Επιτυχημένο το νησιωτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος για την άμεση αποσυμφόρηση και την αλλαγή της διαχείρισης του προσφυγικού

Το πανό της Λέσβου πρωτοστατεί, είναι το ίδιο που είχε χρησιμοποιηθεί στο μεγάλο συλλαλητήριο της 20ης Νοεμβρίου στην πλατεία Σαπφούς Το πανό της Λέσβου πρωτοστατεί, είναι το ίδιο που είχε χρησιμοποιηθεί στο μεγάλο συλλαλητήριο της 20ης Νοεμβρίου στην πλατεία Σαπφούς

Ηχηρό μήνυμα και από την Αθήνα!

06/12/2017 - 12:09

Με τους Μυτιληνιούς της Αθήνας -που διαχρονικά θεωρούνται ένα από τα πιο ισχυρά αλλά μέχρι και σήμερα, ανενεργά, όπλα της Λέσβου- να δίνουν δυναμικό «παρών» στην πλατεία Κλαυθμώνος, τα νησιά του προσφυγικού διαδήλωσαν χθες και από την πρωτεύουσα για την αναγκαιότητα αποσυμφόρησής τους, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων. «Ήρθαμε εδώ να μεταφέρουμε τη φωνή των ακριτών των νησιών μας, αλλά παράλληλα να μεταφέρουμε και τη φωνή ανθρώπων προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες και σε ακατάλληλους χώρους», είπε από του βήματος του συλλαλητηρίου ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός σε μία εκδήλωση που κρίθηκε πετυχημένη και για τον λόγο ότι έτυχε της προβολής όλων των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, ακόμα και ξένων δικτύων. Παρών, μαζί με τους δημάρχους της Χίου και της Σάμου και φυσικά τους διοργανωτές συλλόγους Μυτιληνιών της Αθήνας, ήταν στην πλατεία Κλαυθμώνος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Με την κινητοποίηση να ολοκληρώνεται με τη συνάντηση (και επίδοση ψηφίσματος) τελικά των δημάρχων με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδειξε… ενήμερος για την δύσκολη κατάσταση στα νησιά, χωρίς όμως να αναλαμβάνει κάποια δέσμευση, πέραν της αμέριστης κατανόησής του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες.

Πολλές γνωστές προσωπικότητες Μυτιληνιών που διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι πολλά από τα μέλη της ΟΛΣΑ και της Λεσβιακής Παροικίας,  ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος εκπρόσωποι των Δημάρχων Κω και Λέρου, εκπρόσωποι συλλόγων από όλα τα νησιά, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής Ν.Δ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, ο Βουλευτής Χίου Ν. Μηταράκης και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, αλλά και Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων και Δημοτικοί Σύμβουλοι.


Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Κλαυθμώνος (φωτό Κ. Λουκίδης)

«Δεν πάει άλλο»!

«Υπάρχει ανάγκη αποσυμφόρησης τώρα διότι ακριβώς τα νησιά και ιδίως η Λέσβος που έχει τον περισσότερο κόσμο, βιώνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια κατάσταση που επιβάλλει να ληφθούν αποφάσεις σήμερα και να υλοποιηθούν χθες. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Ήρθαμε εδώ να μεταφέρουμε τη φωνή των ακριτών των νησιών μας αλλά παράλληλα να μεταφέρουμε και τη φωνή ανθρώπων προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες και σε ακατάλληλους χώρους. Ανθρώπων που κινδυνεύει η ζωή τους από τις καιρικές συνθήκες. Τέτοιες εικόνες φεύγουν από τα νησιά μας και δυσφημίζουν την Ελλάδα παγκόσμια αλλά κυρίως οι ζωές που κινδυνεύουν…», είπε ο δήμαρχος Λέσβου παίρνοντας τον λόγο στο συλλαλητήριο, τονίζοντας πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είναι με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου το οποίο «κωφεύει στις εκκλήσεις μας εδώ και πάρα πολύ καιρό. Κωφεύει στα επιχειρήματα και δε παίρνει αποφάσεις, προχωράει θα έλεγα σε έναν ιδιότυπο ψυχολογικό εκβιασμό κατά των νησιωτών μας. Αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν και να διαμορφωθούν συνθήκες επικίνδυνες και στη συνέχεια να δείχνει με το δάχτυλο και να λέει ότι ευθυνόμαστε εμείς γιατί είμαστε ρατσιστές και άλλα πολλά». Ο δήμαρχος κλείνοντας την ομιλία του, έδωσε ένα ακόμη μήνυμα σε επίπεδο Αιγαίου πια, υποστηρίζοντας πως κινδυνεύει, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι πρόβλημα. «Αλλά ευκαιρία για την Ελλάδα. Κάθε τι που γίνεται σε αυτά τα ακριτικά αλλά πανέμορφα νησιά είναι επένδυση για τη πατρίδα μας. Για τη πατρίδα μας παλεύουμε, για το τόπο μας και τα παιδιά μας».

 

Το ψήφισμα

- Η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση από όλες τις δομές φιλοξενίας.

- Η μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων.

- Η μη αποδοχή λήψης αποφάσεων χωρίς τους κατοίκους των νησιών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey