Η οικογενειακή επιχείρηση τυροκομικών προϊόντων Βασίλα δίνει τα «διαπιστευτήριά» της!

Η ομάδα: Γιώργος Βασίλας, Βασίλης Βασίλας, Χριστίνα Βασίλα, Μαρία Κωνσταντιδέλλη, Σαπφώ Βαλελή, Δημήτρης Βαληλής, Μυσρίνη Γωγή Η ομάδα: Γιώργος Βασίλας, Βασίλης Βασίλας, Χριστίνα Βασίλα, Μαρία Κωνσταντιδέλλη, Σαπφώ Βαλελή, Δημήτρης Βαληλής, Μυσρίνη Γωγή

«...εμένα μ’ έφτιαξε ο Θεός για την τυροκομία»!

10/10/2017 - 17:42

«Εγώ δεν είμαι για σχολειά ούτε και για θρανία, εμένα μ’ έφτιαξε ο Θεός για την τυροκομία». Αυτό γράφει σαν μότο ζωής πίσω από το επαγγελματικό αυτοκίνητο διανομής τυροκομικών προϊόντων της οικογενειακής επιχείρησης Βασίλα απ’ το Μεσότοπο ο εκπρόσωπος της νέα γενιάς της Γιώργος Βασίλας. Κι ας φρόντισε ο ίδιος να κάνει πράξη το όνειρο ζωής του, να σπουδάσει το αντικείμενο που έμαθε από μικρό παιδάκι να υπηρετεί και να λατρεύει στην πιο έγκυρη δημόσιου ενδιαφέροντος τυροκομική σχολή της χώρας, τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Αυτό που κάνει ξεχωριστή την οικογένεια Βασίλα στον τομέα της τυροκομίας είναι ότι συνεχίζουν μια πορεία που ξεκινά από τους παππούδες τους, συνδυάζοντας μικρά παραδοσιακά μυστικά ποιότητας προσαρμοσμένα στα κελεύσματα της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης. Αποτέλεσμα; Τελικό προϊόν που θυμίζει έντονα αυτό που γευτήκαμε μικροί όσοι είχαμε την τύχη να συγγενεύουμε με παλιούς αγνούς παραδοσιακούς τυροκόμους, με συνθήκες παραγωγής όμως που εξασφαλίζουν απόλυτη υγιεινή και τέλεια διατήρηση των οργανοληπτικών του στοιχείων.

Κι όσο κι αν μιλάμε για μια μικρής παραγωγής βιοτεχνία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, έχουμε μπροστά μας την απόλυτη καθετοποίηση, όπου ο παραγωγός ξέρει τι φτιάχνει και τι τελικά προσφέρει στον καταναλωτή, από την προετοιμασία στην παραγωγής της πρώτης ύλης μέχρι την ωρίμαση και διάθεση του τελικού προϊόντος. Γάλα δικής τους παραγωγής, προσεγμένο και ελεγμένο στην πιο μικρή λεπτομέρεια, παραγωγική διαδικασία σε συνθήκες απόλυτης υγιεινής και με άριστες τεχνικά μεθόδους, ωρίμαση και συσκευασία που θα την ζήλευαν μεγάλες βιομηχανίες και διάθεση με ασφαλή μεταφορά στον ελάχιστο δυνατό χρόνο από το εργαστήριο στα σημεία πώλησης. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.


Τα προϊόντα: Λαδοτύρι, φέτα, γραβιέρα, γιαούρτι, μυζήθρα, μέχρι και χάχλες! 

 

Η πρώτη ύλη

Κακά τα ψέματα. Όπως λέει -ίσως ευλογώντας λίγο και τα γένια του αφού εκείνος ασχολείται με την κτηνοτροφία- ο «πατριάρχης» της οικογένειας Βασίλης Βασίλας, «άμα δεν έχεις εξαιρετικής ποιότητας γάλα, μην περιμένεις να βγάλεις καλό τυρί»! Κι εκείνος φροντίζει με το παραπάνω να παράγει αυτό το εξαιρετικό γάλα και να τροφοδοτεί την οικογενειακή βιοτεχνία αποκλειστικά με δική του εγγυημένη από τον ίδιο πρώτη ύλη.

Τρία είναι τα σημαντικά για το καλό γάλα, μας λέει. Απόλυτη καθαριότητα και επομένως και συνθήκες υγιεινής στους χώρους σταυλισμού των ζώων, ποιότητα διατροφής και τέλος απόλυτα προσεγμένες συνθήκες άρμεξης, σύντομης αποθήκευσης σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και γρήγορης μεταφοράς του γάλακτος στον χώρο της βιοτεχνίας. Και τις τρεις αυτές προϋποθέσεις τις είδαμε στην πράξη τόσο για τις συνθήκες καθαριότητας των χώρων στη στάνη όσο και για τη μεταφορά δυο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) σε χρόνο λιγότερο από 15 λεπτά στις δεξαμενές της βιοτεχνίας. Εκείνο όμως που πραγματικά μας εντυπωσίασε ήταν το τρίτο στοιχείο, αυτό της ποιοτικής διατροφής.

 

Καινοτομία


Δροσερό χορταράκι... ιδιοπαραγωγής

Εντάξει, οι ζωοτροφές που δίνει στα ζώα του ο Βασίλας είναι πρώτης ποιότητας, έστω κι αν αυτό τις κάνει να στοιχίζουν ακριβότερα. Όμως, όπως λέει κι ο ίδιος, αν το πρόβατο δεν φάει και κάτι «δροσινό» η ποιότητα και πιο πολύ η γεύση στο γάλα θα υστερεί. Πώς λύνεις όμως ένα τέτοιο πρόβλημα όταν η κτηνοτροφική σου εγκατάσταση βρίσκεται στο τμήμα του νησιού με εξ αντικειμένου περιορισμένη βλάστηση; Όσο κι αν έχει νοικιάσει αρκετά βοσκοτόπια στη γύρω περιοχή οι δυνατότητες για «φρέσκια» τροφή στα ζώα είναι περιορισμένη. Και εκεί μίλησε το ανοιχτό μυαλό και η καινοτομία.

Συνεταιρικά με ένα φίλο, έφτιαξαν δίπλα στη στάνη μια υδροπονική καλλιέργεια κριθαριού, που τον προμηθεύει καθημερινά με φρέσκο, δροσερό και αγνό χορταράκι εξασφαλίζοντας έτσι πάνω από το ένα τρίτο της τροφής των προβάτων!

 

Το τυροκομείο

Φτάνει λοιπόν πρώτης ποιότητας γάλα στο τυροκομείο κι εκεί αναλαμβάνει δράση ο Γιώργος με τους δυο βοηθούς του, τη Μυρσίνη Γωγή και το Δημήτρη Βαληλή. Για να μην τα πολυλογούμε, εργαστήριο με συνθήκες ακριβού νοσοκομείου! Απόλυτη καθαριότητα και τάξη βασιλεύουν παντού. Γίνεται η τυροκόμηση με διαδικασίες ανάλογα με το είδος (φέτα, λαδοτύρι, γραβιέρα κ.λπ.) και ακολούθως τα έτοιμα προϊόντα τοποθετούνται στους θαλάμους ωρίμασης. Η ωρίμαση είναι κάτι για το οποίο ο Γιώργος καμαρώνει πιο πολύ ίσως κι από τη μαστοριά του στην παραγωγή. Γιατί, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «η παρατεταμένη και ποιοτικά ελεγχόμενη ωρίμαση έχει κόστος, αφού δεσμεύεις κεφάλαιο και έχεις αρκετή φύρα, όμως το τελικό προϊόν και η επιδοκιμασία του καταναλωτή σε κάνει να λες πως αξίζει τον κόπο».


Θάλαμος ωρίμασης

 

Μετά την ωρίμαση, ακολουθεί η συσκευασία σε διάφορα βάρη και το προϊόν είναι έτοιμο να βγει στο εμπόριο. Στη συσκευασία απασχολούνται η μητέρα του Γιώργου, Χριστίνα Βασίλα και η γυναίκα του Μαρία Κωνσταντιδέλλη. Η Μαρία έχει και την ευθύνη για τις παραγγελίες και μιλά με πάθος για τα όνειρα της οικογενειακής επιχείρησης να εξαπλωθούν πέρα από επιλεγμένα μαγαζιά στο νησί και στην Αθήνα, και σε άλλα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας ακόμα και σε εξαγωγές σε αγορές που αναζητούν το κάτι παραπάνω στην ποιότητα. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, «δεν έχουμε ούτε την παραγωγική δυναμικότητα ούτε και τη διάθεση να μπούμε στις μαζικές αγορές των μεγάλων αλυσίδων. Απευθυνόμαστε στον πιο ψαγμένο καταναλωτή που προκρίνει την ποιότητα, έχοντας μάλιστα καταφέρει δουλεύοντας οικογενειακά και οργανωμένα να του την προσφέρουμε σε σχετικά προσιτές τιμές».

Τη γραφειοκρατία της επιχείρησης έχει αναλάβει η Σαπφώ Βαλελή, ενώ τη διανομή τρέχουν η Χριστίνα, η Μαρία αλλά κι ο ίδιος ο Γιώργος σε πιο νεκρές παραγωγικά περιόδους, για να έχει όπως μας είπε απευθείας εικόνα για τα σχόλια των πελατών του που θα τον βοηθήσουν να βελτιώνει συνεχώς τα προϊόντα του.

Κρατήσαμε για το τέλος μια κουβέντα της Χριστίνας Βασίλα που αντανακλά τη φιλοσοφία και στάση ζωής ολόκληρης της οικογένειας και των συνεργατών της στον τρόπο που αντιμετωπίζουν αυτό που κάνουν με αγάπη και μεράκι. Πρόσφατα απέκτησε από την κόρη της το πρώτο της εγγονάκι. Αποχαιρετώντας μας λοιπόν μας είπε με περηφάνια: «Ό,τι φτιάχνουμε εδώ, όπως μπορώ να το δίνω άφοβα και με καμάρι στο δικό μου το εγγονάκι, έτσι να μπορεί κι όλος ο κόσμος να το δίνει στα παιδιά του»!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey