Αλήθεια ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» των βαρύτατων προστίμων που επέβαλλε η υπηρεσία Δόμησης;

Η εκκένωση του ΠΙΚΠΑ και η προϊστορία της παραχώρησης από το Υπ. Εργασίας

02/11/2020 - 18:00

Η «Αλληλεγγύη Λέσβου», η ΜΚΟ που διαχειριζόταν τη δομή στο ΠΙΚΠΑ, με αφορμή την επιχείρηση της Αστυνομίας για εκκένωση του χώρου και της μεταφοράς των 74 διαμενόντων εκεί μεταναστών σε άλλη δομή -και συγκεκριμένα στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ-καταγγέλλει τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων , που δεν επέτρεψαν τα μέλη της «Αλληλεγγύης» να παράσχουν βοήθεια, λόγω της ευαλωτότητας μερικών περιπτώσεων. Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι «η αστυνομία απέκλεισε όλη την γύρω περιοχή και απαγόρευσε την πρόσβαση στο χώρο , τόσο στους δικηγόρους που ήρθαν για να μιλήσουν με τους εντολείς τους, όσο και στους ψυχολόγους τους , τους κοινωνικούς λειτουργούς , το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και τους εκπροσώπους του Τύπου που ήρθαν να καλύψουν το γεγονός». Η «Αλληλεγγύη Λέσβου θεωρεί παράλογο και απαράδεκτο να κλείνει μια δομή , όπως το ΠΙΚΠΑ, ενώ στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι ο χώρος που ανήκει στο Υπ. Εργασίας , από το 2015 είχε παραχωρηθεί και είχε εγκριθεί η λειτουργία της δομής φιλοξενίας . Μάλιστα προς επιβεβαίωση της παραχώρησής αυτής κοινοποιεί και τη σχετική απόφαση της τότε αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου, που έδινε την άδεια στο δήμο Λέσβου που είχε τη χρήση του να παραχωρηθεί ως προσωρινή δομή φιλοξενίας , με συγκεκριμένους όρους.

Αποκαλυπτικό το έγγραφο της παραχώρησης

Και επειδή αυτές τις μέρες, με αφορμή την εκκένωση του ΠΙΚΠΑ, πολλά λέχθηκαν για την περίπτωση της συγκεκριμένης δομής και όσα διαδραματίστηκαν όλον αυτόν τον καιρό είναι χρήσιμο να λεχθούν τα πράγματα με το όνομα τους για να βγάλει  και η κοινή γνώμη τα αναγκαία συμπεράσματα. Πράγματι όπως προκύπτει και από το σχετικό έγγραφο -που δημοσιοποίησε και η ίδια η «Αλληλεγγύη Λέσβου»- ο χώρος του ΠΙΚΠΑ εγκρίθηκε από το υπ. Εργασίας , στο οποίο ανήκει, η χρήση των εγκαταστάσεων της κατασκήνωσης για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, ύστερα από αίτημα του Δήμου Λέσβου., της τότε δηλαδή δημοτικής αρχής Γαληνού. Η εποχή που ζητήθηκε η παραχώρηση ως προς τη χρήση αυτή, ήταν ο Οκτώβριος του 2015, που οι προσφυγικές κυρίως ροές από τη Συρία ήταν συνεχείς και αθρόες και πράγματι υπήρχε θέμα τότε , που θα φιλοξενηθούν για το διάστημα που θα έμεναν στο νησί. Άρα για να παραχωρηθεί ο χώρος συναίνεσε και η τότε δημοτική αρχή, για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων. Από τότε όμως πέρασαν πέντε χρόνια, πολλά άλλαξαν  και η προσωρινή δομή, που τότε ήταν μια λύση για τους χιλιάδες που κατέφθαναν κάθε μέρα στο νησί και οι οποίοι έβρισκαν την αλληλεγγύη των δεκάδων Μυτιληνιών που έσπευσαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο από ρουχισμό μέχρι φαγητό,, μετεξελίχθηκε σε μια μόνιμη δομή με τη διαχείριση της ΜΚΟ, που ανέλαβε να φιλοξενεί κυρίως ευάλωτες περιπτώσεις μεταναστών και προσφύγων. Η προσωρινότητα της αρχικής κατάστασης , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το έργο που γινόταν εκεί δεν ήταν χρήσιμο για τους διαμένοντες στο ΠΙΚΠΑ, έπαιρνε άλλη μορφή, που στα πλαίσια της αποσυμφόρησης του νησιού από τις διάφορες διάσπαρτες δομές και τη μείωση των αιτούντων άσυλου που φιλοξενούνταν σε αυτό, ήταν ένα ζήτημα που έχρηζε διαχείρισης.

Υπήρξε σαφής προειδοποίηση

Το αρμόδιο υπουργείο ανταποκρινόμενο και στο αίτημα του δήμου Μυτιλήνης , αλλά και της τοπικής κοινωνίας για αποσυμφόρηση και κλείσιμο των διάσπαρτων δομών, μετά τα γεγονότα που προκάλεσε ο εμπρησμός της Μόριας , ανακοίνωσε το κλείσιμο μέσα στον Οκτώβριο της δομής του ΠΙΚΠΑ και μέχρι τέλος του 2020 και του καταυλισμού του Καρά Τεπέ., πέρα από την σταδιακή αποσυμφόρηση , που ήδη έχει μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό προσφύγων κασι μεταναστών που παραμένουν στη Λέσβο. Αυτή ήταν μια θετική  εξέλιξη , που αλλάζει τα δεδομένα στο νησί και δημιουργεί προσδοκίες ότι η κατάσταση σε ότι αφορά το μεταναστευτικό θα είναι διαχειρίσιμη και καλύτερα ελεγχόμενη και με τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ εκτός κατοικημένης περιοχής.  Η εκκένωση λοιπόν του ΠΙΚΠΑ δεν έγινε αιφνιδιαστικά , όταν η απόφαση της κυβέρνησης είχε δημοσιοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο και απλά υπήρχε μια μικρή παράταση προκειμένου να μην υπάρχουν εντάσεις , όπως και έγινε. Η παρουσία της αστυνομίας αυτό εξασφάλισε ανεξαρτήτως αν κάποιοι ενοχλούνται.

Λειτούργησαν ανεξέλεγκτα

Το έγγραφο ωστόσο της παραχώρησης του χώρου, αναδεικνύει και κάποια άλλα ζητήματα , που τις προηγούμενες μέρες απασχόλησαν την κοινή γνώμη , σε σχέση με το ΠΙΚΠΑ. Μιλάμε για την αυτοψία της Πολεοδομίας  που διαπίστωσε 57 αυθαίρετες κατασκευές στο χώρο που είχαν ως αποτέλεσμα να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα σε βάρος των διαχειριστών του χώρου , αλλά και της ιδιοκτησίας του , που στην προκειμένη περίπτωση είναι το υπ. Εργασίας. Ποιος θα πληρώσει αυτά τα πρόστιμα για τις αυθαίρετες κατασκευές, που παρανόμως έγιναν; Και όμως στο έγγραφο παραχώρησης υπήρχε σύσταση προς το Δήμο Λέσβου, αφού αυτός την αιτήθηκε, στην  όποια διευκρινίζεται ότι «η όποια κτιριολογική παρέμβαση γίνει στο χώρο για τη διευκόλυνση της φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών που θα διαμένουν εκεί θα πρέπει να έχει την έγκριση του Υπουργείου. Κάτι που προφανώς δεν έγινε , γι αυτό και οι αυθαίρετες κατασκευές που διαπίστωσε η Πολεοδομία και επέβαλλε και τα ανάλογα πρόστιμα.

Δυστυχώς και η περίπτωση του ΠΙΚΠΑ , όπως και πολλών  άλλων που διαχειρίστηκαν οι ΜΚΟ, που έδρασαν ή δρουν ακόμη στο νησί μας, ήταν ανεξέλεγκτη και δημιούργησαν πλήθος προβλημάτων που η πολιτεία διά των αρμοδίων αρχών της παρακολουθούσε εκ του μακρόθεν αφήνοντας τους να αυθαιρετούν. Τώρα λοιπόν ,που ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση , φαίνεται να μπαίνει μια κάποια τάξη  και το κράτος διά των υπηρεσιών του, παίρνει την υπόθεση της διαχείρισης του μεταναστευτικού πάνω του, κάποιοι ενοχλούνται και αντιδρούν γιατί δεν μπορούν να παίξουν τον ίδιο ρόλο. Αλλά μετά πέντε χρόνια είναι πλέον καιρός να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση, που κατέστησε το μεταναστευτικό κυρίαρχο πρόβλημα στη Λέσβο, με χιλιάδες μετανάστες να παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι  και με διάσπαρτες δομές, αυθαίρετες ή μη να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Έλεος! 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey