Τρεις αστυνομικοί και ένας στρατιωτικός, μεταξύ άλλων, διερευνώνται από τις Αρχές

Από τη διακήρυξη των επαγγελματιών δημοσιογράφων της Λέσβου τον περασμένο Μάιο «ενάντια στον διχασμό και το κλίμα εμφυλίου που επιχειρούν ακραίοι κύκλοι». Από τη διακήρυξη των επαγγελματιών δημοσιογράφων της Λέσβου τον περασμένο Μάιο «ενάντια στον διχασμό και το κλίμα εμφυλίου που επιχειρούν ακραίοι κύκλοι».

Ξαναχτύπησαν οι γνωστοί… «άγνωστοι»!

28/08/2018 - 12:42

Τρεις αστυνομικοί εκ των οποίων οι δυο συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου και ένας στρατιωτικός συγκαταλέγονται στην ομάδα που την προηγούμενη εβδομάδα εξαπέλυσε διαδικτυακή επίθεση κατά του δημοσιογράφου, ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο βόρειο Αιγαίο, Στρατή Μπαλάσκα. Η είδηση ξεπέρασε τα όρια του νησιού, αλλά και της Ελλάδας, αφού με έκκλησή του το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα συμβαίνοντα στη Μυτιλήνη, ζητά την προστασία του δικαιώματος στην ενημέρωση, στη Δημοκρατία και την ασφάλεια μετά την προσφυγή της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την επίθεση σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου στη Λέσβο.

Με ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) σχετικά με τη Λέσβο «εκφράζει την ολοένα και πιο έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ καθώς η αυξανόμενη θρασύτητα μιας δράκας ανθρώπων που διακατέχεται από μισαλλοδοξία, φανατισμό και φασιστικές αντιλήψεις, δεν αρκείται στις διαδικτυακές εξυβρίσεις αλλά καλεί πλέον δημοσίως σε πράξεις βίας εναντίον όσων έχουν στοχοποιηθεί για τις μη αρεστές απόψεις τους».

Τι συνέβη

Στις 16 Αυγούστου στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Στρ. Μπαλάσκας αναδημοσίευσε χρονογράφημά του το 2015 στην εφημερίδα «Ε» που αναφέρεται στους οίκους ανοχής που λειτουργούσαν στο κάτω κάστρο της Μυτιλήνης. Το χρονογράφημα αναφερόταν σε ένα μικρό υπόγειο παρεκκλήσι της Παναγιάς που βρισκόταν ανάμεσα στους οίκους ανοχής της Μυτιλήνης του μεσοπολέμου και το οποίο χρησιμοποιούσαν για τις λατρευτικές τους ανάγκες οι γυναίκες, Μικρασιάτισσες πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους, που δεν τους επιτρέπονταν να πάνε στις άλλες «εκτός των τειχών» και «καθώς πρέπει» εκκλησίες. Στηρίζονταν σε ιστορικές πηγές και σε έρευνα του ίδιου του συντάκτη που ενεργά ασχολείται με θέματα ιστορίας των Μικρασιατών προσφύγων στη Λέσβο.

Ακολούθησε συντονισμένη δράση, με τη οποία άρχισε να διαδίδεται διαδικτυακά ο τίτλος του άρθρου και μόνο αυτός, συνοδευόμενος από σχόλια που προσέβαλαν επαγγελματικά, συκοφαντούσαν και εξύβριζαν. Καλούσαν μάλιστα και στην ηθική και φυσική εξόντωση του.

Νωρίτερα

Ας σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες, το απόγευμα της Κυριακής 12 Αυγούστου στην προκυμαία της Μυτιλήνης δέχθηκε επίθεση με ύβρεις και απειλές από τρεις αγνώστους που συμμετείχαν στην υποστολή της σημαίας στο λιμάνι της. Το γεγονός το κατήγγειλε μάλιστα στην τοπική ηγεσία της αστυνομίας. Ανήμερα της 15ης Αυγούστου καλύπτοντας δημοσιογραφικά την πυρκαγιά στο άλσος Τσαμάκια της πόλης δέχθηκε φραστική επίθεση από έτερο άτομο το οποίο την επομένη μέσω της προσωπικής σελίδας του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του επιτέθηκε ξανά λεκτικά.

Δεν είναι η μόνη φορά που οι δημοσιογράφοι της Λέσβου έχουν δεχθεί επιθέσεις ενώ έκαναν τη δουλειά τους. Μάλιστα οι επιθέσεις καταγγέλλονται ως ανεξέλεγκτες, αφού οι μηνύσεις που κατατέθηκαν ελέγχονται από τη δικαιοσύνη με χαρακτηριστική βραδύτητα.

Εναντίον των τριών αστυνομικών διατάχθηκε και διοικητική έρευνα προκειμένου να εξετασθούν τα παραπτώματα στα οποία έχουν υποπέσει. Συνολικά για τη διαδικτυακή επίθεση κατά του δημοσιογράφου έχει ζητηθεί με μηνυτήρια αναφορά η άσκηση δίωξης σε 15 άτομα.

 

 Ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Οργανωμένη και καθοδηγούμενη επίθεση»

«Η, όπως όλα δείχνουν, οργανωμένη και καθοδηγούμενη επίθεση που δέχτηκε ο δημοσιογράφος Στρ. Μπαλάσκας, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη της δράσης συγκροτημένης ομάδας ακροδεξιών, που θέλει να επιβάλλει, όχι μόνο το νόμο της σιωπής αλλά και το φόβο, στην τοπική μας κοινωνία» αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.

«Αυτή η ομάδα, σημειώνει μεταξύ άλλων ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνει την παρουσία και τη δράση της, με απειλές, βρισιές και λεκτικούς τραμπουκισμούς, ενάντια σε δημοκρατικούς πολίτες. Διασπείρει φήμες και παραπληροφορεί με κάθε ευκαιρία» προσθέτει.

«Απέναντι στην κλιμακούμενη δράση της ακροδεξιάς στο νησί μας, η απάντηση από τους δημοκρατικούς πολίτες δεν μπορεί παρά να είναι η απομόνωση και η πολιτική καταδίκη, όχι μόνο όσων εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες, άλλα και όσων τους στηρίζουν ή τους ανέχονται.

Είμαστε αλληλέγγυοι στον Στρ. Μπαλάσκα και σε κάθε δημοκρατικό πολίτη, που στην πράξη αντιστέκεται στις ακροδεξιές, φασιστικές προκλήσεις.

Είμαστε βέβαιοι, ότι η συντεταγμένη πολιτεία, θα κάνει και αυτή το καθήκον της!» καταλήγει.

Το ΚΚΕ:

«Τεράστιες ευθύνες από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ»

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει στο Λεσβιακό λαό «την επίθεση που εξαπολύθηκε τις τελευταίες μέρες, μέσα και έξω από το διαδίκτυο, στο συμπολίτη μας δημοσιογράφο Στρατή Μπαλάσκα. Τέτοιες πρακτικές απέχουν παρασάγγας από την καθ’ όλα θεμιτή και αποδεκτή αντιπαράθεση απόψεων. Συνιστούν συνειδητή προσπάθεια παρεμβολής εμποδίων στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος καθώς και προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορικής πραγματικότητας έτσι ώστε να έρθει στα μέτρα των ακραίων αντιδραστικών θεωριών και αντιλήψεων. Είναι πρακτικές φασίζουσας νοοτροπίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες γιατί η υπόθεση της εγκληματικής επίθεσης στην πλατεία Σαπφούς ενάντια σε μετανάστες τον περασμένο Απρίλη έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες -κιχ δεν ακούγεται για αυτήν- φουσκώνοντας έτσι με αέρα τα πανιά των χρυσαυγίτικων και άλλων ακροδεξιών στοιχείων και δίνοντας τους το «ελεύθερο» να επιχειρούν να τρομοκρατούν, λεκτικά και όχι μόνον, και πρόσφυγες - μετανάστες αλλά και προοδευτικούς πολίτες που αντιδρούν στις ενέργειές τους. Καλούμε το λεσβιακό λαό να αποδοκιμάσει αποφασιστικά τέτοιες φασίζουσες πρακτικές και να απομονώσει όλους όσοι τις εκδηλώνουν.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey