Ο Εκδότης - Διευθυντής του «Ε» Μανόλης Μανώλας, μιλάει στο... «Ε» για τη νέα σελίδα της εφημερίδας, στη νέα εποχή

«Κάνουμε ξανά ένα βήμα ΕΜΠΡΟΣ»

03/11/2018 - 00:30 Ενημερώθηκε 03/11/2018 - 08:56

Ενόψει της νέας σελίδας που γυρίζει σήμερα η εφημερίδα «Εμπρός», οι ρόλοι για μία ημέρα αντιστρέφονται. Και το «Ε» παίρνει μία και μοναδική συνέντευξη στον… εκδότη του, Μανόλη Μανώλα. Ο οποίος καλείται να μην… ρωτήσει, αλλά να απαντήσει σε ερωτήσεις. Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στον τοπικό Τύπο τον οποίο υπηρέτησε επί τρεις δεκαετίες, με σκοπό να εξηγήσει τους λόγους που το «Ε» σήμερα μεταμορφώνεται ξανά και απώτερο στόχο να κοιτάξει μαζί με τους αναγνώστες το μέλλον. Τόσο του τοπικού Τύπου, όσο και γενικότερα της ενημέρωσης. Ο Μανόλης Μανώλας λοιπόν, απαντάει σε όλα τα ερωτήματα που πιθανόν προέκυψαν σε όλους, από την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας που φέρνει το «Ε» σε μία νέα εποχή.

 

Μετά από 15 χρόνια ημερήσιας κυκλοφορίας, το «Ε» ανακοινώνει ότι επιστρέφει σε καθεστώς εβδομαδιαίας έκδοσης. Έτσι όπως ακούγεται εν πρώτοις, μοιάζει με πισωγύρισμα ή υποβάθμιση. Είναι όμως έτσι;

Έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια από την απόφαση μετατροπής του «Ε» από εβδομαδιαίο έντυπο, σε ημερήσια εφημερίδα. 15 χρόνια μετά, τα δεδομένα στην ενημέρωση όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, έχουν αλλάξει άρδην. Στα 15 χρόνια που λειτουργούμε με καθημερινή έκδοση, είχαμε πάντα το πρόβλημα του ανταγωνισμού ουσιαστικά με τον ίδιο μας τον εαυτό, αφού η τεχνολογία είναι γεγονός ότι έδωσε μεν απλόχερα πρακτικές διευκολύνσεις, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε και καινούργιες ανάγκες και απαιτήσεις εκ μέρους των αναγνωστών. Η εποχή του διαδικτύου και των social media εξάλλου, τρέχει με μεγάλες ταχύτητες, εκτοξεύοντας την διάχυση και της πληροφορίας. Είναι γνωστές καταστάσεις εδώ και καιρό για τον έντυπο τύπο που αναπόφευκτα τον φέρνουν σε δύσκολη θέση. Η απόφασή μας όμως να επιστρέψουμε την έντυπη έκδοση σε εβδομαδιαία , δεν είναι καθόλου πισωγύρισμα. Θεωρώ ότι είναι αναβάθμιση, γιατί ουσιαστικά στρεφόμαστε σε ένα μοντέλο που θα υπηρετεί τις σύγχρονες απαιτήσεις της ενημέρωσης, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται από την επίδραση του διαδικτύου. Βέβαια δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Οι λόγοι που επισπεύδουν τις σκέψεις μας για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας μας, είναι και οικονομικοί. Αφού η κρίση έχει διαλύσει τον Τύπο πανελλαδικά. Με πολλά μεγάλα συγκροτήματα είτε να μπαίνουν στη διαδικασία που μπαίνουμε πια και εμείς, είτε να κλείνουν. Το βλέπετε εξάλλου παντού. Μεγάλα και επιτυχημένα έντυπα της Αθήνας, πλέον στην καλύτερη πωλούν 10.000 φύλλα. Ως εκ τούτου, θα πω ότι ίσως και να αργήσαμε να κάνουμε αυτό βήμα, που το έχουν κάνει ήδη μία σειρά ημερήσιων εφημερίδων και του περιφερειακού Τύπου.

 

Ποια θα είναι η νέα λειτουργία του «Ε» και πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις;

Ζούμε όπως ξαναείπα σε μία νέα εποχή και όχι τώρα, αλλά από τις αρχές της νέας δεκαετίας. Αυτή τη στιγμή η προσπάθειά μας, επικεντρώνεται στο να ενισχύσουμε την ηλεκτρονική μας λειτουργία για να υπηρετήσουμε την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε με μεγαλύτερη πια επιμονή και συνέπεια, αν θέλουμε να παραμείνουμε καθοριστικοί στον τοπικό Τύπο, αλλά και να διατηρηθούμε ως ένα από τα πιο σημαντικά μέσα ενημέρωσης στο νησί και στο Βόρειο Αιγαίο. Ανεξάρτητα όμως από τα βήματα που θα κάνουμε σε επίπεδο ηλεκτρονικής λειτουργίας μας, δεν υποτιμούμε την έντυπη έκδοσή μας. Το εβδομαδιαίο έντυπο του «Ε», έχει μία ξεχωριστή ιστορία και αρκετοί την θυμούνται. Θα δώσω ένα παράδειγμα: Όταν δημιουργήθηκε η τηλεόραση, πολλοί έσπευσαν να πουν ότι τελείωσε ο κινηματογράφος και το θέατρο. Δεν έγινε όμως έτσι. Ένα εβδομαδιαίο έντυπο λοιπόν, μαζί φυσικά με την καθημερινή ηλεκτρονική του ειδησεογραφία, για μένα έχει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα πια από το ημερήσιο. Γιατί δίνει τη δυνατότητα στον Τύπο να κοιτάξει χωρίς την πίεση της σύγχρονης εποχής, ξανά στην καρδιά της δημοσιογραφίας. Στο ρεπορτάζ, στην ανάλυση, στην κριτική και στον σχολιασμό με ολόπλευρη αξιολόγηση των γεγονότων ή των καταστάσεων. Φιλοδοξούμε λοιπόν μέσα από το εβδομαδιαίο έντυπο να δούμε πιο ψύχραιμα το τι έγινε στη διάρκεια ολόκληρης της εβδομάδας. Να διαβάσουμε πίσω από τις ειδήσεις και ταυτόχρονα να γίνουμε ξανά ένα βήμα διαλόγου και ιδεών για όλα. Με ενυπόγραφα άρθρα και επώνυμους συνεργάτες που θα συμβάλλουν ακόμα πιο δυναμικά σε αυτό το εγχείρημα που θα δώσει στη Λέσβο μία «Κυριακάτικη» να το πω έτσι εφημερίδα, που δεν την έχει. Με στόχο φυσικά να παραμείνουμε σημείο αναφοράς στην ενημέρωση.

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν…

Είστε στον τοπικό Τύπο για πάνω από 30 χρόνια και με αφορμή την ενεργή συμμετοχής σας και σε αυτή τη νέα φάση του Τύπου, έχει αξία μία εκ μέρους σας αναδρομή για όλα αυτά τα χρόνια των μέσων ενημέρωσης στη Λέσβο…

Είμαι όντως από τους παλαιότερους από αυτούς που ασχολούνται σήμερα με τα μέσα ενημέρωσης. Είμαι στο χώρο από το 1986, με πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας και δράσης στα μέσα ενημέρωσης. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει πολλά. Βίωσα και την άνθιση του τοπικού Τύπου αλλά και την κάθοδο. Όταν ξεκινούσα στη δημοσιογραφία, δεν θα μπορούσα να πω ότι ο τοπικός Τύπος ήταν ο μαχητικός Τύπος που είναι σήμερα. Στην πορεία όμως κυκλοφόρησαν καλές εφημερίδες εβδομαδιαίες και ημερήσιες, όπως τα «Αιολικά Νέα», οι δύο «Δημοκράτες» και τα «Νέα της Λέσβου» πιο πρόσφατα, που έπαιξαν ρόλο και διαμόρφωσαν τον χώρο, μαζί φυσικά με την συνδρομή του ιδιωτικού ραδιοφώνου. Τα κακά σημάδια βέβαια άρχισαν να γίνονται ορατά στον Τύπο από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας και όπως αναλύσαμε πριν, ήταν ανεξάρτητα από την γενικότερη κρίση. Από τις αλλαγές που έφερε το διαδίκτυο, άλλα μέσα κατάφεραν να προσαρμοστούν καλύτερα και σχετικά πιο ανώδυνα και άλλα όχι. Εμείς από την πλευρά μας βέβαια θα πρέπει να πω ότι φροντίσαμε έγκαιρα να ανοίξουμε το παράθυρο επικοινωνίας στο διαδίκτυο για να αναπτύξουμε γέφυρα επικοινωνίας και με συντοπίτες μας εκτός Λέσβου, αλλά και εκτός Ελλάδας. Θυμίζω μόνο ότι το emprosnet λειτούργησε παράλληλα με την έντυπη καθημερινή μας έκδοση, από την περασμένη δεκαετία, έστω κι αν αρχικά ουσιαστικά αναδημοσίευε μόνο την ειδησεογραφία της εφημερίδας. Αυτή η διαδικασία ήταν ωφέλιμη και διδακτική για το μέλλον. Την κάναμε πριν από όλες τις άλλες τοπικές συναδέλφους και αυτό είναι ένα καλό εφαλτήριο για τη δύσκολη συνέχεια.

Σε επίπεδο καθαρά δημοσιογραφικό, τι θα μπορούσατε να παρατηρήσετε μέσα σε αυτό το διάστημα των 30 χρόνων;

Αυτό που έχω να παρατηρήσω και με την ιδιότητα του δημοσιογράφου μετά από τρεις δεκαετίες και μπορεί να εξηγήσει ίσως και κάποιες άλλες παθογένειές μας, που έχουν αντίκτυπο και στον Τύπο, είναι πως ακόμα ασχολούμαστε, με πάνω κάτω τα ίδια θέματα και προβληματισμούς. Η καταγραφή γεγονότων δηλαδή σήμερα είναι πανομοιότυπη με 30 χρόνια πριν. Αφού παραμένουν ίδιες εκκρεμότητες 30 χρόνια μετά. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ, μια σειρά οδικών αξόνων που παραμένει ακόμα ζητούμενο η κατασκευή τους και άλλες αντίστοιχης φύσης επαναλαμβανόμενες ιστορίες. Προχτές για παράδειγμα, μου συνέβη κάτι που είναι ενδεικτικό αυτού που περιγράφω. Μου εμφανίστηκε ένα θέμα από τα πρώτα που ασχολήθηκα σαν δημοσιογράφος και δεν είναι άλλο από την προοπτική αξιοποίησης του κόλπου Καλλονής. 30 χρόνια μετά λοιπόν, ήρθαν στο γραφείο μου ξανά ψαράδες της περιοχής, να συζητήσουμε ακριβώς τα ίδια!

«Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων»

Το προσφυγικό ωστόσο ήταν μία εντελώς νέα κατάσταση, που αναμφίβολα ήταν πολύ βαριά. Πως επηρέασε αλήθεια τον τοπικό Τύπο και τη λειτουργία του και πως επηρέασε και τον ίδιο τον τόπο;

Το προσφυγικό ήταν ένα εντελώς καινούργιο δεδομένο για τον τόπο και φυσικά για τον Τύπο. Τόσο καινούργιο, όσο και άγνωστο. Το πέρασμα περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από απέναντι στο νησί μας, μετέτρεψε τη Λέσβο από τη μία ημέρα στην άλλη σε σημείο αναφοράς παγκοσμίως. Και ένα ακριτικό νησί της Ελλάδας στην άκρη του Αιγαίου, ξαφνικά αναγνωρίστηκε από όλο τον πλανήτη, με τους κατοίκους του, παρά την οικονομική κρίση που βίωναν, να αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες. Δεν ήταν ούτε είναι μία απλή κατάσταση. Ξαφνικά τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου, άρχισαν να εκπέμπουν από τη Λέσβο για τη Λέσβο και μία νέα πραγματικότητα για όλους μας, δοκίμασε και την ικανότητα και την ετοιμότητα διαχείρισης του τοπικού Τύπου που δεν είχε ποτέ ξανά αντίστοιχη εμπειρία. Ούτε και αντίστοιχο βάρος ευθύνης στην διαχείριση αυτής της δημοσιότητας. Δεν είναι βέβαια της παρούσης να αναλύσουμε τις φάσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο, ή να εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα της τεράστιας αυτής δημοσιότητας που φυσικά είχε και αρνητικές συνέπειες. Εγώ θα σταθώ στο πόσο δύσκολη ήταν η νέα πραγματικότητα για τον τοπικό Τύπο για να τη διαχειριστεί. Λέγοντας πως παρά και τα λάθη μας -δεν ήταν απλή κατάσταση, εδώ αιφνιδιάστηκαν οι πάντες και κυρίως οι ίδιοι οι κυβερνώντες και η Ε.Ε.- σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Λειτουργήσαμε στην πλειοψηφία μας τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στην κατεύθυνση ανάδειξης με νηφαλιότητα των ουσιαστικών προβληματισμών του μείζονος ανθρωπιστικού ζητήματος σήμερα, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τη συνοχή της κοινωνίας μας αποκρούοντας την ανεύθυνη κινδυνολογία, δίνοντας παράλληλα και μάχη για την ανάδειξη των πραγματικών γεγονότων και καταστάσεων. Απέναντι δηλαδή στα fake news που βρήκαν έφορο έδαφος για να κάνουν κακό και στον τόπο και στους κατοίκους του, αλλά και στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Απέναντι όμως από ένα σημείο και μετά και στη γενικότερη τάση των μεγάλων διεθνών μέσων να δώσουν εκείνα το εκάστοτε brand name της Λέσβου. Θυμίζω μόνο πως κατά την πρώτη περίοδο του προσφυγικού η Λέσβος αναμεταδόθηκε ως το νησί της αλληλεγγύης και κατά την τρέχουσα περίοδο, παρουσιάζεται ως το νησί των εγκλωβισμένων με κέντρα κολαστήρια… Μέσα σε αυτό το κλίμα όμως, το «Ε», λειτούργησε θεωρώ με καλό «φίλτρο» στην ανάλυση της κατάστασης. Ασκήσαμε την κριτική που έπρεπε να ασκήσουμε στην τοπική και στην κεντρική εξουσία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί -ας μην κρυβόμαστε- η καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, επηρεάζει καθοριστικά πια όλους τους ζωτικούς τομείς της Λέσβου. Και την οικονομία της και τον τουρισμό της και την γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική της.

Ένα μήνυμα τέλος που θα θέλατε να δώσετε ως Εκδότης- Διευθυντής του «Ε», προς τους αναγνώστες της εφημερίδας, ενόψει του νέου εγχειρήματός σας;

Το «Ε», στα μάτια μου, μπαίνει σε μία τρίτη φάση της ζωής του. Από την εβδομαδιαία λειτουργία του, στην ημερήσια και πλέον στην διαδικτυακή του. Έχει καταθέσει στις δύο προηγούμενες τα διαπιστευτήριά του στην εγκυρότητα της είδησής του, στη δυνατότητα ανάδειξης των ζητημάτων που μας απασχολούν και στη δυνατότητα αναζήτησης λύσεων. Ήταν, είναι και θα είναι ένα πλουραλιστικό μέσο ενημέρωσης, με υπογραφή, με συνέπεια και υπευθυνότητα. Οι αναγνώστες μας και οι συνδρομητές μας, να είναι σίγουροι πως θα συνεχίσουν να ενημερώνονται από το «Ε» ολόπλευρα και πλέον ακόμα πιο διαδραστικά, αφού στόχος μας είναι να καταφέρουμε να κουμπώσουμε ιδανικά στις επιταγές της σύγχρονης εποχής και να υπηρετήσουμε το νέο μοντέλο ενημέρωσης που αρχίζει και διαμορφώνεται. Το έχουμε κάνει ξανά στο παρελθόν με επιτυχία. Ας μας έχουν εμπιστοσύνη ότι θα το καταφέρουμε ξανά να κάνουμε ένα βήμα εμπρός.

 

Το νέο εκδοτικό εγχείρημα του «Ε» ξεκίνησε!

Με το σημερινό φύλλο του το «Εμπρός» ξεκινά μια νέα εκδοτική προσπάθεια, προσαρμοζόμενο στη νέα εποχή της ενημέρωσης που έφερε το διαδίκτυο, που εκ των πραγμάτων αλλάζει τα δεδομένα. Η καθημερινή ειδησιογραφία, το τι συμβαίνει , τη στιγμή που συμβαίνει, θα μπορεί να ανεβαίνει άμεσα στο site emprosnet.gr, το οποίο με τις απαραίτητες βελτιώσεις και προσθήκες θα αποτελέσει ένα εντελώς αυτόνομο και ολοκληρωμένο ειδησεογραφικό portal της Λέσβου στον κόσμο, με την εγκυρότητα της δημοσιογραφικής ομάδας του «Ε», που έχει δόσει σαφή δείγματα γραφής, χρόνια τώρα. Αποφασίσαμε λοιπόν στα πλαίσια αυτής της νέας προσπάθειας να «απελευθερώσουμε» το emprosnet.gr  από το να είναι η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας και να μετατρέψουμε την καθημερινή έκδοση σε εβδομαδιαία με περισσότερες σελίδες, με παλαιούς και νέους συνεργάτες και με νέα σχεδίαση πιο ελκυστική, με στόχο και προτεραιότητα όχι τόσο την καταγραφή των γεγονότων , αλλά τι κρύβεται πίσω από αυτά , με την αναγκαία ανάλυση και κριτική και τον σχολιασμό τους. Ετσι θα μπορεί να γίνεται μια νηφάλια αποτίμηση των γεγονότων που θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που τρέχει και με τη συμβολή και των ξεχωριστών συνεργατών και αρθρογράφων το εβδομαδιαίο «Ε» θα αποτελεί την έγκυρη και πλουραλιστική εφημερίδα του τόπου μας, ένα βήμα διαλόγου, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, χωρίς αποκλεισμούς.

Με την ευκαιρία και μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τους συνδρομητές του «Ε»: Η ετήσια συνδρομή στην εβδομαδιαία εφημερίδα προσαρμόζεται στα 60 ευρώ για τους συνδρομητές της Λέσβου και στα 80 ευρώ για τους συνδρομητές εκτός νησιού.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το νέο εκδοτικό εγχείρημα μας, με την αναβάθμιση του emprosnet.gr και το εβδομαδιαίο «Ε»,  θα ικανοποιήσει το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας μας που πάντα στάθηκε δίπλα μας και στήριξε κάθε προσπάθεια μας και γι αυτό τους ευχαριστούμε.Θα ήταν πολύτιμες για μας και οι όποιες παρατηρήσεις και σκέψεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν.

«Ε»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey