Επιτυχημένη η εκδήλωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου 

Η αποτίμηση του σεισμού της 12ης Ιουνίου

03/08/2017 - 16:40

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 28 Ιουλίου, η εκδήλωση που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με θέμα «Ο Σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017», στο πλαίσιο των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η αποτίμηση της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στη νότια Λέσβο.

Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ήταν εισηγητής με θέμα: «Ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017: Γεωτεκτονικό πλαίσιο - Ενεργά ρήγματα - Σεισμική ιστορία - Πρώτα συμπεράσματα». Ο κ. Ζούρος παρουσίασε το γεωτεκτονικό πλαίσιο του ΒΑ Αιγαίου και τις αιτίες της υψηλής σεισμικότητας στην ευρύτερη περιοχή. Παρουσιάσθηκαν ιστορικά στοιχεία, καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση των ενεργών ρηγμάτων, αλλά και τη σεισμικότητα της Λέσβου. Τέλος, έγινε αναφορά στα όργανα παρακολούθησης που έχουν εγκατασταθεί στο νησί μας τα τελευταία χρόνια, αλλά και μετά το σεισμό της 12ης Ιουνίου, όπως επίσης και στις πρόσφατες παρατηρήσεις για τις επιφανειακές διαρρήξεις και τα καλαισθητικά φαινόμενα, που δημιουργηθήκαν από τη δόνηση.

 

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις

Εισηγητής ήταν επίσης και ο καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης, του Εργαστηρίου Θεματικής Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα: «Μεθοδολογία τρισδιάστατης αποτύπωσης των επιφανειακών αποτελεσμάτων της σεισμικής δραστηριότητας», αναπτύσσοντας τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται από το Τμήμα Γεωγραφίας με χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης και αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής. Τα δεδομένα αυτά αποδίδουν τρισδιάστατα μοντέλα σε επίπεδο κτηρίου, ικανά να δώσουν μετρητικές πληροφορίες στους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν τη σεισμική συμπεριφορά του κτηριακού αποθέματος και την εκτίμηση των βλαβών.

Τέλος, ο καθηγητής Κώστας Καλαμποκίδης από το Εργαστήριο Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών, του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Στρατή Νικέλλη, ανέπτυξαν εισήγηση γύρω από τα «Θέματα Πολιτικής Προστασίας μετά τον Σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο», επισημαίνοντας όλα τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, καταλήγοντας σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση των επιπτώσεων του σεισμού και την αποκατάσταση της περιοχής.

 

 

 

Έκθεση για το σεισμικό κίνδυνο

«Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς»

 

Η εκδήλωση αποτέλεσε τον καλύτερο τρόπο για την έναρξη της νέας δράσης του Μουσείου, που περιλαμβάνει έκθεση και εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Έλατε να γνωρίσουμε τους σεισμούς», η οποία θα διαρκέσει από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2017. Η δράση πραγματοποιείται καθημερινά, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επισκεπτών του Μουσείου για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Περιλαμβάνει περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, ενημέρωση για τα ενεργά ρήγματα και τη σύγχρονη σεισμικότητα, γνωριμία με το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου και παρατήρηση καταγραφών σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο.

Η έκθεση με τίτλο «Ευαισθητοποίηση και Αντιμετώπιση του Σεισμικού Κινδύνου» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος RACCE, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθώς και εκπαιδευτικών φορέων από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία, παρουσιάζοντας ενότητες για τα φυσικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, τον τρόπο που έβλεπαν και αντιμετώπιζαν τους σεισμούς παλαιότεροι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, την τεκτονική των λιθοσφαιρικών πλακών, τα σεισμικά κύματα κ.ά., ενώ επίσης παρουσιάζονται θέματα για την προετοιμασία της οικογένειας ή της σχολικής τάξης, τις ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά και τους τρόπους αντιμετώπισης του αισθήματος πανικού.

Παράλληλα, συνεχίζονται καθημερινά οι βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, με προσομοίωση καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο 22530 54434.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey