Οι καταστηματάρχες που φαίνεται να μένουν εκτός του μέτρου που ίσχυσε πέρυσι, διαμαρτύρονται με ανακοίνωσή τους και ζητούν την επανεφαρμογή του

Κίνημα… υπέρ της «νυχτερινής πεζοδρόμησης»

28/05/2018 - 11:40 Ενημερώθηκε 29/05/2018 - 12:12

Το μέτρο της «νυχτερινής πεζοδρόμησης» που εφαρμόστηκε πέρυσι στα Λαδάδικα και στην Κουμιδιά, τίθεται εν αμφιβόλω φέτος, ειδικά μετά την άτυπη συνάντηση μελών της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης, με τα συνοικιακά συμβούλια Κουλμπάρας και «Κέντρου Πόλης» την περασμένη Δευτέρα, όπου εκφράστηκαν περισσότερες «ενστάσεις» επί του μέτρου, παρά διάθεση να εφαρμοστεί ξανά. Η διάθεση που επικράτησε στη συνάντηση εκείνη, ήταν φέτος να μην εφαρμοστεί η (νυχτερινή) πεζοδρόμηση των οδών Χίου, Βερναρδάκη και Μητροπόλεως κι αυτό για λόγους κυρίως ασφαλείας, αλλά και επειδή διαπιστώθηκαν αρκετά προβλήματα από τη μη απόλυτη τήρηση των συμφωνημένων του μέτρου. Στον απόηχο όμως των εξελίξεων αυτών που δείχνουν πως το μέτρο αυτό, φέτος πάει να απενεργοποιηθεί, 20 περίπου επιχειρηματίες επί των επίμαχων παραπάνω οδών, αλλά και από το «τρίγωνο» της Σαπφούς -όπου υπήρχε αρχικά πρόθεση το μέτρο να επεκταθεί- εξέδωσαν χθες ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για άδικη (ενδεχόμενη) τέτοια απόφαση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως αν παρθεί πίσω η «νυχτερινή πεζοδρόμηση», αυτό θα αποτελεί «πισωγύρισμα» στην προσπάθεια που γίνεται να πάρει «ζωή» το ιστορικό κέντρο.

Οι επιχειρηματίες που υπογράφουν την ανακοίνωση αυτή, εκφράζουν διάθεση να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στο μέτρο και τονίζουν ότι διαμορφώνονται -σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις- καταστάσεις που παραπέμπουν σε επιλεκτική «εξυπηρέτηση». Αφού επί της ουσίας, πάει να εφαρμοστεί φέτος πεζοδρόμηση μόνο στην οδό Χρ. Σμύρνης.

Η επιστολή

«Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και τις ενστάσεις που εγείρονται για την εφαρμογή και φέτος της απόφασης πεζοδρόμησης του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, εμείς οι καταστηματάρχες της περιοχής, αισθανόμαστε την υποχρέωση να επισημάνουμε τα εξής: Η περσινή απόφαση αναβάθμισε την ποιότητα ζωής στην πόλη, όπως ομολογούν τόσο η θετική ανταπόκριση του κόσμου της Μυτιλήνης, όσο και οι θέσεις των εμπλεκομένων φορέων με το ζήτημα του τουρισμού, ήτοι της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου και της Ένωσης Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Λέσβου. Οι όποιες ενστάσεις, σχετικές με ζητήματα πυρασφάλειας, μπορούν να συζητηθούν και να επιλυθούν με την αγαστή συνεργασία και καλή θέληση τόσο ημών των καταστηματαρχών, όσο και των αρχών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Επισημαίνουμε ότι είναι διαφορετικό το ζήτημα της πεζοδρόμησης και διαφορετικό το θέμα της τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων ή άλλων κατασκευών, που τυχόν εμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής».

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»;

Οι καταστηματάρχες όμως αγγίζουν και ένα άλλο θέμα που πάει κατά πως φαίνεται να ανοίξει, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί όπως πέρυσι το μέτρο: «Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η επιλεκτική εφαρμογή του μέτρου για την οδό Χρ. Σμύρνης, καθώς εγείρει ερωτηματικά για την σκοπιμότητα και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ούτε επιχειρήσεις Α΄και Β΄ κατηγορίας. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι μια τέτοια επιλεκτική και άδικη εφαρμογή, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και θα προσφύγουμε σε κάθε νόμιμο μέσο ώστε αυτή να ακυρωθεί». Καταλήγοντας με έκκληση προς τον δήμαρχο: «Καλούμε τη δημοτική αρχή, προσωπικά τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, τους αρμόδιους αντιδημάρχους και το δημοτικό συμβούλιο, να λάβουν την κατ΄ ουσίαν πολιτική απόφαση πεζοδρόμησης και να μην υποχωρήσουν σε πιέσεις συντηρητικών ή άλλων κύκλων που στέκουν εμπόδιο στην αναβάθμιση και ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος στο κέντρο της πόλης. Επισημαίνουμε σε όλους τους τόνους ότι η ανάκληση της περσινής απόφασης, αποτελεί οπισθοδρόμηση και πισωγύρισμα που δεν πλήττει μόνο εμάς, αλλά και το σύνολο των κατοίκων της Μυτιλήνης που ελπίζουν στην τουριστική της προοπτική».

Επιστολές υπέρ του μέτρου!

Εν τω μεταξύ, υπέρ της «νυχτερινής πεζοδρόμησης», τάσσονται και τουριστικοί φορείς, στέλνοντας στο δήμαρχο σχετικές επιστολές, όπως χαρακτηριστικά έκανε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Μαρία Βέρρου: «Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου και γενικά της συζήτησης που διεξάγεται για τη νυχτερινή  πεζοδρόμηση των δρόμων της περιοχής «Λαδάδικα» Μυτιλήνης και με δεδομένο ότι η περσινή εφαρμογή του μέτρου λειτούργησε θετικά για την «τουριστική» εικόνα της πρωτεύουσας του νησιού μας, η ΄Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου συμφωνεί με την εφαρμογή της εν λόγω πεζοδρόμησης και φέτος, προσδοκώντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων και του τουριστικού προφίλ της πόλης».

Ενώ αντίστοιχη επιστολή, απέστειλαν στον δήμαρχο και η Ένωση Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Λέσβου, με την υπογραφή του προέδρου της Δημήτρη Σπανέλλη: «Με έκπληξη διαβάσαμε στον τοπικό τύπο για τις συζητήσεις και τις αντιδράσεις που γίνονται για την νυχτερινή πεζοδρόμηση των δρόμων της περιοχής "ΛΑΔΑΔΙΚΑ" ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Ένας τόσο πετυχημένος θεσμός που λειτούργησε θετικά την περυσινή περίοδο και βοηθά την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας βρίσκεται δυστυχώς πάλι σε "αμφισβήτηση". Από τη μεριά των μελών της ΕΝΩΣΗΣ μας, αν και το μέτρο αυτό δυσκόλεψε μερικά μέλη μας στην λειτουργία των γραφείων τους, εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στην προσπάθειά σας να καθιερωθεί η πεζοδρόμηση της περιοχής και τα επόμενα χρόνια, μιας και το μέτρο αυτό ωφελεί την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας αλλά και τους κατοίκους της γενικότερα».

 

 

Υπό σύσταση Σύλλογος κατοίκων Κουλμπάρας - Κιόσκι

Ιδρυτική συνέλευση

Την Τετάρτη 30 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία του Άη Γιάννη του Αρμένη, οι μόνιμοι κάτοικοι των συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στη δημιουργία Συλλόγου κατοίκων της περιοχής, καλούνται να πάρουν μέρος στην ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου.

Στη συνέλευση θα συζητηθούν οι αρχές και οι σκοποί του συλλόγου και θα ορισθεί προσωρινή διοικούσα επιτροπή προκειμένου να  προχωρήσει στις πρώτες απαραίτητες ενέργειες. Ως συνοικίες Κουλμπάρα και Κιόσκι, ορίζονται κατ’ αρχάς οι περικλειόμενες στις οδούς Σκρά, Κομνηνάκη, Μητροπόλως, Ερμού, Περγάμου, Μικράς Ασίας και 8ης Νοεμβρίου περιοχές. 

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6980767000.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey