Νεκρό ένα πεντάχρονο παιδί από τη Συρία στο δρόμο του Καρά Τεπέ, θυσία σε μία προαναγγελθείσα τραγωδία για να γίνει επιτέλους το αυτονόητο στην περιοχή

ΚΟΚ… «προσφυγικώ δικαίω»!

23/02/2018 - 19:18 Ενημερώθηκε 24/02/2018 - 10:47

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανατηφόρου τροχαίου, γράφτηκε χθες το μεσημέρι, όταν ένα πεντάχρονο αγοράκι από τη Συρία, που γλίτωσε από τους πολέμους και τις κακουχίες της προσφυγιάς, βρέθηκε τελικά να χάνει τη ζωή του εν καιρώ ειρήνης από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου. Στην πολυσύχναστη «πολιτεία» της ευρύτερης περιοχής του Καρά Τεπέ, εκεί όπου καθημερινά κινούνται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες μεταξύ των σημείων του ομώνυμου καταυλισμού, των αρκετών άλλων άτυπων δομών που λειτουργούν, αλλά και των μεγαλοκαταστημάτων, το ασυνόδευτο προσφυγόπουλο παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, που περνούσε την -σε κάθε περίπτωση- Εθνική οδό Μυτιλήνης-Παναγιούδας. Κι αν για το ότι η περιοχή τα τελευταία χρόνια (ακόμα και πριν την λειτουργία του καταυλισμού προσφύγων) το «Ε» έχει γράψει δεκάδες ρεπορτάζ καλώντας τις τοπικές αρχές να προχωρήσουν σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, (σ.σ. από τότε κιόλας που πρωτοεμφανίστηκαν τα δύο μεγάλα σούπερ-μάρκετ), αυτό που εξοργίζει σήμερα, είναι και κάτι που δεν αφορά μόνο το δικό μας, Μυτιληνιό «ξούρι» της παντοειδούς αναβλητικότητάς μας: είναι και η ασυδοσία των πολυσυζητημένων ΜΚΟ για την «αποικιοκρατική» συμπεριφορά τους, που μεταξύ άλλων έχουν καταστρατηγήσει και κάθε διάταξη του ΚΟΚ. Και τούτο που γράφεται, δεν είναι καινούργιο φυσικά, αλλά για την επιβεβαίωσή του αρκεί μόνο να δει κανείς τα δεκάδες σταθμευμένα οχήματα κατά μήκος της Εθνικής(!) οδού που προφανώς «προσφυγικώ δικαίω», έχουν από τις απούσες Αρχές το ακαταλόγιστο.
Το θρήνο σκόρπισε στον Καρά Τεπέ, η είδηση του θανάτου ενός πεντάχρονου παιδιού που τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν ένα διερχόμενο αυτοκίνητο στο ύψος του «πρώην Χαϊτόγλου» το παρέσυρε.

Πως έγινε το δυστύχημα
Το παιδάκι που διέμενε στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, βγήκε δυστυχώς εκτός -και παρά την ρητή απαγόρευση της διοίκησης του καμπ να κινούνται εκτός αυτού ασυνόδευτα τα ανήλικα παιδιά- χωρίς την επίβλεψη των οικείων του, πιθανώς με κατεύθυνση το σούπερ μάρκετ του Lidl. Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι όμως το καρτέρι του θανάτου έμελλε να ξεκινήσει εν καιρώ ειρήνης για μία ψυχή που πρόλαβε να ζήσει μόνο σαν πρόσφυγας. Και το παιδί που περπατούσε ανάμεσα στα (παρανόμως) σταθμευμένα οχήματα εθελοντών και του καθενός που θέλει να βοηθήσει υποτίθεται στο προσφυγικό, έχασε τον προσανατολισμό του και βγήκε στο δρόμο. Το διερχόμενο αυτοκίνητο, προφανώς και κινούνταν με αυξημένη ταχύτητα αλλά με περιορισμένη ορατότητα ευρισκόμενο σε Εθνική οδό, με αποτέλεσμα το παιδάκι από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης να καταλήγει, πριν φτάσει το ασθενοφόρο στο σημείο.

Μυρογιάννης: «Πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει…»
«Έχουμε δώσει εντολή να μην βγαίνει κανένα ανήλικο ασυνόδευτο στο δρόμο, αλλά αυτό είναι δύσκολο να τηρηθεί. Γιατί πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς ξεπροβοδίζουν τα παιδιά τους. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη, γιατί μιλάμε για ανθρώπους που έχουν γλιτώσει από πολέμους. Όμως είναι αλήθεια πως για όσο λειτουργεί ο καταυλισμός, ζούμε με αυτόν τον κίνδυνο, γιατί δεν έχουν γίνει ως σήμερα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται για μία περιοχή που έχει αλλάξει εντελώς η λειτουργία της», είπε συγκλονισμένος στο «Ε» ο Διοικητής του καταυλισμού στον Καρά Τεπέ Στρατής Μυρογιάννης. Αναζητώντας τους γονείς της εννεαμελούς(!) οικογένειας του άτυχου παιδιού, με τον άχαρο ρόλο να τους ενημερώσει για την τραγωδία.


«Αποικιοκρατική» αντίληψη και στην οδήγηση οι ΜΚΟ
Από την αρχή του ρεπορτάζ όμως, για την τραγωδία αυτή, γράψαμε ότι επρόκειτο για μία προαναγγελθείσα εξέλιξη. Καθώς είναι γνωστό τοις πάσι, ότι ο δρόμος στο επίμαχο σημείο, λειτουργεί με την ανοχή των αρχών… «προσφυγικώ δικαίω». Με κανένα νόμο να μην βρίσκεται σε ισχύ και καμία εκ των Αρχών να μην έχει σπεύσει ως σήμερα, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια της νέας «εμπειρίας» μας, αν όχι να συμβάλλει στο να λειτουργήσει έστω ο… ΚΟΚ, να επιβάλλει κατ΄ ελάχιστο νέα κυκλοφοριακά μέτρα. Γιατί πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα και πριν την λειτουργία καταρχήν του «Καρά Τεπέ», τα τελευταία χρόνια άνοιξαν δύο μεγάλα σούπερ μάρκετ που έχουν μετατρέψει έτσι κι αλλιώς την περιοχή από ερημική σε πολυσύχναστη και απαιτούσαν επαναπροσδιορισμό των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια όμως, στην περιοχή από το ύψος του πρατηρίου καυσίμων «Βουνάτσος» μέχρι το Lidl, κινούνται καθημερινά εκατοντάδες πεζοί πρόσφυγες και μετανάστες και δεκάδες παιδιά. Και κινούνται μεταξύ του καταυλισμού του «Καρά-Τεπέ» αλλά και των αρκετών παρακείμενων άτυπων δομών διαφόρων εθελοντικών οργανώσεων, μαζί με εκατοντάδες οχήματα που αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα επάνω στην Εθνική, αλλά και πολλά αυτοκίνητα, βαν και λεωφορεία από ΜΚΟ που μεταξύ άλλων σταθμεύουν και από τις δύο πλευρές της -σε κάθε περίπτωση- Εθνικής! Τα μικροατυχήματα ως σήμερα, ήταν στην ημερήσια διάταξη στην «πολιτεία» του Καρά Τεπέ, όμως αναρωτιόμαστε το αν τελικά έπρεπε να θυσιαστεί μία ψυχή για να γίνουν επιτέλους τα αυτονόητα: να χαραχθούν διαβάσεις, να προβλεφθούν θέσεις στάθμευσης, να ενισχυθεί η παρουσία της Τροχαίας και γιατί όχι, να εγκατασταθούν και φωτεινοί σηματοδότες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey