Τον κώδωνα του κινδύνου για τους γέροντες που φιλοξενούνται στο Γηροκομείου κρούει ο πρόεδρος του Πλωμαρίου

Ξανθούλης: «Η επιβίωση του Μιχαλέλειου είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης»

26/01/2023 - 12:00 Ενημερώθηκε 27/01/2023 - 17:09

Τις βολές του εξαπολύει ο πρόεδρος του Τ.Σ. Πλωμαρίου και πρόεδρος της διοίκησης του «Μιχαλέλειου» Γηροκομείου, Γιάννης Ξανθούλης τονίζοντας ότι είναι ζήτημα ανάληψης πολιτικής ευθύνης η επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει το ίδρυμα, καλώντας όλους τους πολιτικούς παράγοντες του νησιού να ενσκήψουν πάνω από το συγκεκριμένο ίδρυμα που φιλοξενεί γέροντες για πάρα πολλά χρόνια και σήμερα κινδυνεύει να κλείσει.  

O πρόεδρος του Τ.Σ. Πλωμαρίου και πρόεδρος της διοίκησης του «Μιχαλέλειου» Γηροκομείου, Γιάννης Ξανθούλης

Αναδεικνύοντας την κοινωνική διάσταση του θέματος, μιλώντας στο «Ε» χαρακτηρίσει τραγικό το γεγονός ότι για 100.000 ευρώ κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο ηλικιωμένοι και να στερηθούν ένα πιάτο φαΐ άποροι που σιτίζονται από το Ίδρυμα, όταν, όπως είπε, ανάλογα ποσά διατίθενται από την αυτοδιοίκηση για πανηγυρικού τύπου εκδηλώσεις.  

Σημειώνεται ότι στο ποσό των 100.000 ευρώ περιλαμβάνονται οι οφειλές του ιδρύματος και τα έξοδα που απαιτούνται για την πυρασφάλειας και την αδειοδότησή του, κάτι που σηματοδοτεί την άντληση νέων πόρων από άλλες πηγές.  

Σε ότι έχει να κάνει με τις 20.000 ευρώ που επρόκειτο να δοθούν από ιδιωτική εταιρεία για να καλυφθούν τα έξοδα του Φεβρουαρίου του 2023, όπως είχε γίνει γνωστό το περασμένο Νοέμβριο, δεν έχει δοθεί ακόμη τίποτα.  

Υπενθύμισε ότι για το ζήτημα είναι ενήμεροι οι Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, οι βουλευτές Λέσβου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Χαράλαμπος Αθανασίου και Γιάννης Μπουρνούς, αντίστοιχα. Ενήμερος για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.  

Καταλήγοντας ο κ. Ξανθούλης τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα πολιτική λύση, καθώς τα χρονικά όρια «επιβίωσης» του ιδρύματος στενεύουν, ενώ εκφράζοντας την πικρία του για τους μέχρι τώρα πολιτικούς χειρισμούς είπε ότι «Αν υπήρχε Δήμος Πλωμαρίου το Μιχαλέλειο δεν θα διέτρεχε κανέναν κίνδυνο. Δυστυχώς Δήμος Πλωμαρίου δεν υπάρχει πια».  

Η απόφαση της ΑΔΑ  

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με έγγραφο [αρ.πρωτ. 438 /09-01-2023] στον Δήμο Μυτιλήνης και στο Κληροδότημα Παναγιώτη Μ. Μιχαλέλη, που αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, κάνει γνωστή την απόφαση της να ακυρώσει την 862/20223 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυτιλήνης με θέμα «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης (Π.Σ.) μεταξύ Δήμου Μυτιλήνης και του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κληροδότημα Παναγιώτη Μ. Μιχαλέλη», η οποία υπεβλήθη στην ΑΔΑ προς έλεγχο νομιμότητας με το υπ’ αρ. 40890/8-12-2022 έγγραφο του Δήμου Μυτιλήνης, καθώς όπως σημειώνεται «κρίνεται μη σύννομη και άρα ακυρωτέα». 

Η συνάντηση  

Μετά την απόρριψη της Προγραμματικής Σύμβασης από την ΑΔΑ και εξαντλώντας όλα τα περιθώρια να σωθεί το ίδρυμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση παρουσία της Ειδικής Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Μαριάννας Νικολαΐδου, με το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, το γενικό γραμματέα του Δήμου Ηρακλή Κουντρουρέλλη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Πλωμαρίου και πρόεδρο του Μιχαλέλειου Γιάννη Ξανθούλη και τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Πλωμαρίου Δημήτρη Βαρβαγιάννη. 

Ο κ. Ξανθούλης μιλώντας για το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης τόνισε ότι η κ. Νικολαΐδου δεν άφησε μεγάλα περιθώρια ελπίδας για την Προγραμματική Σύμβαση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υποκρύπτει χρηματοδότηση του ιδρύματος και αυτό δεν είναι νόμιμο. Μάλιστα την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 προγραμματίστηκε συνεδρίαση με τα μέλη του ΔΣ για να γίνει ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις. Μάλιστα αυτό που έκανε γνωστό η κα Νικολαΐδου είναι και πως ένσταση ακόμη να γίνει κατά της απόφασης της ΑΔΑ αυτή θα απορριφθεί.  

Το ιστορικό της προγραμματικής  

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα είχε ανακύψει πριν λίγους μήνες, με επίκεντρο την ανάληψη ευθύνης από την νέα Διοίκηση που σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΙΔ του Μιχαλέλειου Οίκου Ευγηρίας είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλωμαρίου και μέλη της Διοίκησης τα μέλη του Τ.Σ.  

Τόσο ο πρόεδρος της Κοινότητας όσο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους γιατί θα παραλάμβαναν από τον Δήμο Μυτιλήνης ένα ίδρυμα με χρέη της τάξεως των 70.000 ευρώ.  

Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Παλαιό Δημαρχείο ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, με την συμμετοχή στελεχών της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου και υπηρεσιακών στελεχών, με θέμα τις περαιτέρω ενέργειες του Δήμου Μυτιλήνης για τον «Μιχαλέλειο Οίκο Ευγηρίας Πλωμαρίου». Τότε αποφασίστηκε να γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και του Μιχαλέλειου για οικονομική στήριξη του Ιδρύματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθεί η παραπάνω απόφαση, όπως αναφερόταν στο δελτίο Τύπου του Δήμου Μυτιλήνης, ήταν να υπάρξει διοίκηση στο Ίδρυμα που να αναλάβει τα καθήκοντά του.  

Ακολούθως το Τοπικό Συμβούλιο Πλωμαρίου με κοινοποίηση του Προέδρου Γιάννη Ξανθούλη κάνει γνωστό ότι προτίθεται να αναλάβει την διοίκηση αφού εκπληρωθούν προηγουμένως κάποιες προϋποθέσεις σε ότι έχει να κάνει με την προγραμματική σύμβαση που ανακοίνωσε ο Δήμος Μυτιλήνης.  

Ως χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προϋποθέσεων η απόφαση του Τ.Σ. Πλωμαρίου, είχε ορίσει τον Φεβρουάριο του 2023.  

 Μπουρνούς: «Φτάνει πια η ανευθυνότητα! Το Μιχαλέλειο πρέπει να μείνει ανοιχτό!»  

Το Μιχαλέλειο Γηροκομείο Πλωμαρίου επισκέφτηκε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, ο βουλευτής Λέσβου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιάννης Μπουρνούς , όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή του ιδρύματος, Στέφανο Σανιδά και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πλωμαρίου, Γιάννη Ξανθούλη. 

«Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι το Μιχαλέλειο τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δραματική. Κατά τις προηγούμενες επισκέψεις μας, καλέσαμε επανειλημμένα το Δήμο Μυτιλήνης να βρει λύση για την επιβίωση του ιδρύματος» επισημαίνει και προσθέτει σε ανάρτησή του: «Σήμερα, αντιθέτως, το Μιχαλέλειο συνεχίζει να βρίσκεται στον αέρα, αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυτιλήνης για χρηματοδότηση του ιδρύματος, λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσης της προγραμματικής σύμβασης που πρότεινε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Διοίκηση του γηροκομείου». 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τονίζει ότι αν συνεχιστεί για πολύ αυτό το αδιέξοδο, το Μιχαλέλειο θα κλείσει για ένα συνολικό ποσό υποχρεώσεων που δεν υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ. «Θεωρώ αδιανόητο να κλείσει ένα ίδρυμα που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο του Πλωμαρίου και του νησιού μας συνολικά, παρέχοντας φροντίδα σε ευάλωτους συμπολίτες μας και εργασία σε συμπολίτισσές μας που εξασκούν με αφοσίωση τα καθήκοντά τους» και καταλήγοντας αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες θα απευθυνθεί σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, κάνοντας μια ύστατη έκκληση για εξεύρεση λύσης για τη χρηματοδότηση του ιδρύματος. «Όσοι κυβερνητικοί και τοπικοί άρχοντες συνεχίζουν να αδιαφορούν για την τύχη του Μιχαλέλειου, θα είναι υπόλογοι, αν μπει λουκέτο στο ίδρυμα». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey