Δεκτά και τα δικαιολογητικά από λογαριασμούς ΔΕΚΟ, εκτός από το Ε1, αναφορικά με τους σεισμόπληκτους της Βρίσας

Λύνεται το ζήτημα με το κοινωνικό επίδομα

21/10/2017 - 15:37

Αναστάτωση προέκυψε με τις απορριπτικές αποφάσεις από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, περιπτώσεων σεισμόπληκτων κατοίκων της Βρίσας, που διεκδικούσαν το οικογενειακό επίδομα των 586,94€ ανά οικογένεια, αλλά εμφάνιζαν στο έγγραφο Ε1 που τους ζητήθηκε μόνιμη κατοικία στα Βατερά ή αλλού.

Αυτές τις μέρες , όπως μας πληροφορεί στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης του ο συντονιστής για το σεισμό Β. Τεντόμας , στάλθηκε στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου έγγραφο εκ μέρους του Γ.Γ. Πρόνοιας Δημ. Καρέλλα, το οποίο είναι «καρπός» αλλεπάλληλων επαφών και τηλεφωνικών συνεννοήσεων μεταξύ του βουλευτή Γ. Πάλλη και του Συντονιστή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό ,  με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόρριψη των αιτήσεων, λόγω του ότι τα Ε1 που κατέθεσαν οι σεισμόπληκτοι δεν έδειχναν την πραγματική κατοικία τους.

Με βάση το έγγραφο αυτό, η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Λέσβου οφείλει «για την έκδοση εγκριτικών ή απορριπτικών αποφάσεων επί αιτημάτων από σεισμοπαθείς του νησιού, να βασίζεται στη διαπίστωση των πραγματικών συνθηκών που ικανοποιούν τις προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου». Δηλαδή, θα μπορεί μεταξύ των άλλων να λαμβάνει υπόψη της, κατά της εξέταση των σχετικών αιτήσεων και δικαιολογητικά άλλα, εκτός του Ε1, για τη διαπίστωση της μόνιμης κατοικίας, όπως λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΔΕΥΑΛ).

 

Επανεξέταση των δικαιολογητικών

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η εξέταση των αιτήσεων για τα κοινωνικά επιδόματα των σεισμοπλήκτων μπαίνουν σε νέα βάση και η κοινωνική υπηρεσία του δήμου Λέσβου θα πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να θεωρηθούν ως δικαιούχοι και όσοι σεισμόπληκτοι έχουν απορριφθεί, με το αιτιολογικό ότι στο Ε1 τους αναφέρονται ως μόνιμοι κάτοικοι Βατερών ή κάπου αλλού, ενώ από  τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ αποδεικνύεται ότι η πραγματική μόνιμη κατοικία τους ήταν η σεισμόπληκτη στη Βρίσα.

Άλλωστε, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του Γ.Γ. Πρόνοιας Δημ. Καρέλλα «εναπόκειται στις Υπηρεσίες των Δήμων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και με τη γνώση των πραγματικών συνθηκών της περιοχής τους, να εξαντλούν κάθε νόμιμη δυνατότητα για την εφαρμογή  μέτρων υποστήριξης και κοινωνικής φροντίδας με χρήση κριτηρίων συναφών με εκείνα του θεσμικού πλαισίου» δίνει θετική απάντηση και στο ερώτημα της κας Βουγιούκα, για το «αν πολίτες με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως με αναπηρία ή μέλος της οικογένειας με αναπηρία ή πολύτεκνοι και τρίτεκνοι, που δεν κατέθεσαν εμπρόθεσμα εντός δύο μηνών αιτήσεις ως δικαιούχοι, μπορούν να τύχουν επιδότησης».

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey