Συνομιλώντας με δυο νέους ανθρώπους, μας απαντούν στα ερωτήματά μας: Πώς βλέπουν την κτηνοτροφία; Υπάρχει μέλλον σε αυτή; Πόσο εύκολη είναι αυτή η ζωή;

Κάποιοι νέοι επιλέγουν την αγροτική ζωή στο χωριό

22/04/2019 - 11:50 Ενημερώθηκε 23/04/2019 - 12:01

Νέοι άνθρωποι επιλέγουν ως εργασία τους την ενασχόληση με την κτηνοτροφία και γενικότερα με την αγροτική ζωή στο χωριό που μεγάλωσαν. Ποιες όμως είναι οι δυσκολίες και ποιες οι ομορφιές αυτής της επιλογής; Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα απευθυνθήκαμε σε δυο νέα παιδιά, την Ταξούλα Παπαπορφυρίου η οποία ζει στον Μεσότοπο και τον Βασίλη Καρύδη, ο οποίος ζει στην Ερεσό. Απάντησαν στις ερωτήσεις μας και μας έθεσαν τους προβληματισμούς τους και τις σκέψεις τους για τις επιλογές ζωής στο δύσκολο χώρο της λεσβιακής υπαίθρου. Συνομιλώντας μαζί τους νομίζουμε ότι αποκτήσαμε μια εικόνα από τον τρόπο ζωής, τις αγωνίες και τις προτεραιότητες των νέων ανθρώπων, που αποφάσισαν να μείνουν στο χωριό τους και να συνεχίσουν τη δουλειά των γονιών τους.

Χωρίς πολλά λόγια και περιττές αναλύσεις, αλλά με μετρημένα λόγια που δείχνουν τον προβληματισμό και την αγωνία αυτών των ανθρώπων, συνεχίζουν να κρατούν και τη λεσβιακή ύπαιθρο ζωντανή, παρά τις δυσκολίες.

Πώς επιλέξατε να παραμείνετε στο χωριό σας και να καταπιαστείτε με αυτή τη δουλειά;
Τ.Π.: Η δουλειά με την οποία ασχολούμαι την είχε ξεκινήσει ο πατέρας μου με αποτέλεσμα να την αναλάβω εγώ στην πορεία.
Β.Κ.: Επέλεξα να μείνω στο χωριό μου και να ασχοληθώ με αυτή τη δουλειά γιατί ήταν ένας άμεσος τρόπος να αρχίσω να δουλεύω.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;
Τ.Π.: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζω σε αυτή τη δουλειά είναι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθώς δουλεύω χειμώνα και καλοκαίρι. Επίσης στη δουλειά αυτή πρέπει να εργάζομαι κάθε μέρα χωρίς κάποια μέρα ξεκούρασης.
B.K.: Οι δυσκολίες της δουλειάς αυτής είναι πάρα πολλές. Η πιο σημαντική για εμένα θα έλεγα πως είναι ο καιρός καθώς πρέπει να φροντίζεις τα ζώα σου όλες τις μέρες του χρόνου ανεξαρτήτως καιρού, είτε βρέχει είτε χιονίζει πρέπει να είσαι εκεί.

Ποιο είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα;
Τ.Π.: Πάω το πρωί στο στάβλο ταΐζω τα ζώα, τα αρμέγω και ύστερα θα τα πάω για βοσκή. Έπειτα γυρνάω τα ζώα στον στάβλο και μετά περιποιούμαι τον χώρο στον οποίο τα έχω. Μετά ταΐζω τα υπόλοιπα ζώα και τα ξανά τα αρμέγω το βραδύ και εν συνεχεία πηγαίνω το γάλα στο τυροκομείο.
B.K.: Το καθημερινό πρόγραμμα ξεκινάει αρκετά πρωί, γύρω στις 7. Θα πάω να ταΐσω τα ζώα, θα τα αρμέξω, μετά σίγουρα θα χρειάζεται να κάνω κάποιες άλλες δουλειές όπως για παράδειγμα να αγοράσω ζωοτροφές, να φτιάξω τις περιφράξεις και διάφορες άλλες μικροδουλειές που μου τρώνε αρκετό χρόνο. Το μεσημέρι επαναλαμβάνεται η πρωινή διαδικασία αρμέγματος και ταΐσματος και έτσι ολοκληρώνεται η μέρα.

Αν γυρνάγατε το χρόνο πίσω θα επιλέγατε το ίδιο επάγγελμα;
Τ.Π.: Αν μου δινόταν και δεύτερη ευκαιρία στο να επιλέξω το επάγγελμα με το οποίο θέλω να ασχοληθώ, θα επέλεγα και πάλι την ενασχόληση μου με τη κτηνοτροφία χωρίς δεύτερη σκέψη.
Β.Κ.: Αν γύρναγα το χρόνο πίσω με τα σημερινά δεδομένα νομίζω πως δεν θα το επέλεγα, διότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα καθώς οι τιμές στο γάλα και στο κρέας έχουν μειωθεί πάρα πολύ, ενώ παράλληλα το κόστος σε ζωοτροφές και λοιπά έξοδα αυξάνεται και αυτό κάνει αυτή τη δουλειά να μην μπορεί να είναι αποδοτική από οικονομικής πλευράς.

Ποια είναι η ομορφιά αυτού του επαγγέλματος; Τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί σε αυτό;
Τ.Π.: Μία από τις ομορφιές αυτού του επαγγέλματος είναι ότι έρχεσαι σε επαφή με την φύση. Επίσης αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα είναι ότι τα ζώα σου ανταποδίδουν με το παραπάνω την φροντίδα που τους παρέχεις προσφέροντας μας γάλα τυρί γιαούρτι και κατ επέκταση χρήματα.
B.K.: Η ομορφιά για εμένα είναι ότι ο χώρος στον οποίο εργάζεσαι είναι μέσα στην φύση, μακριά από άγχος και στρες. Οι εικόνες που βλέπεις είναι όμορφα και άγρια τοπία.

Είστε ενταγμένοι σε κάποιο πρόγραμμα; Υπάρχουν επιδοτήσεις πλέον που σας στηρίζουν;
Τ.Π.: Ναι είμαι ενταγμένη στο πρόγραμμα «Νέος Αγρότης» όπου υπάρχουν επιδοτήσεις που μας στηρίζουν.
B.K.: Έχω μπει στο πρόγραμμα «Νέος Αγρότης» του 2014. Επιδοτήσεις υπάρχουν, αλλά κατά την γνώμη μου δεν είναι αρκετές για να σε στηρίξουν οικονομικά.

Σχεδιάζετε να κάνετε κάτι καινούργιο στο μέλλον; Ίσως να το εξελίξετε αυτό που κάνετε περισσότερο;
T.Π.: Σίγουρα έχω κάποια μελλοντικά σχέδια. Ένα από αυτά είναι να επεκτείνω την κτηνοτροφική μονάδα και να αυξήσω το κοπάδι μου.
Β.Κ.: Σκέφτομαι να ασχοληθώ παράλληλα και με την μελισσοκομία, καθώς ο αγροκτηνοτροφικός τομέας καταρρέει. Θα ήταν μια καλή και ενδιαφέρουσα ασχολία και επιπλέον θα μου προσφέρει και ένα παραπάνω εισόδημα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey