Νέα ενημέρωση από τον Βασίλη Τεντόμα σχετικά…

Με την κατά παρέκκλιση δόμηση των σεισμόπληκτων

29/03/2018 - 16:08

Σύμφωνα με τα ισχύοντα στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων (ανεξάρτητα αν αυτοί είναι παραδοσιακοί οικισμοί ή όχι) ο συντελεστής δόμησης (ΣΔ) είναι 1.00 και η κάλυψη 70%. Όταν το σεισμόπληκτο κτίσμα είχε κάλυψη μεγαλύτερη του 70% (ακόμη και 100%) και ήταν ισόγειο μπορεί να ανακατασκευαστεί πάνω στα ίχνη του παλιού, σύμφωνα με το ΠΔ ΦΕΚ 130Δ/1-3-1979, άρθρο 3.

Όταν το σεισμόπληκτο τώρα είναι πάνω από ένα όροφο με συντελεστή άνω του 1.00, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και όπως διευκρινίζει με νέα ενημέρωσή του ο Συντονιστής για τα του σεισμού Βασίλης Τεντόμας, μπορεί να ανακατασκευάσει διώροφο, αλλά με μέγιστη κάλυψη 70% και συντελεστή δόμησης 1.00.

Στην περίπτωση αυτή (δηλ. διώροφων ή και τριώροφων κτιρίων) υπάρχει (μόνο για τους παραδοσιακούς οικισμούς) η δυνατότητα ανακατασκευής του ίδιου ακριβώς κτιρίου που καταστράφηκε, με τον ίδιο όγκο, ίδιο σχήμα, ίδιες όψεις κλπ, έστω και αν ξεπερνά την επιτρεπόμενη κάλυψη και τον επιτρεπόμενο όγκο, εφόσον κρίνει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, μετά τη προσκόμιση φωτογραφικού και άλλου υλικού ότι πρόκειται για κτίσμα «αντιπροσωπευτικό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής». (ΠΔ της 19.10/13.11.1978 -ΦΕΚ 594Δ, άρθρο 5).

Ποιοι μένουν… απ’ έξω

«Με βάση τα παραπάνω, στους παραδοσιακούς οικισμούς μένουν χωρίς νομική κάλυψη οι περιπτώσεις διώροφων κτιρίων που ξεπερνούν την επιτρεπόμενη κάλυψη και τον επιτρεπόμενο συντελεστή, αλλά δεν είναι κτίρια αντιπροσωπευτικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Για τις περιπτώσεις αυτές γίνεται προσπάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς όμως βέβαιο αποτέλεσμα, για τροποποίηση του συνημμένου ΠΔ του 1979, ώστε να ξεπεραστεί ο περιορισμός του άρθρου 3, πργρ. βγ, περί μη υπερβάσεως του ισχύοντος συντελεστή δόμησης. Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι ας απευθυνθούν στους μηχανικούς τους», καταλήγει η ενημέρωση του κ. Τεντόμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey