Εθνικιστές πήραν τηλέφωνο για βόμβα στο Πανεπιστήμιο

Κανονικά ξεκίνησε χτες το συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονικά ξεκίνησε χτες το συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ξεκίνησε το συνέδριο παρά την… «Κρυπτεία»!

29/09/2017 - 16:04

Εκτός του κτηρίου της Γεωγραφίας βρέθηκαν για μία ώρα περίπου χτες το πρωί συγκεντρωμένοι δεκάδες ομιλητές και συμμετέχοντες στο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Αμφισβητούμενοι συνοριακοί τόποι: Διεθνικές Γεωγραφίες απέναντι στην Ευρώπη - Φρούριο». Το κτήριο εκκενώθηκε καθώς η «εθνικιστική οργάνωση Κρυπτείας», όπως αυτοαποκαλείται, τηλεφώνησε για βόμβα εντός του κτηρίου. Άνδρες της ασφάλειας με σκυλιά έλεγξαν το χώρο και στη συνέχεια το συνέδριο ξεκίνησε κανονικά.

 

Οι Σπαρτιάτες τούς μάραναν

Για την ιστορία, τα όψιμα μέλη της «εθνικιστικής οργάνωσης» χρησιμοποίησαν το όνομα «Κρυπτεία» που παραπέμπει στην αρχαία Σπάρτη: η κρυπτεία ήταν ένα είδος μυστικής αστυνομίας. Οργανωμένη από την άρχουσα τάξη του σπαρτιατικού κράτους, σκοπό είχε την τρομοκράτηση της κατώτερης τάξης των ειλώτων και την πρόληψη και καταστολή εξεγέρσεων. Ο Αριστοτέλης, στον οποίο παραπέμπει ο Πλούταρχος, αναφέρει ότι οι έφοροι, κάθε φθινόπωρο, κήρυτταν πόλεμο κατά των ειλώτων, ώστε ο φόνος είλωτα από Σπαρτιάτη να είναι απολύτως νόμιμος, χωρίς φόβο τιμωρίας και τη νύχτα έστελναν εκπαιδευμένους νεαρούς, τους «κρύπτες», οπλισμένους με εγχειρίδια, δηλαδή κοφτερά μαχαίρια, για να σκοτώνουν σε ενέδρα τούς πιο επιφανείς, ρωμαλέους και τους πιο απείθαρχους είλωτες στα υπόδουλα στη Σπάρτη χωριά της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, ώστε να περιοριστεί η δύναμη των ειλώτων και να καμφθεί οποιαδήποτε βούληση επανάστασης. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, την εποχή της μάχης των Πλαταιών (479 π.χ.) ο υπόδουλος πληθυσμός των ειλώτων ήταν επτά φορές μεγαλύτερος απ’ αυτόν των Σπαρτιατών και ο φόβος εξεγέρσεων δεν έφευγε ποτέ από το νου και τους σχεδιασμούς της σπαρτιατικής ηγεσίας. Η κρυπτεία ήταν παρούσα και στο πεδίο της μάχης, ως μονάδα του σπαρτιατικού στρατού. Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς ήταν η αποστολή της, αλλά πιθανώς είχε να κάνει με ζητήματα ασφάλειας και πληροφοριών. Ο Πλούταρχος στους «Βίους Παράλληλους» αναφέρει ότι στη μάχη της Σελλασίας, διοικητής της κρυπτείας (Ο επί της κρυπτείας τεταγμένος) ήταν ο Δαμοτέλης.

Επειδή το συνέδριο σχετίζεται άμεσα με το προσφυγικό, προφανώς οι εθνικιστές ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι ακροδεξιά στοιχεία σχολίαζαν αρνητικά τη διεξαγωγή του συνεδρίου, σημειώνοντας σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης γιουχαϊστικά σχόλια.

 

Το συνέδριο

Το Εργαστήριο Αστικής Γεωγραφίας & Σχεδιασμού, η Ερευνητική Ομάδα «Αόρατες Πόλεις» και το Εργαστήριο Μετακινήσεων Πληθυσμού του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου φιλοξενούν από χτες έως και την Κυριακή το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Αμφισβητούμενοι συνοριακοί τόποι: Διεθνικές Γεωγραφίες απέναντι στην Ευρώπη - Φρούριο». Το συνέδριο διεξάγεται στο λόφο του Παν. Αιγαίου (κτήριο Γεωγραφίας).

Το θέμα του Συμποσίου σχετίζεται με τη λεγόμενη «Ευρώπη-Φρούριο», «η οποία αναδύεται ως ένα σύμπλεγμα νέων μηχανισμών κρατικού ελέγχου, προσφάτως ανεγερμένων συνοριακών φραχτών, νεο-κατασκευασμένων κέντρων κράτησης και αυτοσχέδιων προσφυγικών στρατοπέδων. Ο βασικός στόχος αυτού του διεθνούς συνεδρίου είναι η δημιουργία ενός χώρου κριτικού αναστοχασμού όπου ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και ακτιβιστές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και τοποθεσίες και διαφορετικά υπόβαθρα μπορούν να καταστήσουν στρατηγικά, να οργανώσουν και να αναλύσουν τα κοινωνικά τοπία των συνοριακών χώρων, όπως αυτό της Λέσβου, ενώ παράλληλα μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν τις αντι-συνοριακές τους πολιτικές σε άλλα μέρη του κόσμου.» Οι οργανωτές του επιθυμούν να δώσουν έμφαση σε μια ευρύτερη συζήτηση πολλών κατευθύνσεων και σε ανταλλαγές απόψεων πάνω σε διαφιλονικούμενα -και όχι «βατά»- ζητήματα, σε αντιπαραβολή με μια μονοδιάστατη μεταβίβαση γνώσης από θεσμικά αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς ειδήμονες. Με αυτή τη μορφή, το συνέδριο ξεκινά με ένα πλήθος τοπικών ακτιβιστών και θα ολοκληρωθεί με μια γενική συνέλευση όλων των συμμετεχόντων, χαρτογραφώντας δυνατότητες για μελλοντική συνεργασία και συνδιαλλαγή μέσα στην, και πέρα από την «Ευρώπη Φρούριο».

Η παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο/η. Για περισσότερες πληροφορίες, υπάρχει η ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://www.contested-borderscapes.net, ενώ για τυχόν ερωτήσεις, η η-διεύθυνση είναι: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Από την έντυπη έκδοση του "Εμπρός"

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey