Η φίμωση δεν θα περάσει | 24ωρη απεργία την Πέμπτη σε όλα τα ΜΜΕ της Λέσβου

12/09/2018 - 12:13 Ενημερώθηκε 12/09/2018 - 12:26

Σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη προχωρούν οι εργαζόμενοι και οι δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ της Λέσβου ενάντια στην προσπάθεια φίμωσης της ελευθεροτυπίας από ακραία στοιχεία και των αμείωτων επιθέσεων σε βάρος των δημοσιογράφων της Λέσβου.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων:

Μαζί δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι/ες ΜΜΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ, σύμφωνα με το καταστατικό της κηρύσσει 24ωρη απεργία όλων των συντακτών που εργάζονται σε όλα τα Μέσα της Λέσβου από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου 2018 έως τις 6 π.μ. της Παρασκευής, 14 Σεπτεμβρίου 2018.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά σε μία προσπάθεια να καταδειχθεί δυναμικά το μείζον πρόβλημα που αφορά στις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται το δημοσιογραφικό λειτούργημα στη Λέσβο και στις συνεχιζόμενες απειλές κατά δημοσιογράφων από ακραία στοιχεία που επιχειρούν να φιμώσουν τον μη αρεστό δημοσιογραφικό λόγο.

 

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ

 

Ανακοίνωση εξέδωσε επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου:

Το Σωματείο Εργαζομένων Μ.Μ.Ε. Λέσβου καλεί τους εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων στον Τύπο της Λέσβου , να συμμετάσχουν μαζικά, δυναμικά και ενωτικά στην 24ώρη Παλλεσβιακή απεργία από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου 2018  έως τις 6 π.μ. της Παρασκευής, 14 Σεπτεμβρίου 2018  σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απειλές, τους προπηλακισμούς και τις επιθέσεις που δέχονται οι άνθρωποι του Τύπου της Λέσβου το τελευταίο διάστημα από ακραία περιθωριακά στοιχεία.

Το ΣΕΜΜΕΛ ήταν και παραμένει σταθερά απέναντι σε φαινόμενα εκφοβισμού της κοινωνίας  και των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου. Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτά τα φαινόμενα, όπως και κάθε άλλου είδους ύβρεις ,απειλές,  τραμπουκισμούς, προπηλακισμούς και επιθέσεις κατά συναδέλφων και καλεί όλους τους πολίτες του νησιού μας να μην υποτιμήσουν το φασιστικό αυτό φαινόμενο και να αγωνίζονται για τη προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας.

Οι δημοκρατικοί πολίτες του Νησιού μας δεν πρέπει να επιτρέψουν σε μια δράκα ανθρώπων του πολιτικού περιθωρίου να επιβάλουν με απειλές, εκφοβισμούς και επιθέσεις την δική τους ακραία πολιτική ατζέντα στην κοινωνία. Είναι όμως απαραίτητο και όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταματήσουν τα επικίνδυνα μικροπολιτικά τους παιχνιδάκια απομονώνοντας όσους συνεργάζονται με τους εχθρούς της δημοκρατίας αλλά και όσους τους δίνουν πολιτική κάλυψη.

Συντονισμένα και ενωτικά να δώσουμε όλοι το «παρών» στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας βάζοντας στην άκρη όλους εκείνους που σπέρνουν μίσος, φανατισμό και διχόνοια στον τόπο μας. Η συνειδητή προσπάθεια ορισμένων που έχουν αναλάβει κυριολεκτικά εργολαβικά τον αποπροσανατολισμό της τοπικής κοινωνίας από τα πραγματικά προβλήματα και από τους πραγματικούς υπευθύνους της κρίσης και της φτώχειας δεν πρέπει να περάσει.

Όσο για μας, για τους ανθρώπους του Τύπου είτε είμαστε δημοσιογράφοι, είτε διοικητικοί, είτε τεχνικοί διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να καμφθούμε από τις απειλές, τις ύβρεις και τις επιθέσεις εναντίον μας. Θα συνεχίζουμε να επιτελούμε το έργο της ενημέρωσης ξεσκεπάζοντας τα ψέματα και τις συκοφαντίες τους. Είναι, όμως, πλέον καιρός οι αστυνομικές αλλά και οι δικαστικές αρχές να ασχοληθούν συστηματικά και να δώσουν ένα τέλος σ αυτά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους αντιμετωπίζοντας ριζικά τέτοια φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου είναι υπόθεση όλων και προπάντων της κοινωνίας.

Το ΔΣ του ΣΕΜΜΕ Λέσβου

 

Και η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα απανωτά κρούσματα ακραίας βίας σε βάρος δημοσιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους –και όχι μόνο-, από επικίνδυνα στοιχεία που απειλούν την σωματική ακεραιότητα και την ίδια τους τη ζωή, ενώ προσβάλλουν βάναυσα την προσωπική και επαγγελματική τους υπόσταση.

Το ένα σε βάρος του συναδέλφου του Τ/Σ “EPSILON TV” Σπύρου Φρεμεντίτη από μέλος σωματείου εργαζομένων που είναι και μέλος της «Χρυσής Αυγής» –σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ- το οποίο τον εξύβρισε και τον γρονθοκόπησε σε ρεπορτάζ για την απεργία του εν λόγω σωματείου στο Πέραμα. Το άλλο στη Λέσβο όπου η δημοσιογράφος της εφημερίδας “ΕΜΠΡΟΣ” και ανταποκρίτρια της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Ανθή Παζιάνου, δέχθηκε υβριστικές διαδικτυακές επιθέσεις από ακραίες παράνομες «ομάδες περιφρούρησης» του νησιού που αντιτίθενται στην εγκατάσταση προσφύγων, για σχετικό ρεπορτάζ (χωρίς καμία αντίδραση από τις αρμόδιες αρχές). Αυτά τα κρούσματα και άλλα παρόμοια επεισόδια που προηγήθηκαν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης από την Πολιτεία.

Η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει την έλλειψη άμεσης αντίδρασης των αρμόδιων αρχών εναντίον των ενεργειών τρομοκράτησης και προσπάθειας φίμωσης του Τύπου, που στέφονται στην ουσία κατά της ίδιας της Κοινωνίας και εν τέλει της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Στέκεται αρωγός στους συναδέλφους και συνυπογράφει τις καταγγελίες των οικείων Ενώσεων, ΕΣΗΕΑ-ΕΣΗΕΠΗΝ και συγκεκριμένα ότι παρά το γεγονός πως έχουμε τονίσει ότι χρέος των αρμοδίων αρχών είναι η τήρηση της νομιμότητας, παρατηρούμε να εμφανίζεται χαλαρότητα η οποία βοηθά στην αποθράσυνση των ακραίων στοιχείων που πιστεύουν ότι μπορούν να λειτουργούν ατιμώρητα. Η, με γεωμετρική πρόοδο, εντεινόμενη βία είναι προφανές πως αν δεν απαντηθεί άμεσα από τις αστυνομικές, δικαστικές και εισαγγελικές αρχές θα οδηγήσει νομοτελειακά σε πράξεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια ανθρωπίνων ζωών.

Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ μαζί με την ΕΣΗΕΠΗΝ θα προχωρήσει στην άμεση ενημέρωση για τα γεγονότα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις πιο άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειές τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey