Επιστολή - παρέμβαση του Δημ. Βουνάτσου

Φωτογραφία αρχείου από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2022 στη Μυτιλήνη Φωτογραφία αρχείου από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2022 στη Μυτιλήνη

Γιατί δεν συμμετέχουν στην παρέλαση και οι φοιτητές του Παν. Αιγαίου;

05/12/2022 - 09:30

Από τον τέως βουλευτή , νομάρχη και δήμαρχο Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσο λάβαμε την παρακάτω επιστολή στην οποία εκφράζει το παράπονό του γιατί στις πρόσφατες παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου και την 8η Νοεμβρίου που διεξήχθηκαν στην Μυτιλήνη , δεν συμμετείχαν, έστω και με ένα μικρό τμήμα τους , οι φοιτητές από τα τμήματα του Παν. Αιγαίου που εδρεύουν στη πόλη. 

Η επιστολή Βουνάτσου, που απευθύνεται διά των τοπικών μέσων ενημέρωσης στους συμπατριώτες μας έχει ως εξής: 

Η επιστολή Βουνάτσου 

«αρακολούθησα την επιβλητική παρέλαση της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Ναύαρχο Κουντουριώτη προς τιμήν και μνήμης της 8ης Νοεμβρίου 1912, ενώπιον της παρουσίας του Υπουργού κ. Χαρδαλιά, εκπροσώπου της Κυβέρνησης των Βουλευτών του Νομού μας, του Δημάρχου της πόλεως της Μυτιλήνης των λοιπών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και βεβαίως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης- Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου.  

Υπενθυμίζω την ιστορική συμβολή απ' τις Ενωμένες Πολιτείες Αμερικής, με πλειοψηφία Πλωμαριτών, έχοντας υπόψιν μου και το συγκλονιστικό βιβλίο, άκρως επιστημονικό, της κυρίας Βάκα- Κυριαζή και με τον τίτλο «η Λεσβιακή Φάλαγγα, Ιστορία των προγόνων μας» του εκδοτικού οίκου (ΜΥΘΟΣ). 

Συνεχίζοντας υπενθυμίζω ότι το Οθωμανικό Κράτος, παρέδωσε επισήμως ολόκληρο το νησί μας, μετά την νικηφόρα μάχη του Κλαπάδου ένα μήνα αργότερα από τον στρατιωτικό του ηγέτη. 

Πράγματι παρακολούθησαν την εν λόγω παρέλαση και ενθουσιών πλήθος συμπατριωτών μας, όπως άλλωστε και κατά τον εορτασμόν της 28ης Οκτωβρίου, της Νικηφόρου αποκρούσεως των Φασιστών του Μουσολίνι, του ιστορικού ΟΧΙ. Και αυτές οι τελετές λαβαίνουν χώρα κατ' έτος βεβαίως με συμμετοχήν και των εν Αθήναις και Θεσσαλονίκη, με εκκλησιαστικά μνημόσυνα και συναφείς ομιλίες. 

Αλλ' όμως, ένα έστω και μικρό τμήμα των πολυάριθμων φοιτητών που εδρεύει ως γνωστόν στην πόλη της Μυτιλήνης ούτε την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1940, ούτε για την επέτειο της 8ης Νοεμβρίου ΔΕΝ παρήλασε, ενώ κατά το απώτατο παρελθόν της ιδρύσεως του, είχε παρελάσει. 

Αυτό το γεγονός με εξόργισε, και βρισκόμενος ενώπιον των επισήμων κατά την παρέλαση της 8ης Νοεμβρίου, με πήρε το παράπονο, και εξοργίστηκα κυριολεκτικά φώναξα εις επήκοου των Επισήμων, γιατί αυτή η παράλειψη, μολονότι η συμβολή του εδώ Πανεπιστημίου μας είναι σημαντικότατη και στις επιστήμες που διδάσκει στους φοιτητές και έχει διακριθεί μεταξύ άλλων στη χώρα μας. Αλλά αποτελεί και οικονομικό πόρο στη Λέσβο, γεγονός που δεν πρέπει να παροράται. Όπως επίσης και το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο μας αγνοείται ότι ο δημιουργός του είναι ο αείμνηστος ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Και δυστυχέστατα δεν υπάρχει ούτε μια μικρά προτομή, με μια πλάκα, με μια λέξη βρε αδελφέ! 

Τώρα ας μου επιτραπεί ο λόγος, όμως μια άλλη φορά, για τη συμμετοχή ορισμένων βουλευτών, μεταξύ των οποίων και η ταπεινότητα μου, για την οργανωτική προσπάθεια. Ενώ ορισμένοι συμπατριώτες μας αρνήθηκαν μαχητικά μάλιστα με τα συνθήματα: "ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ"! Και κάποιοι απ' αυτούς επιχείρησαν να καταλάβουν και το αεροδρόμιο μας, τέτοιοι θερμοκέφαλοι υπήρξαν. Αλλά θέτω ένα τέλος, απευθυνόμενος προς τις Πρυτανικές Αρχές, να μεριμνήσουν τα δέοντα αν βεβαίως κρίνουν άξια λόγου, τα προαναφερθέντα. 

Και σε σας απευθυνόμενος για την φιλοξενία σας, σας ευχαριστώ θερμότατα, ζητώντας την επικουρία ως και την συνηγορία σας στις προεκτεθείσες απόψεις μου. Σας ευχαριστώ. 

Δημήτρης Φ. Βουνάτσος  

 
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey