Ιστορικός… «συμβιβασμός» Συντονιστικού Φορέων και δημοτικής αρχής, με την απεργία της Δευτέρας για το προσφυγικό να αποκτά τεράστια δυναμική

Κοινό μέτωπο (επιτέλους) για το προσφυγικό

17/11/2017 - 09:48

Το κάλεσμα του δήμου Λέσβου, να αγκαλιαστεί η πρωτοβουλία για μία γενικευμένη διαμαρτυρία, που να εκφράζει την αγωνία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και των φορέων για την εξέλιξη του προσφυγικού στο νησί, φαίνεται ότι ξεπέρασε διαφωνίες, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και παλαιότερες κόντρες, με το Συντονιστικό Φορέων να ανταποκρίνεται χθες με θέρμη. Σε συνάντηση λοιπόν που έγινε χθες από τον αντιδήμαρχο Κώστα Κατσαρό, με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, αλλά και του προεδρείου του Συντονιστικού που προετοιμάζει παράλληλα τις κινητοποιήσεις για το άλλο μεγάλο ζήτημα που «καίει» τη Λέσβο, εκείνο του ΦΠΑ, συμφωνήθηκε η κοινή δράση και το κοινό μέτωπο στο εξής, μέχρι τη στιγμή που θα έρθει μία απτή απόδειξη ότι οι συνθήκες και η εξέλιξη του προσφυγικού στο νησί, πράγματι θα αλλάξει. Χαρακτηριστικό της συναίνεσης που φαίνεται ότι εξασφαλίστηκε το τελευταίο διάστημα μεταξύ της δημοτικής αρχής και των τοπικών φορέων, είναι και η απόφαση του «Συντονιστικού» να συνδράμει με κάθε τρόπο για την επιτυχία της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Δευτέρα (20/11) μεγάλη κινητοποίηση που κήρυξε ο δήμος, μεταθέτοντας μάλιστα την κηρυγμένη γενικευμένη απεργία για τον ΦΠΑ για τις 29 πια του μήνα. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και στα δύο συλλαλητήρια που ζητούν άμεση λύση για τα δύο μείζονα για την Λέσβο ζητήματα.

Παρουσία του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά, του προέδρου της Ένωσης Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου, του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατή Μανωλακέλλη, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτη Παπαρίσβα, του αντιπροέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρη Αβαγιανού, ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός είδε με ικανοποίηση το κάλεσμα της δημοτικής αρχής, να τυγχάνει ουσιαστικής ανταπόκρισης. Μάλιστα όσοι δεν μπόρεσαν να παραστούν όπως ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παναγιώτης Προβέτζας, ή του Φαρμακευτικού Απόστολος Βαλτάς, αλλά και εκπρόσωποι του δικηγορικού συλλόγου, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση, εκφράζοντας την υποστήριξή τους ενόψει της μεγάλης απεργίας της ερχόμενης Δευτέρας.

Ως εδώ...

Στη συνάντηση εκφράστηκε η αναγκαιότητα, η Λέσβος, με κοινό πια μέτωπο να διατρανώσει στην κυβέρνηση πως όχι απλά δεν σηκώνει περαιτέρω επιβάρυνση η κατάσταση στο προσφυγικό, αλλά και πως απαίτηση πλέον είναι η άμεση αποσυμφόρηση των δομών. Για πρώτη φορά μάλιστα, στο διεκδικητικό πλαίσιο, μπαίνουν χωρία που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο χρόνου και… ελιγμών στην κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που εκφράστηκε, ως λύση, από το στόμα του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, το ενδεχόμενο και τρίτης δομής. Κι αν όσα γράφονται παραπάνω, θεωρούνται αυτονόητα, έχει τη σημασία του να υπογραμμιστεί πως δεν ήταν καθόλου αυτονόητος ως σήμερα, ο κοινός τρόπος διεκδίκησης όλων αυτών. Με πρόσφατο προηγούμενο εξάλλου τις αντίστοιχες περσινές προσπάθειες δημιουργίας κοινού μετώπου, όταν τότε υπήρχε η απειλή της «Λεμονού», με το Συντονιστικό και τη δημοτική αρχή στην πορεία όχι να μην εξασφαλίζουν σύμπλευση. Αλλά στην πορεία να αναπτύσσουν και «πολεμική» μεταξύ τους.

 

Β. Μυρσινιάς: «Να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν…»

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις όποιες διαφορές μας στο παρελθόν και να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας να διαμορφώσουμε ένα κοινό μέτωπο και να στείλουμε ένα κοινό μήνυμα που να εκφράζει τις αγωνίες όλου του κόσμου στο νησί. Η συνάντηση ήταν εξαιρετική και φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε καλό δρόμο. Πρέπει να διατρανώσουμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εκμετάλλευση της καλοσύνης μας και πως το νησί οδηγείται σε καταστροφή αν συνεχιστούν οι σημερινές συνθήκες», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς και εκ των ηγετικών μελών του Συντονιστικού Φορέων. Ανακοινώνοντας μάλιστα την μετάθεση της προγραμματισμένης απεργίας της επόμενης Τετάρτης (22/11) για τον ΦΠΑ, για την μεθεπόμενη (29/11). Ούτως ώστε να μην χαθεί ο παλμός και μειωθεί η συμμετοχή, δεδομένου ότι η απεργία για το προσφυγικό ήταν προγραμματισμένη τη Δευτέρα 20 του μήνα και η απεργία για τον ΦΠΑ, μόλις δύο ημέρες αργότερα. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των φορέων που συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο Κώστα Κατσαρό που εκπροσωπούσε τη δημοτική αρχή, δεσμεύτηκαν να αναλάβουν το κομμάτι ευθύνης τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απεργία των επαγγελματικών φορέων που εκπροσωπούν. Και εκείνο που απομένει να διευθετηθεί μέχρι και την Δευτέρα, είναι η επαφή με την ΑΔΕΔΥ, αλλά και να βρεθεί ο τρόπος (δεν έχει διευκρινιστεί αν απλά με απόφαση δημάρχου μπορεί να μη γίνουν μαθήματα) να κλείσουν την ερχόμενη Δευτέρα και τα σχολεία.

Από εκεί και έπειτα και με εξασφαλισμένο πια το ότι οι τοπικοί φορείς και ο δήμος συμπλέουν απόλυτα, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, αναμένεται αύριο να έχει επαφές τόσο με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, όσο και με τους βουλευτές του νομού για να δώσουν και εκείνοι το παρόν στις κινητοποιήσεις, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλιστούν μέχρι και πούλμαν, που θα μεταφέρουν διαδηλωτές από τα χωριά. Στην απεργία εξέφρασαν την διάθεση να συμμετέχουν ήδη οι καταστηματάρχες στα Λαδάδικα, οι οποίοι παρευρέθηκαν και στη χθεσινή συνάντηση, ενώ σήμερα θα δοθεί και συνέντευξη τύπου, από τον δήμαρχο και τους εκπροσώπους του Συντονιστικού για να απευθυνθεί ξανά το κάλεσμα στην κοινωνία.

Κ. Κατσαρός: «Με ομοψυχία, μπορούμε»

«Η ομοψυχία ήταν το βασικό ζητούμενο και είμαι πολύ χαρούμενος που φαίνεται ότι επιτυγχάνεται», δήλωσε από τη μεριά του στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός και συνέχισε: «Έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν επιτρέπεται καμία κωλυσιεργία, για να αποτραπεί αυτός ο εκβιασμός που επιχειρεί η κυβέρνηση στο νησί. Αίτημά μας είναι να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετατρέπει το νησί της Λέσβου και τα νησιά του βόρειου και νοτιοανατολικού Αιγαίου σε νησιά φυλακές. Απαιτούμε από την κυβέρνηση αναλογική κατανομή της φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο με βάση τον πληθυσμό των νησιών και τη διατήρηση τόσων αιτούντων άσυλο όσων μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης από τις υπάρχουσες δομές. Και φυσικά τη μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey