«Κατασκήνωση δράσης» από τη Διεθνή Αμνηστία

Και δράσεις από ακτιβιστές στη Λέσβο

20/07/2017 - 16:38

Ενώ χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν παγιδευμένοι στη Λέσβο και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν άσχημες συνθήκες και αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον τους, τοπικοί και διεθνείς ακτιβιστές έχουν συγκεντρωθεί στο νησί για μία εβδομάδα εκδηλώσεων και κατάρτισης από τις 15-23 Ιουλίου προκειμένου να απαιτήσουν ανάληψη δράσης από την Ε.Ε..

Η «Κατασκήνωση δράσης», που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία και την «Αλληλεγγύη Λέσβου», φέρνει ακτιβιστές από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες μαζί με περισσότερους από δέκα τοπικούς υπεύθυνους δράσης και ακτιβιστές-πρόσφυγες και θα περιλαμβάνει μία δημόσια δράση αύριο Παρασκευή 21 Ιουλίου στη Μυτιλήνη.

Εργαστήρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην «Κατασκήνωση Αλληλεγγύης - ΠΙΚΠΑ Λέσβου», μία ανοιχτή κατασκήνωση προσφύγων που φιλοξενεί τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες στο νησί και σε άλλες περιοχές στη Μυτιλήνη. Στις δραστηριότητες περιλαμβάνεται συναυλία το Σάββατο το βράδυ (22/7) στο «Μουσικό Καφενείο».

 

Κανένα σχέδιο δράσης

Η «Κατασκήνωση δράσης» θα πραγματοποιηθεί πριν την 31η Ιουλίου και όταν θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το σύνολο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης που παρέχεται άμεσα σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά νησιά. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., αλλά δεν έχει ανακοινωθεί κανένα σχέδιο για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό. Χιλιάδες άνθρωποι αποκλείστηκαν στη Λέσβο εν αναμονή της απόφασης του Ελληνικού Διοικητικού Δικαστηρίου για την επιστροφή δύο Σύρων αιτούντων άσυλο στην Τουρκία.

Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας θα περάσουν χρόνο με τον Noori, ένα νέο Σύρο πρόσφυγα, ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται υπό κράτηση στη Μόρια, ύστερα από επτά μήνες κράτησης στο Αστυνομικό Τμήμα της Μυτιλήνης. Ο Noori κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος αιτών άσυλο που επιστρέφεται επισήμως από την Ελλάδα με βάση το γεγονός ότι η Τουρκία θεωρείται «ασφαλής χώρα» στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι τον φετινό Ιούνιο, 940 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στη Λέσβο, που αποτελεί ρεκόρ αφίξεων σε διάστημα ενός μήνα για το 2017. Ενώ περισσότεροι από 400 πρόσφυγες μετανάστες έφθασαν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου στο νησί, γεγονός που δείχνει ότι οι αφίξεις από την Τουρκία τους δυο τελευταίους μήνες έχουν πάρει την ανιούσα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κατάσταση στο χώρο υποδοχής του Κέντρου της Μόριας.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey