FOLLOW US

Κοινωνία

  • Σε πανικό οι ιδιοκτήτες ενοικιάσεων αυτοκινήτων, λόγω των ασαφών διατάξεων αναφορικά με τα διεθνή διπλώματα οδήγησης και τα υψηλά πρόστιμα
Μύλος με τα διπλώματα και τις ενοικιάσεις

Σε μπελάδες έχει βάλει τα γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αλλά και τους τουρίστες που έρχονται για διακοπές στη χώρα μας και επιθυμούν να νοικιάσουν κάποιο όχημα στη διάρκεια της παραμονής τους, ο Νόμος 4530 του Υπουργείου Μεταφορών που αφορά στις ρυθμίσεις θεμάτων επιβατικών μεταφορών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του, που επικυρώθηκαν από τη Βουλή και δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 30 Μαρτίου 2018, εάν ο οδηγός του οχήματος δεν έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000€ στον εκμισθωτή (Rent-a-Car) και επίσης 1.000€ στον μισθωτή - πελάτη. Σε περίπτωση δε υποτροπής προβλέπεται επιπρόσθετο πρόστιμο ύψους 2.000€, καθώς και κατάσχεση του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα).

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΣΤΕΕΑΕ), σε επιστολή που είχε αποστείλει προς τον αρμόδιο Υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, αλλά και τον Γ.Γ. Υποδομών και Μεταφορών, Θάνο Βούρδα είχε επισημάνει τη σχετική ασάφεια στον κανονισμό αναφορικά με τα διεθνή διπλώματα και είχε λάβει μάλιστα τη διαβεβαίωση πως η διάταξη δεν αναφέρεται σε αυτά.

Παρότι είχε ζητηθεί από τον ΣΤΕΕΑΕ προς το Υπουργείο να διατυπώσει ορθότερα το Νόμο και στη συνέχεια να εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο, ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Η ανησυχία του Συνδέσμου επιβεβαιώθηκε στην πράξη, αφού ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε οδηγό και σε γραφείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων, ενώ σε άλλη περίπτωση κατασχέθηκε μάλιστα μοτοσικλέτα, γιατί ο πελάτης της δεν διέθετε διεθνές δίπλωμα.

Υπό το φόβο των προστίμων

Μιλώντας με επαγγελματίες του χώρου ενοικίασης αυτοκινήτων στη Λέσβο, άπαντες εξέφρασαν την αγωνία τους, αφού πέρα από τους Ευρωπαίους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας, είναι αρκετοί και όσοι προέρχονται από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, αλλά και Τουρκία, που κινδυνεύουν με βαρύτατα χρηματικά πρόστιμα εφόσον δεν διαθέτουν στην κατοχή τους διεθνή άδεια οδήγησης.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 31, παράγραφος 2 του σχετικού Νόμου, εφόσον εκμισθωθεί όχημα ή μοτοσικλέτα σε άτομο που δεν έχει την απαραίτητη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται το ανωτέρω χρηματικό πρόστιμο, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται σχετικά τι ισχύει με τα διεθνή διπλώματα.

Για παράδειγμα, εφόσον κάποιος Τούρκος επισκέπτης δεν διαθέτει νέου τύπου δίπλωμα, όπου αναγράφονται τα στοιχεία του με λατινικούς χαρακτήρες, αλλά την παλαιού τύπου άδεια οδήγησης, τότε δεν δύναται να οδηγήσει στη χώρα μας και αν το πράξει, τότε τόσο ο ίδιος ως εκμισθωτής όσο και το γραφείο εκμίσθωσης κινδυνεύουν με βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, οι οδηγοί που επιθυμούν να μισθώσουν όχημα στην Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσουν διεθνές δίπλωμα προτού φτάσουν στον προορισμό των διακοπών τους, με το ανάλογο κόστος για ετήσια ή τριετή ισχύ. Απαραίτητη προϋπόθεση μάλιστα είναι να έχουν στην κατοχή τους και τα δύο διπλώματα για την εκμίσθωση του οχήματος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων, Άννα Βλαχάβα, επεσήμανε πως «δημιουργούνται προβλήματα στους τουρίστες αυτών των χωρών, που θα αμελήσουν να φέρουν στην Ελλάδα το διεθνές δίπλωμα τους, αφού δεν θα μπορέσουν να ενοικιάσουν κάποιο αυτοκίνητο στη χώρα μας. Επειδή τα πρόστιμα είναι βαριά, θα πρέπει άμεσα να βγει διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο, που να ξεκαθαρίζει τι ισχύει σε αυτόν τον τομέα, ειδικά εν μέσω της καλοκαιρινής σεζόν. Γιατί αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα βαρύ πλήγμα για τις εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων και τον τουρισμό γενικότερα».

Πεσμένη η κίνηση

Παρότι διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, η κίνηση στα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων είναι πεσμένη, όπως σημειώνουν στο «Ε» γνώστες του χώρου. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται στις μειωμένες αφίξεις από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας, συγκριτικά με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, αλλά και στη νομοθεσία για τους επισκέπτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να μισθώσουν κάποιο όχημα, αλλά ίσως να μη διαθέτουν διεθνές δίπλωμα οδήγησης.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, πελάτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία ήταν οι λεγόμενοι καλοί μισθωτές, αφού διέμεναν στο νησί μας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, νοικιάζοντας αυτοκίνητο καθ' όλη τη διάρκεια των διακοπών τους, που αντιστοιχούσε σε τουλάχιστον ένα μήνα και έφτανε σε κάποιες περιπτώσεις τους δύο ή και περισσότερους μήνες!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top