Η «επανεκκίνηση» της Λέσβου επιβάλλεται να είναι άμεση και αισθητή!

05/06/2021 - 11:00

Η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα στη Λέσβο, κομίζει μετά από πολύ καιρό, την αναγκαία αλλαγή προτεραιοτήτων που θα πρέπει να προτάξουν οι τοπικές αρχές του νησιού, προκειμένου να γυρίσει σελίδα η Λέσβος, που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά  από το μεταναστευτικό και εσχάτως όπως όλος ο κόσμος και από την πανδημία. Και το επισημαίνουμε αυτό, γιατί η έλευση του κ. Πέτσα μπορεί να συνέπεσε χρονικά με τις επόμενες μέρες της θεομηνίας που έπληξε κυρίως το δυτικό μέρος του νησιού μας, αλλά αυτή ήταν προγραμματισμένη πολύ πριν συμβεί το κακό και στην ατζέντα της επίσκεψης ήταν οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις, που σχεδιάζονται και θα δρομολογηθούν, μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» που απευθύνεται στην αυτοδιοίκηση, αλλά και πέραν αυτού. Η επίσκεψη Πέτσα εκ των πραγμάτων σηματοδοτεί την μετά- πανδημίας εποχή και στη Λέσβο, όπου οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρούν να επανεκκινήσουν την κοινωνική και οικονομική ζωή, βάζοντας τουλάχιστον στο νησί μας «άνω τελεία» σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, προκειμένου να πάει... παρακάτω. Το γεγονός της τακτικής παρουσίας στο νησί του υπουργού Ν. Μηταράκη και στελεχών του υπουργείου του, όλο αυτό το διάστημα, αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το μεταναστευτικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του κυβερνητικού ενδιαφέροντος-και πως μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά- αλλά αυτή η μονομέρεια πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί, όταν υπάρχουν τόσες άλλες ανάγκες και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται δεν μπορούν να περιμένουν.

Τώρα που η πανδημία φαίνεται να παίρνει την κατιούσα, κυρίως λόγω της αυξητικής πορείας των εμβολιασμών, και η χώρα συνολικά βγαίνει από την «καραντίνα» και επανέρχεται σε μια φυσιολογική ζωή, αρχίζουν να εμφανίζονται και οι πρωτοβουλίες εκείνες που στοχεύουν στην αφύπνιση της κοινωνίας και στην ενεργοποίηση όλων των φορέων, προκειμένου να καλυφθεί το «χαμένο έδαφος», που λόγω πανδημίας για το σύνολο της χώρας και επιπροσθέτως λόγω μεταναστευτικού για τη Λέσβο, κρίνονται απαραίτητες για την αναγκαία αναπτυξιακή στροφή. Και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για έργα και παρεμβάσεις, έρχονται να προστεθούν σε άλλα που βρίσκονται σε εξέλιξη , ή πρόκειται το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθούν. Το γεγονός ότι με την επίσκεψη Πέτσα, του καθ΄ύλην αρμόδιου υπουργού για την αυτοδιοίκηση, και τις δημόσιες δεσμεύσεις του, οι τοπικοί παράγοντες έλαβαν τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η πρόθεση είναι να χρηματοδοτηθούν όλες οι προτάσεις, τόσο του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά και πέραν αυτού, από άλλα χρηματοδοτικά «εργαλεία», δεν παύει παρά να ικανοποιεί τις αυτοδιοικητικές αρχές του νησιού. Ωστόσο, χωρίς να απαξιώνει, ή να υποτιμά κανείς τις κυβερνητικές αυτές προθέσεις, το βέβαιο είναι ότι δεν αρκούν και για να υλοποιηθούν και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Γιατί οι δεσμεύσεις και πολύ περισσότερο οι υποσχέσεις, από μέρους των κυβερνητικών παραγόντων, μπορεί να μην είναι φειδωλές προς ικανοποίηση κυρίως των αποδεκτών αυτών των εξαγγελιών, αλλά η υλοποίηση τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την αποτελεσματικότητα των τοπικών αρχών και των μηχανισμών τους να ...τρέξουν τα έργα και να απορροφήσουν τα προβλεπόμενα και πέραν αυτών κονδύλια. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έχεις το κατ΄ αρχήν «οk» του αρμόδιου υπουργού, για να τρέξεις ένα έργο , αλλά απαραίτητη προυπόθεση είναι να έχεις εξασφαλίσει και τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις και διαδικασίες προκειμένου να μην «κολλήσει» και μείνει από ...λάστιχο! Και τα παραδείγματα από το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν είναι πάρα πολλά, για να μπορεί να εφησυχάζει κανείς με τις όποιες κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Και επειδή επί της ουσίας, τουλάχιστον για τη Λέσβο, μέχρι τώρα πορευόμαστε με βάσει κυρίως τον προγραμματισμό των προηγούμενων αυτοδιοικητικών αρχών, αυτόν κλήθηκαν να υλοποιήσουν κατά κύριο λόγο οι σημερινές αρχές, ως συνέχεια τους, έχει αξία στα προβλεπόμενα χρονικά όρια να έχουν προχωρήσει έργα και παρεμβάσεις που λύνουν προβλήματα  και αναβαθμίζουν υποδομές, προκειμένου ο όποιος νέος προγραμματισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη να ρθει να καλύψει νέες ανάγκες, που σχεδιάζονται τώρα και που ενδεχομένως θα υλοποιήσουν και θα ολοκληρώσουν οι επόμενοι. Ετσι γινόταν πάντοτε και με παρόμοιο τρόπο θα γίνεται και στο μέλλον, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε κεντρικό, αφού υπάρχει εναλλαγή προσώπων στην άσκηση της όποιας εξουσίας. Το κρίσιμο ωστόσο είναι να μην χάνεται το «νήμα», που συνδέει τις προηγούμενες με τις σημερινές και τις επόμενες αυτοδιοικητικές αρχές, για να περιοριστούμε στα του τόπου μας, «φορτώνοντας» η μια στην άλλη λάθη και παραλείψεις που εκ των πραγμάτων δυσκολεύουν, ή ακόμη και «ακυρώνουν» σημαντικές για την τοπική κοινωνία παρεμβάσεις. Είναι κρίμα να «σέρνονται» για χρόνια έργα και παρεμβάσεις, που ταλαιπωρούν κόσμο και εκθέτουν  πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για αστοχίες και προχειρότητες. Παραδείγματα με έργα που ξεκίνησαν για να βελτιώσουν υποδομές και αντί να λύσουν προβλήματα  δημιούργησαν και άλλα ακόμη μεγαλύτερα, θα πρέπει να είναι προς αποφυγήν. Το «γιαπί» του 6ου δημοτικού σχολείου Μυτιλήνης, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί. Τέτοια «παθήματα» θα πρέπει να γίνουν «μαθήματα» για όσους διαχειρίζονται τις τύχες του τόπου μας και έχουν λόγο και ρόλο στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη του. Δεν έχει την πολυτέλεια ο τόπος μας να χάνει ευκαιρίες, ούτε να έχει «πισωγυρίσματα», γιατί κάποιοι αντί να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα και επαγγελματική ευθύνη, λειτουργούν με «προχειρότητα», αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες των πράξεων τους.

Η Λέσβος έχει κάθε λόγο, πολύ ισχυρότερο από άλλες περιοχές, να θέλει να γυρίσει σελίδα, και να επιστρέψει στην κανονικότητα με δυναμισμό, ενεργοποιώντας όλες τις «δυνάμεις» της, γιατί μετά από την πολύχρονη καθίλωσή της, που προκάλεσε η οικονομική και μεταναστευτική κρίση και εσχάτως και η πανδημία, η επανεκκίνησή της επιβάλλεται να είναι πολύπλευρη και αισθητή. Και για να συμβεί αυτό χρειάζεται τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την ιεράρχηση των άμεσων παρεμβάσεων που θα δώσουν τον τόνο και θα προκαλέσουν «μόχλευση» στο πιο παραγωγικό τμήμα της κοινωνίας και της οικονομίας και με την αναγκαία χρηματοδότηση. Χωρίς την στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων του νησιού μας, με στοχευμένα προγράμματα και παρεμβάσεις, η όποια ανάταση της οικονομίας και της κοινωνίας κατ΄επέκταση, θα αργήσει και αυτό δεν πρέπει να είναι το επιθυμητό. Γιατί καλές οι υποδομές, σε δρόμους, αθλητικά έργα, υδρεύσεις- αποχετεύσεις και ό,τι άλλο σχεδιάζεται και δρομολογείται, αλλά χωρίς την άμεση και σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του νησιού, «όλα» μπορεί να φαντάζουν, σε ένα μεγάλο μέρος του ντόπιου πληθυσμού, αν όχι «περιττά», τουλάχιστον αδιάφορα. Γιατί σε τελική ανάλυση οι όποιες παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, κυρίως πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δημιουργίας των κατοίκων και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, που οφείλει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δώσει ευκαιρίες στο παραγωγικό δυναμικό του νησιού μας να δημιουργήσει, αξιοποιώντας τις  δεξιότητες του, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας.

Η Λέσβος έχει όλες τις δυνατότητες να αταινίσει τη νέα εποχή που έρχεται από καλύτερη θέση, αρκεί να «θωρακιστεί» με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο, για να μην έχει πισωγυρίσματα. Η δημιουργία της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής, όπως λέγεται, στην περιοχή που επιλέγχθηκε μακριά από τον αστικό ιστό και τον κόσμο, αποτελεί μια πρόσθετη εγγύηση ότι δεν θα ξαναζήσει τα ίδια με τις μεταναστευτικές ροές. Η δε αναβάθμιση των υποδομών με τα έργα που ολοκληρώνονται, όπως ο δρόμος Καλλονής -Σιγρίου και το λιμάνι Σιγρίου, και εκείνα που δρομολογούνται όπως ο δρόμος Αγ. Παρασκευή - Πέτρα, καθώς επίσης και η αισθητική αναβάθμιση της Μυτιλήνης μαζί με τις άλλες υποδομές που σχεδιάζονται, δημιουργούν τις προυποθέσεις ώστε το νησί να καταστεί ένας ελκυστικός προορισμός και  για τους επισκέπτες του και συγχρόνως τόπος διαμονής πολύ καλύτερος για τους κατοίκους του, που θέλουν να ζήσουν και να επενδύσουν εδώ το μέλλον τους. Αυτά είναι τα κρίσιμα «στοιχήματα» που πρέπει να κερδηθούν, τόσο από τις τοπικές αρχές και τους φορείς εκπροσώπησης, όσο και από την τοπική κοινωνία και για αυτά θα κριθούν όλοι, ο καθένας ασφαλώς με την ευθύνη που του αναλογεί και την συμβολή του στο δύσκολο, αλλά ενδιαφέρον εγχείρημα της «ανάτασης» του νησιού μας! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey