλ, είναι οικονομικοί μετανάστες και ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται η παραμονή τους και ο εγκλωβισμός τους στα νησιά, ακόμη και σύμφωνα με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, που ως προς αυτό το σκέλος της μένει ανενεργή με ορατά αποτελέσματα. Εκτός και αν αυτά δεν τα βλέπουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο κ. Κυρίτσης και φορτώνει τα δεινά που σηκώνουν τόσο οι εγκλωβισμένοι στα νησιά, όσο και οι τοπικές κοινωνίες, στις τελευταίες που δυσανασχετούν γιατί δεν αντέχουν αυτές τις

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey