Η επιστολή Μηταράκη στο δήμαρχο Μυτιλήνης δρομολογεί εξελίξεις και φέρνει όλους προ των ευθυνών τους

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για εξεύρεση χώρου για το νέο ΚΥΤ

23/09/2020 - 12:07 Ενημερώθηκε 23/09/2020 - 12:19

 Οι εξελίξεις μετά τη δημιουργία της νέας προσωρινής δομής στο Πεδίο Βολής στην περιοχή του Καρά Τεπέ δημιουργούν νέα δεδομένα στη διαχείριση του μεταναστευτικού στο νησί μας, που υποχρεώνει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες , κυβερνητικούς και τοπικούς, να προβληματιστούν και να δράσουν προκειμένου να αναζητηθεί οριστική και διαχειρίσιμη λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη Λέσβο και ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. Η ευκαιρία που έχει προκύψει δεν πρέπει να χαθεί και αυτό φαίνονται επιτέλους να αντιλαμβάνονται τόσο παράγοντες του δήμου Μυτιλήνης , που έτσι και αλλιώς αυτός και η τοπική κοινωνία ταλαιπωρείται από την ύπαρξη τόσων δομών φιλοξενίας και από τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνταν σε αυτές, όσο και παράγοντες παραγωγικών φορέων της περιοχής , που δεν επιθυμούν να διαιωνιστεί και άλλο αυτή η έκρυθμη κατάσταση. Η απόφαση όλων αυτών να συνηγορήσουν στην αναγκαιότητα δημιουργίας νέου ΚΥΤ , εκτός του αστικού ιστού και η αναζήτηση από κοινού με τους κυβερνητικούς αρμοδίους του χώρου όπου μπορεί να δημιουργηθεί το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης , με τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και τις απαραίτητες υποδομές, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι η επόμενη μέρα δεν θα παραπέμπει σε εικόνες αίσχους , όπως αυτές της Μόριας.

Βιάζονται για το νέο ΚΥΤ

Το γεγονός δε ότι ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης έσπευσε , μόλις καταλάγιασε κάπως η ένταση , μετά το εκρηκτικό δεκαήμερο από τον εμπρησμό της Μόριας και την επιχείρηση στέγασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των περιφερομένων μεταναστών στους δρόμους , στη νέα προσωρινή δομή στον Καρά Τεπέ, να στείλει επιστολή στο δήμαρχο Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη καλώντας τον να καταλήξουν από κοινού και σε συνεργασία με την Ε.Ε. στην εξεύρεση του βέλτιστου χώρου για τη δημιουργία του« νέου σύγχρονου κέντρου υποδοχής με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας», δείχνει ότι και η κυβέρνηση βιάζεται να βάλει τάξη στο όλο πρόβλημα, που προφανώς δεν εξασφαλίζεται με την προσωρινή δομή στο Καρά Τεπέ. Αλλωστε είναι κοινό μυστικό, ότι ανεξαρτήτως των όποιων παρεμβάσεων θα γίνουν στη συγκεκριμένη δομή, ο χώρος δεν είναι ασφαλής έναντι των καιρικών συνθηκών, γεγονός που απασχολεί τους αρμόδιους ενόψει του Χειμώνα , που έτσι και αλλιώς θα λειτουργεί , αφού η όποια αποσυμφόρηση δεν προβλέπεται να περιλάβει όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εντός της νέας δομής.Επιβάλλεται λοιπόν να επισπευστούν οι ενέργειες για την εξεύρηση χώρου που να πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται , ώστε και οι συνθήκες διαμονής να είναι ανθρώπινες και το νέο ΚΥΤ ασφαλές και ελεγχόμενο και πάντως να μην παραπέμπει ούτε κατά διάνοια στο αίσχος της Μόριας. Το γεγονός δε ότι στο όλο εγχείρημα εμπλέκεται και η Κομισιόν, δείχνει ότι κοινή βούληση κυβέρνησης και Ε.Ε. είναι να δημιουργηθεί κάτι καλό και ασφαλές.

Ζητούμενο η συναίνεση, αλλά ...

Τούτων δοθέντων οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και αρχές να κινηθούν χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή για να βρεθεί ο «βέλτιστος» χώρος, με τη συναίνεση αν γίνεται όλων. Το θέμα αφορά όλο το νησί και όχι μέρος του, γιατί μπορεί τη ...νύφη μέχρι τώρα να την έχει πληρώσει από μεριάς ταλαιπωρίας η ευρύτερη, κατά κύριο λόγο, περιοχή της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών προεξάρχουσας  της Μόριας, αλλά οι επιπτώσεις βαρύνουν όλο το νησί και γι αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Οποιος λοιπόν αποποιείται των ευθυνών του, θεωρώντας ότι δεν τον αφορά, η εξεύρεση άμεσα του κατάλληλου χώρου για το νέο ΚΥΤ και αδιαφορεί, αφήνοντας άλλους να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά», παρέχει κακές υπηρεσίες στον τόπο και στην τοπική κοινωνία που περιμένει... διέξοδο και αργά ή γρήγορα θα του καταλογιστούν! Πολύ περισσότερο αν η εξέλιξη των πραγμάτων, με τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ και την αποσυμφόρηση οδηγήσει σε ομαλοποίηση της κατάστασης και σε μια καλή διαχείριση του όλου προβλήματος. Και επειδή αυτό είναι το ζητούμενο οφείλουν όσοι συναινούν να βρεθεί άμεσα λύση να προχωρήσουν από μόνοι τους χωρίς καθυστερήσεις γιατί αυτό επιβάλλει η λογική που στοχεύει να καταστεί το μεταναστευτικό επιτέλους διαχειρίσιμο στο νησί, χωρίς τις κατά καιρούς εντάσεις. Ενδεχομένως και κάποιοι να ...βολεύονται από τη διαιώνιση της χαώδους κατάστασης με τις πολλές δομές και την προσωρινή , που μπορεί να εξελιχθεί και σε μόνιμη, αν δεν βρεθεί χώρος για το νέο ΚΥΤ.

Είναι πλέον η ώρα των ενεργειών και των αποφάσεων και ο καθένας θα κριθεί ανάλογα με τα έργα του. Και τότε θα δούμε ποιοι λειτούργησαν για το συμφέρον του τόπου μας και ποιοι με ιδιοτέλεια και καιροσκοπισμό, με βλαπτικές συνέπειες στο νησί και στην τοπική κοινωνία που υποτίθεται ότι υπηρετούν!

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey