Αυξάνονται οι τιμές όταν συνεχίζουν να παρατηρούνται σκόπιμες βλάβες, χαλασμένοι ή άφαντοι υδρομετρητές στα δίκτυα της Λέσβου – Αντιδρά το δίκτυο Κοινοτήτων στην απόφαση της ΔΕΥΑΛ

Και το νερό νεράκι ….

05/01/2021 - 13:30 Ενημερώθηκε 05/01/2021 - 13:37

Κατηγορηματικά αντίθετοι δηλώνουν οι εκπρόσωπου του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου στις νέες αυξημένες τιμές του νερού που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ επισημαίνοντας ότι προτού γίνουν αυτές οι αυξήσεις, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ θα έπρεπε να είχε φροντίσει να τοποθετηθούν υδρομετρητές όπου δεν υπάρχουν, να επισκευαστούν οι χαλασμένοι για να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη κατανάλωση, ενώ τονίζεται ότι όπου υπάρχει σκόπιμη βλάβη σε υδρομετρητή θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι του δικτύου χαρακτηρίζουν άδικο το γεγονός ότι σε χωριά που δεν υπάρχει βιολογικός θα σημειωθεί και ποσοστιαία αύξηση στα τέλη αποχέτευσης.

Στην επιστολή που στέλνουν οι κ.κ. Χρυσίδης, Μαμώλης και Καμένος, στο Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, στο Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, στους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων των Δημοτικών Συμβουλίων Λέσβου και στο Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Γιώργο Φλώρο δηλώνουν ότι το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, είναι κατηγορηματικά αντίθετο, στις νέες αυξημένες τιμές του νερού σε όλη τη Λέσβο, που αποφάσισε το Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ και προώθησε στα Δημοτικά Συμβούλια για έγκριση. 

Ο εξορθολογισμός των τιμών…

«Με τον τίτλο του εξορθολογισμού των τιμών σε όλη τη Λέσβο και της υποτιθέμενης ελάφρυνσης των κατοίκων της πόλης της Μυτιλήνης, επιβάλει αυξήσεις σε όλους τους κατοίκους της Λέσβου» αναφέρουν οι εκπρόσωποι του δικτύου συμπληρώνοντας ότι όταν οι αρμοδιότητες της ΔΕΥΑΛ επεκτάθηκαν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες της Λέσβου, αποφασίστηκαν και νέες τιμές του νερού σε όλες τις Κοινότητες που χωρίστηκαν σε 4 ζώνες, ανάλογα με τον πληθυσμό και τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους. «Τώρα προωθούνται αυξήσεις στη πάγια χρέωση των μικρών και μεσαίων Κοινοτήτων, αλλά και αυξήσεις σε όλη τη Λέσβο, αφού την πάγια χρέωση από 19 κυβικά μειώνεται στα 9 κυβικά, οπότε κάθε επιπλέον κυβικό νερού πάνω από τα 9, θα χρεώνετε χωριστά. Αλλά η πλειοψηφία των καταναλωτών βρίσκεται μεταξύ 9 και 19 κυβικά, οπότε η επιβάρυνση θα είναι για όλους τους καταναλωτές αυτής της κατηγορίας και αυτών που κατοικούν στη πόλη της Μυτιλήνης» σημειώνεται ακολούθως.

Αυξάνονται τέλη αποχέτευσης σε χωριά χωρίς βιολογικό

Μάλιστα δεν παραλείπεται να αναφερθεί ότι μαζί με τις τιμές του νερού αυξάνονται ποσοστιαία και τα τέλη αποχέτευσης και μάλιστα σε χωριά που δεν υπάρχει βιολογικοί καθαρισμοί !

«Εμπορευματοποίηση του νερού»

«Πιστεύουμε πως τα τέλη Ύδρευσης –Αποχέτευσης πρέπει να επιβάλλονται ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες» τονίζουν οι κ.κ. Χρυσίδης, Μαμώλης και Καμένος, αναφέροντας ενδεικτικά φυσική ροή ή αντλιοστάσια, Βιολογικοί καθαρισμοί ή παντοροικό σύστημα, κατάσταση δικτύων και βλάβες, ολοήμερη παροχή ή μερική, ύπαρξη υδρονομέα ή όχι, κ.λ.π. Παράλληλα επισημαίνουν ότι λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι πρέπει να υπάρχουν κάποια κίνητρα για την παραμονή στα χωριά και πως το βασικότερο ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να συνδέεται με μεθοδεύσεις εμπορευματοποίησης. Για πάρα πολλούς λόγους χρειάζονται στήριξη οι κάτοικοι των μικρότερων χωριών, που δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν. «Δεν μπορεί να είναι αυτή η πηγή αύξησης των εσόδων της ΔΕΥΑΛ» υποστηρίζουν.

Τα ερωτηματικά

Κλείνοντας την επιστολή τους οι εκπρόσωποι του δικτύου θέτουν μερικά ερωτήματα που σχετίζονται άμεσα με την ανεξέλεγκτη και χωρίς κοστολόγηση χρήση του νερού. Συγκεκριμένα:

  1. Γιατί δεν συνεχίστηκε η τοποθέτηση Υδρομετρητών, όπου ακόμα δεν υπάρχουν .
  2. Γιατί δεν επισκευάζονται οι χαλασμένοι υδρομετρητές, ώστε να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη κατανάλωση .
  3. Γιατί δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε όποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται σκόπιμη βλάβη στον υδρομετρητή .

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey