FOLLOW US

Κοινωνία

  • Την Τετάρτη 30 Μαΐου μαζί με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
Και ο Σύλλογος ΟΤΑ Λέσβου στην Απεργία

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου, συμμετέχει στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την ερχόμενη Τετάρτη 30 Μαΐου (11 το πρωί στα Κεντρικά Λύκεια η συγκέντρωση) στο πλαίσιο της συνέχισης του αγώνα των εργαζομένων «για την τελική ανατροπή, ανυπακοή και ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Μνημονίων». Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος των Εργαζομένων Γιώργος Αλεξίου, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «απέναντι σε όλα αυτά οφείλουμε να σταθούμε όλοι μαζί, ενωτικά, αποφασιστικά, αγωνιστικά όρθιοι, να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβάλλουν τα μνημόνια».

Στο κείμενο του καλέσματος σε Απεργία, οι εργαζόμενοι δε λησμονούν μάλιστα και τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που οδεύει προς κατάργηση. «Για οκτώ ολόκληρα χρόνια συνεχίζεται η αγαστή και στενή συνεργασία δανειστών και Ελληνικών κυβερνήσεων και η εφαρμογή σκληρής λιτότητας με θύματα τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, τους συνταξιούχους και τον Ελληνικό λαό γενικότερα. Οκτώ χρόνια σκληρών μνημονιακών μέτρων που έχουν εξαθλιώσει τους πολίτες αυτής της χώρας με πρόσχημα τις δήθεν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την περίφημη ανάπτυξη. Με νέο πακέτο μέτρων, ακραίας νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις τους, εξαθλιώνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες, αδιαφορώντας προκλητικά για τις νέες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η επερχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, οι επερχόμενες μειώσεις στο αφορολόγητο μέχρι την οριστική κατάργησή του, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας στα νησιά του Αιγαίου, είναι μερικά μόνο από τα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης που θα εφαρμοστούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Η αυξανόμενη εφαρμογή νέων ελαστικών μορφών εργασίας υποβαθμίζει περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα, δημιουργεί νέες γενιές συμβασιούχων χωρίς τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Η πολιτική ομηρεία και η κομματική χειραγώγηση είναι ο απώτερος στόχος αυτών των πολιτικών».

Και για την Αυτοδιοίκηση

Και συνεχίζει: «Η δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των εργασιακών ασθενειών, ιδιαίτερα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κόστος ανθρώπινες ζωές, δείχνει την πλήρη απαξίωση της κυβέρνησης και των Δημάρχων, αλλά και των πολιτικών αδιαφορίας για τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας, καθώς και την υπερεργασία που είναι αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού και της έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής και των απαραίτητων μέσων για την εκτέλεση των καθηκόντων των εργαζομένων. Η προσχηματική αξιολόγηση με ξεκάθαρο τιμωρητικό χαρακτήρα σε συνδυασμό με την απεργοσπαστική “ντροπολογία Γεροβασίλη”, αποδεικνύουν περίτρανα τις προθέσεις της συγκυβέρνησης να εφαρμόσει μια πελατειακή λογική με στόχο την πολιτική και κομματική χειραγώγηση των Δημοσίων και Δημοτικών Υπαλλήλων.

Η τροποποίηση βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του “Προγράμματος Καλλικράτης” με το νέο πρόγραμμα “Κλεισθένης 1”, όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, έχει ως “σημαία” των αλλαγών την εφαρμογή της απλής αναλογικής ως το εκλογικό σύστημα διενέργειας των Αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά στην ουσία δεν επιλύει τα χρόνια προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε αυτή, ενώ υποκρύπτει σημαντικές αλλαγές που σκοπίμως αποσιωπούνται καθώς δρομολογούν νέες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης Δημοτικών αρμοδιοτήτων και Υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στο Δημόσιο γενικότερα, κάτω από αυτές τις πολιτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν και διαμορφώνονται, μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει και να ασκήσει το δικό του ανεξάρτητο, διεκδικητικό, αγωνιστικό του ρόλο. Οι στοχευμένες επιθέσεις της κυβέρνησης, κατόπιν εντολής των δανειστών, σε όλους τους Τομείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μόνο στόχο είχαν και έχουν την αποπληρωμή ενός δυσθεώρητου χρέους, το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, την διάλυση των Κοινωνικών κατακτήσεων και του Κοινωνικού κράτους, το ξεπούλημα των Δημοσίων αγαθών και την απόλυση εργαζομένων!».

 

 

Στην πλατεία Σαπφούς η συγκέντρωση του ΠΕΚ

Απεργία προκηρύχθηκε για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την Τετάρτη 30 Μαΐου. Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί την Τετάρτη στην πλατεία Σαπφούς με κεντρικό σύνθημα: «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας!». Και προσθέτει: «Να γυρίσουμε την πλάτη στα νέα παραμύθια για το "τέλος των μνημονίων" και τη "δίκαιη ανάπτυξη". Οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι των μνημονίων και τα ματωμένα πλεονάσματα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τα λόγια της κυβέρνησης περί "μεταμνημονιακής" εποχής αφού όχι μόνο δεν φέρνουν ανακούφιση και λύτρωση για τον εργαζόμενο λαό αλλά θα ενισχύσουν την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της Ε.Ε. Είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν τα κέρδη με νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας στους χώρους δουλειάς, με μισθούς πείνας, δουλειά τις Κυριακές, χωρίς ανάπαυση, χωρίς ανάσα. Η “ανάπτυξή” τους, που παρουσίασαν και στο αναπτυξιακό συνέδριο βορείου Αιγαίου, εδώ στο νησί μας, θα στηθεί στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων μας, θα είναι ανάπτυξη προς όφελος των επιχειρήσεων και των μονοπωλίων».

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί όλα τα μέλη της στη συνεδρίαση του σωματείου αύριο, Σάββατο στις 11:30 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου (Δαβάκη και Βαλαωρίτου Γωνία) για συζήτηση και καλύτερη οργάνωση - συντονισμό της δράσης.

 

Λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Τροποποίηση δρομολογίων στις 30 Μαΐου

 

Ανακοίνωση εξέδωσε η Hellenic Seaways (HSW) αναφορικά με την τροποποίηση των δρομολογίων της στη γραμμή της Μυτιλήνης, λόγω της προγραμματισμένης 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), στις 30 Μαΐου, συμμετέχοντας στην αντίστοιχη της ΓΣΕΕ.

Ενημερώνοντας λοιπόν το επιβατικό κοινό, η HSW γνωστοποίησε ότι το πλοίο «Νήσος Ρόδος» θα αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 23:59 της Τετάρτης (30/5) με προορισμό τη Χίο (02:40) και τον Πειραιά (10:30), ενώ το «Νήσος Σάμος» θα αποπλεύσει από τον Πειραιά στις 23:59 της Τετάρτης (30/5) με προορισμό τη Χίο (07:55) και τη Μυτιλήνη (11:25). Ακολούθως, τα δύο πλοία θα ενταχθούν στα εγκεκριμένα τους δρομολόγια.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η Τρίτη κατά σειρά απεργία της ΠΝΟ κατά τον τρέχοντα μήνα του Μαΐου, συμπεριλαμβανομένης και της Πρωτομαγιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top