Με επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ομιλητή τον Γ. Ρωμανιά

«Μόνη λύση  εισφορές, μόνο για τις συντάξεις»

13/01/2018 - 14:38

 

Μόνη λύση για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι οι ασφαλιστικές εισφορές με συνταγματικής φύσεως ρύθμιση, να χρησιμοποιούνται για το σκοπό για τον οποίο επιβάλλονται όπως σε όλη την Ευρώπη, να δίνονται αποκλειστικά στις συντάξεις. Αυτή είναι η λύση που πρόκρινε ο Οικονομολόγος, εργατολόγος, Γιώργος Ρωμανιάς στην ημερίδα που στέφθηκε με επιτυχία του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου την Τετάρτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. «Άμα κάθε τυχάρπαστος υπουργός έχει τη δυνατότητα να απλώνει το χέρι και να παίρνει τις εισφορές για να καλύπτει άλλες ανάγκες, λύση στο ασφαλιστικό δεν θα βρούμε ποτέ,» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ημερίδα έδωσε πολλές απαντήσεις στους άμεσα ενδιαφερόμενους και στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, σωματείων, της Αστυνομίας, της Εκκλησίας, του Ιατρικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης κ.ά.

Σύντομη αναδρομή

Αρχικά η αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη, πρόεδρος του Οργανισμού αναφέρθηκε στην «καταλήστευση των αποθεματικών» και εξιστόρησε κρίσιμες στιγμές του ασφαλιστικού: «το 1950 με Νόμο του Κράτους μεταφέρονται τα αποθεματικά των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος με μηδενικό επιτόκιο κατάθεσης, προκειμένου να δανειοδοτηθεί ο ιδιωτικός τομέας- οι οικονομικές δηλαδή ελίτ της εποχής- και να κατασκευαστούν βιομηχανίες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προχωρήσει η Ελλάδα στην εκβιομηχανοποίηση της. Μέχρι το 1974, δηλαδή επί 23 χρόνια τα αποθεματικά καταθέτονται άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδος! […] Για πρώτη φορά το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίνει εντολή να καταθέτουν μεν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα αποθεματικά τους τα Ταμεία έντοκα με επιτόκιο όμως 6%, την στιγμή που τα επιτόκια στις άλλες Τράπεζες ήταν πολλαπλάσια και ο πληθωρισμός επίσης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου που τον διαδέχθηκε δίνει εντολή ότι μπορούν τα Ταμεία να καταθέτουν τα Ταμειακά τους αποθέματα όπου κρίνουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλά επιτόκια. […] Έρχεται μετά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για να αποφασίσει ότι μπορούν τα Ταμεία να επενδύουν το 23% των αποθεματικών τους σε μετοχές στο Χρηματιστήριο. Δηλαδή να τζογάρουν! Ο Σημίτης το πάει ακόμα παραπέρα αποφασίζοντας το εξωφρενικό: όχι μόνον μετοχές με τα αποθεματικά, όχι μόνο με το 23% αλλά μπορούν οι διοικήσεις των Ταμείων να επενδύουν ελεύθερα με όλα τα λεφτά σε όλες τις μετοχές του χρηματιστηρίου! Και όπως όλοι γνωρίζουμε το χρηματιστήριο ήταν η μεγαλύτερη ληστεία των τελευταίων χρόνων. Την περίοδο 1999-2002 και 2008-2009 χάθηκαν περίπου 7 δισ. ευρώ στο χρηματιστηριακό τζόγο/αγορά μετοχών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πέρα από αυτό, οι κυβερνήσεις, διορίζοντας ως Διοικητές των Ταμείων διάφορους πολιτευτές, είχαν τη δυνατότητα να δανείζονται από αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Αποκορύφωμα τα Δομημένα ομόλογα επί Κυβερνήσεως Κωσταντίνου Καραμανλή το 2004, για να ακολουθήσει το PSI- κούρεμα δηλαδή των αποθεματικών επί συγκυβέρνησης Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ το 2012 που τελικά αποτελείωσαν τα αποθεματικά των Ταμείων. Και έρχεται μετά η αυτοαποκαλούμενη Κυβέρνηση της Αριστεράς το 2015 για να ακολουθήσει και αυτή την πεπατημένη και να βάλει και αυτή χέρι σε ότι αποθεματικό απόμεινε - περίπτωση ΑΚΑΓΕ!»

50 δισ. στους δανειστές!

Ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι από το 2010 έως το 2016 έχουν αφαιρεθεί από 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους (με τις γνωστές περικοπές), 48,8 δισ. Ευρώ, τα οποία δόθηκαν στις δόσεις των δανειστών. «Το ασφαλιστικό λειτουργεί με κανόνες, να πληρώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές για να έχουμε σύνταξη. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες ως προς το σύστημα (κεφαλαιοποιητικό, διανεμητικό, αναδιανεμητικό) με τα υπέρ και τα κατά του. Όμως σε όλα, οι εισφορές είναι για τις συντάξεις. Σήμερα έχουμε το φαινόμενο να βγαίνει ο Χουλιαράκης, ο Πετρόπουλος, η Αχτσιόγλου και να μας λένε ότι δεν πάνε καν στα αποθεματικά τα χρήματα. Οι εισφορές δίνονται αμέσως για να καλύπτονται άλλου είδους ανάγκες. Αν δεν υπάρχει συνταγματική ρύθμιση, δεν μας εξασφαλίζει τίποτα, δεν το λέω αυτό για τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και για την επόμενη» επεσήμανε.

Μία άλλη πρόταση του κ. Ρωμανιά είναι η ΓΣΕΕ και οι Ομοσπονδίες πριν από τις εκλογές να θέτουν ερωτήματα προς τους υποψηφίους σε σχέση με το ασφαλιστικό, οι απαντήσεις των οποίων να δίνονται στη δημοσιότητα.

Παράλληλα τόνισε ότι τα αποθεματικά των ταμείων είναι 20,6 δισ. Ευρώ: «Τα παλιά ασφαλιστικά ταμεία έχουν πάει στον ΕΦΚΑ. Το ποσό αυτό δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν τα ταμεία γιατί είναι δεσμευμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εδώ και πολλά χρόνια, η ΤτΕ χρεώνει τη ζημιά από τη μείωση της αξίας των ομολόγων στα ταμεία. Η διαδικασία που ακολουθεί η ΤτΕ από τη διοίκηση Γκαργκάνα είναι ίδια, ενώ τη ζημιά θα έπρεπε να τη χρεωθεί η ίδια. Αυτά τα είχα πει και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να παταχθεί, δυστυχώς δεν άλλαξε κάτι».

Μεγάλη αναφορά έκανε και στον γόρδιο δεσμό των συντάξεων χηρείας και το άρθρο 12 του ν.4387 που αναφέρεται στις χήρες που έκαναν την αίτηση από τις 12.5.2016 και μετά, αλλά και τον επανυπολογισμό της σύνταξης των χήρων που πήραν σύνταξη προ 20 χρόνων και μετά. Σημαντικά όμως και τα στοιχεία που έδωσε για τον περιορισμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός έχασε το δικαίωμα υποβολής αιτήματος συνταξιοδότησης: «Πχ αν ένας καθηγητής που παίρνει 1300 ευρώ καθαρά και κάνει λογαριασμό και βλέπει ότι θα πάρει 800 ευρώ, σημαίνει ότι θα χάσει 6.000 ευρώ το χρόνο!»

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey