Τι απαντά η Lesvos Solidarity στον Μηταράκη για το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ

Lesvos Solidarity: « Όχι άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης»

24/09/2020 - 10:45 Ενημερώθηκε 25/09/2020 - 14:17

Την αντίθεσή τους στην πρόθεση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ και του ΠΙΚΠΑ εκφράζουν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης Lesvos Solidarity που δραστηριοποιείται στο ΠΙΚΠΑ υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κλείσουν δομές αξιοπρεπούς διαβίωσης και οι αιτούντες άσυλο θα οδηγηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μάλιστα τα μέλη της οργάνωσης ισχυρίζονται ότι όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν προσφέρει αξιοπρεπείς δομές υποδοχής και φιλοξενίας στους πρόσφυγες, εκείνοι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την ανοιχτή δομή του ΠΙΚΠΑ. «Δεν είναι ένας αγώνας για την υπεράσπιση ενός χώρου. Είναι ένας αγώνας για την προάσπιση της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της ισότητας

Παράλληλα σημειώνεται ότι ο δημοτικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ, έχει χωρητικότητα 1000 άτομα και είναι ικανός να φιλοξενήσει τους αιτούντες άσυλο για όσες μέρες διαρκεί η καταγραφή και ταυτοποίηση τους από τις αρχές, ενώ το ΠΙΚΠΑ έχει χωρητικότητα 100-120 ατόμων και μπορεί να φιλοξενήσει τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις, «όπως έκανε μέχρι σήμερα πολύ αποτελεσματικά και με διεθνή αναγνώριση -βραβείο Nansen της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο δελτίο Τύπου η οργάνωση σημειώνει ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δήλωσή του αναφέρθηκε στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ. Παίρνοντας θέση σε αυτό το σημείο τα μέλη της οργάνωσης δηλώνουν : «Θέλουμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε ότι το ΠΙΚΠΑ, από το ξεκίνημα του και μέχρι σήμερα βρίσκεται δίπλα στην τοπική κοινωνία. Από τους πολίτες που ήταν σε οικονομική ανάγκη λόγω της οικονομικής κρίσης, μέχρι την πρόσφατη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας, το ΠΙΚΠΑ στέκεται δίπλα στις ανάγκες όλων των κατοίκων του νησιού. Κάθε φορά που η Μόρια καιγόταν ή αιτούντες άσυλο κοιμόντουσαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στους δρόμους και τα πάρκα, το ΠΙΚΠΑ ήταν εκεί, λειτουργώντας αποσβεστικά, για να αποσυμφορήσει την πόλη και να τους φιλοξενήσει.»

Άμεση αποσυμφόρηση                      

Ο σκοπός, όπως σημειώνεται, πρέπει να είναι η άμεση αποσυμφόρηση των 12.000 ατόμων και η διατήρηση μέχρι 1.000 θέσεων, που είναι το μέγιστο των δυνατοτήτων του νησιού, βάσει και της κυβερνητικής πολιτικής ποσόστωσης 1%. «Μετά την καταστροφή του ΚΥΤ, πρέπει να δημιουργηθούν οι διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδευτούν εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου κάμπ φιλοξενίας, εάν δεν θέλουμε νέες Μόριες.» αναφέρεται χαρακτηριστικά

«Όχι άλλη Μόρια»

Στο κείμενο η οργάνωση ισχυρίζεται ότι το σύνθημα των ημερών «όχι άλλη Μόρια» σημαίνει το τέλος της πολιτικής που θέλει να εγκλωβίζει στα νησιά αιτούντες άσυλο, οι οποίοι υποφέρουν σε απάνθρωπα και υπερπλήρη καμπ, με σκοπό την αποτροπή. Η πολιτική αυτή, όπως υποστηρίζεται, δεν αντιβαίνει μόνο κάθε έννοια δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά έχει εφαρμοστεί και έχει αποτύχει. «Όταν λέμε Όχι άλλη Μόρια, εννοούμε όχι άλλους τόπους μαρτυρίου. Στη Λέσβο, και στα υπόλοιπα νησιά, έχουμε υποφέρει πολύ από αυτή την πολιτική, γιατί όταν κάνεις το βίο αβίωτο στους αιτούντες άσυλο, κάνεις επίσης το βίο αβίωτο και στους νησιώτες.»

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey