Επιστολή - παρέμβαση

Με αφορμή την απόφαση του Σ.Α. για τη μελέτη του Κολυμβητηρίου

21/09/2018 - 12:53

Αγαπητό ΕΜΠΡΟΣ

Με αφορμή την απόρριψη της μελέτης του κολυμβητηρίου στα Θέρμα από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και μελετώντας τους λόγους για τους οποίους αυτή αποφασίσθηκε ομόφωνα, θα ήθελα, έχοντας την εμπειρία των 15 ετών σε διοικητικά πόστα του ΝΟΜ και των Αργοναυτών, να σχολιάσω κάποια σημεία της απόφασης.

Η ΓΓΑ, προκειμένου να δώσει άδεια λειτουργίας κολυμβητηρίου, απαιτεί οι εγκαταστάσεις να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, κυρίως για λόγους ασφάλειας και υγιεινής. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, προσφέρει δωρεάν πλήρη μελέτη με αρχιτεκτονικά, στατικά και μηχανολογικά σχέδια. Την ονομάζει «Μελέτη κατασκευής ανοικτού κολυμβητηρίου Κ1».

Στην μελέτη αυτή, προβλέπεται ότι η πισίνα θα έχει προσανατολισμό στον άξονα Βορρά-Νότου και επιτρέπει μέγιστη απόκλιση 15 μοίρες. Στην μελέτη του κολυμβητηρίου στα Θέρμα, η απόκλιση αυτή έχει εξαντληθεί και, χωρίς να είμαι μηχανικός, βλέπω ότι η απαίτηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για αλλαγή του προσανατολισμού της πισίνας ώστε να ακολουθεί το ανάγλυφο του οικοπέδου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ικανοποιηθεί.

Αναφορικά με την εξέδρα των θεατών, αυτή υποχρεωτικά πρέπει να βρίσκεται στην δυτική πλευρά του κολυμβητηρίου και επειδή για λόγους ασφάλειας και υγιεινής πρέπει να είναι αδύνατη η πρόσβαση από την κερκίδα στον χώρο της πισίνας, έχει προβλεφθεί στην μελέτη του Κ1, η κερκίδα να είναι υπερυψωμένη, περίπου στα 2,5 με 3 μέτρα συνήθως, με μικρό χαμηλό κάγκελο στο τελείωμά της και κάτω από αυτήν να κατασκευάζονται τα αποδυτήρια, οι λουτήρες, τα WC, γραφεία κλπ. Οι αθλητές υποχρεωτικά, εισερχόμενοι στα αποδυτήρια, περνούν από τον χώρο των αποδυτηρίων, κατόπιν των WC, των λουτήρων και τέλος εξέρχονται στον χώρο της πισίνας, περνώντας από τον ποδολουτήρα.

Σύμφωνα με την μελέτη στα Θέρμα, η εξέδρα των θεατών αποτελείται από 3 όλα κι όλα σκαλοπάτια, στο ύψος της πισίνας και τα αποδυτήρια βρίσκονται στην απέναντι πλευρά. Υποχρεωτικά λοιπόν, προβλέφθηκε η τοποθέτηση κάγκελων ύψους 2 μέτρων, ώστε να είναι αδύνατη η πρόσβαση από την εξέδρα στην πισίνα. Περιττό να πω ότι αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα, μην πω και στον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά την πισίνα εκμάθησης, που για λόγους ακατανόητους σε μας, ποτέ δεν μπήκε στα σχέδια, αυτή υποχρεωτικά κατασκευάζεται δίπλα στην πισίνα και όχι κάπου αλλού μέσα στο οικόπεδο. Αν δει κανείς την μελέτη στα Θέρμα, εύκολα διαπιστώνει ότι αυτό προϋποθέτει και άλλες εκσκαφές και άλλα πρανή, ενισχύοντας την εικόνα λατομείου, που ούτως ή άλλως θα έχει.

Δεν θα αναφερθώ στους άλλους, ακόμα σοβαρότερους, λόγους που από την πρώτη στιγμή και οι 3 σύλλογοι κολύμβησης ήμασταν αντίθετοι με την συγκεκριμένη χωροθέτηση, γιατί αυτό απαιτεί μια δημόσια διαβούλευση που ο δήμαρχος ποτέ δεν θέλησε. Απλά απέρριψε την άποψή μας χωρίς δεύτερη κουβέντα και προχώρησε χωρίς ούτε καν να θέσει την τελική μελέτη προς συζήτηση μαζί μας. Τουλάχιστον κάποιες εξόφθαλμες αστοχίες θα είχαν αποφευχθεί.

Με εκτίμηση

Μιχάλης Λαγκαδάς

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey