Το επίδομα για τις οικοσκευές των σεισμοπλήκτων καθυστερεί...

Η χρηματοδότηση δεν έχει φθάσει ακόμη στο δήμο!

10/11/2017 - 13:45

Οδεύουμε πέντε μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Λέσβο και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί σε αρκετούς σεισμόπληκτους δικαιούχους το έκτακτο βοήθημα των 587 ευρώ -οι τελευταίοι αναμένονται να πληρωθούν τις επόμενες μέρες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- και σε κανέναν απολύτως το επίδομα για την αντικατάσταση των οικοσκευών, η επιχορήγηση του οποίου ακόμη δεν έχει σταλεί στο Δήμο. Εύλογα και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι δικαιούχοι γι’ αυτήν την καθυστέρηση, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο δήμο, μέσω των υπηρεσιών του οποίου πληρώνονται αυτά τα βοηθήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταφέραμε να διασταυρώσουμε, για το βοήθημα των 587 ευρώ οι εγκεκριμένοι δικαιούχοι είναι 314 άτομα, με το συνολικό ποσό που θα δοθεί να ανέρχεται στις 185.000 περίπου ευρώ. Η χρηματοδότηση για το βοήθημα αυτό έχει σταλεί στο δήμο εδώ και καιρό -είναι τα γνωστά 300.000 ευρώ που έχουν σταλεί για να καλύψουν την επιδότηση αυτή- και με αυτήν τη χρηματοδότηση θα πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι αφού έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και οι διαδικασίες για τους τελευταίους δικαιούχους και ήδη ο Δήμος έχει δημοσιοποιήσει ότι τυχόν ενστάσεις απορριφθέντων της σχετικής επιδότησης θα μπορούν να γίνουν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου προκειμένου να εξεταστούν αρμοδίως και να γίνουν οι όποιες διορθωτικές αποφάσεις.

 

Θα αργήσει...

Το επίδομα όμως για τις οικοσκευές που καταστράφηκαν φαίνεται ότι θα αργήσει, αφού μέχρι και χθες η αιτούμενη επιπλέον χρηματοδότηση των 300.000 ευρώ από το αρμόδιο υπουργείο δεν είχε φθάσει στο δήμο. Το σχετικό αίτημα για τα επιπλέον 300.000 ευρώ προς την αρμόδια αν. Υπουργό Θ. Φωτίου και τον Γ.Γ. Πρόνοιας Δημ. Καρέλλα από την αρμόδια αντιδήμαρχο Αν. Αντωνέλλη έχει σταλεί από τις 4 Σεπτεμβρίου, πριν από δύο μήνες ακριβώς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου έχει προχωρήσει στη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών και ότι εντός των ημερών, δηλαδή το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, τελειώνουν όλες οι επιτόπιες αυτοψίες προκειμένου να δρομολογηθεί η πληρωμή των πληγέντων.

Από τα στοιχεία της υπηρεσίας προκύπτει ότι επίδομα για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυσκευών δικαιούνται 130 άτομα, ενώ εκκρεμούν και έξι ακόμη αυτοψίες που δεν έγιναν γιατί δεν βρέθηκαν οι ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η συνολική χρηματοδότηση που θα χρειαστεί για να πληρωθούν αυτά τα επιδόματα ανέρχεται στις 320.000 περίπου ευρώ με τις επιπλέον έξι να φθάνουν το πολύ τις 330.000 ευρώ. Εν αναμονή της χρηματοδότησης για τις οικοσυσκευές ζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να αξιοποιηθεί το υπόλοιπο ποσό που προκύπτει των 300.000 ευρώ που θα περισσέψει από το βοήθημα των 587 ευρώ, ποσό της τάξης των 115.000 περίπου ευρώ, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από το υπουργείο, προφανώς γιατί αυτό είναι άλλος κωδικός!

Όμως, με δεδομένο ότι η νέα χρηματοδότηση για το επίδομα των οικοσκευών δεν έχει φθάσει ακόμη στο δήμο, εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση, αν τελικά την ερχόμενη εβδομάδα φθάσει στο δήμο, οι δικαιούχοι θα είναι τυχεροί αν το λάβουν πριν από το τέλος του χρόνου! Οι διαδικασίες που χρειάζονται είναι τέτοιες που η περαιτέρω καθυστέρηση είναι δεδομένη, πολύ περισσότερο που είναι τέλος του έτους και οι όποιες πληρωμές δυσκολεύουν. Με αυτά τα δεδομένα για να επισπευστούν οι χρόνοι επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή συνεργασία και οι συντονισμένες κινήσεις όλων των εμπλεκόμενων, χωρίς ο ένας να τα ρίχνει στον άλλο, αλλά στοχεύοντας από κοινού το επίδομα αυτό στους σεισμόπληκτους να φθάσει μια ώρα... γρηγορότερα!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey