Από το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού

Εξοπλισμός και βιβλία στο Δημοτικό Σχολείο Πηγής

09/06/2021 - 09:46 Ενημερώθηκε 09/06/2021 - 09:50

2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 1 διαδραστικό πίνακα, 1 βιντεοπροβολέα και 33 βιβλία, συνολικής αξίας 2.000 ευρώ δόθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Πηγής Λέσβου από το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού.

Μετά τα Χίδηρα, τον Μανταμάδο, το Κάτω Τρίτος σειρά είχε το Δημοτικό Σχολείο Πηγής. Το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού με την οικονομική ενίσχυση που προσφέρει ο κόσμος αλλά και την αρωγή της εταιρείας Σαβράμης υλοποίησε και την πέμπτη αποστολή στο μακρινό σχολείο της Λέσβου.

«Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επόμενη αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Πηγής Λέσβου. Η συγκίνηση που νιώθουμε και για αυτή την ενέργεια αλλά και η ευγνωμοσύνη σε όλους εσάς -που χάρις στην αλληλεγγύη και τη γενναιοδωρία σας καταφέρνουμε και υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα- είναι απερίγραπτες» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Λίγα λόγια για την Πηγή Λέσβου

Η κοινότητα της Πηγής βρίσκεται ΒΔ από τη Μυτιλήνη σε απόσταση 20,9 χλμ. και σε υψόμετρο 140μ. Το χωριό περιστοιχίζεται από λόφους με ελαιόδεντρα, γεγονός που το καθιστά αθέατο.

Το χωριό είναι χτισμένο στην αριστερή όχθη του χειμάρρου «Τενέγια». Το όνομα του χωριού προέρχεται από τις πολλές υδάτινες πηγές που υπάρχουν γύρω από το χωριό. Μάλιστα, μία από αυτές είναι αφιερωμένη στον  ναό της  Αγίας Παρασκευής που είναι ο κεντρικός του χωριού. Το νερό αυτής της πηγής διοχετεύεται εντός του ναού και ονομάζεται αγίασμα .

Σύμφωνα με την παράδοση και τις αφηγήσεις των γεροντότερων, το χωριό Πηγή πρωτοκατοικήθηκε γύρω στο 1780. Τότε η Πηγή ήταν ένας αγροτικός συνοικισμός 25 περίπου σπιτιών. Οι κάτοικοί του προέρχονταν από το εγκαταληφθέν χωριό Παλαιοχώρι που βρισκόταν σε απόσταση 4-5 χλμ. από τη σημερινή τοποθεσία και από το οποίο δε σώζεται τίποτα. Οι κάτοικοι του εγκαταληφθέντος χωριού ληστεύονταν από Τούρκους και πειρατές. Για το λόγο αυτό επέλεξαν ως ασφαλέστερη τοποθεσία την περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Πηγή.

Από την εποχή της Τουρκοκρατίας αναφέρεται η  εξής παράδοση:
«Ένας καλόγερος αποκαλούμενος “Καλογερέλι”, όταν πληροφορήθηκε ότι η Φιλική Εταιρεία οργανώνει επανάσταση κατά των Τούρκων, εγκατέλειψε το μοναστήρι του δίπλα από την Καλλονή και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Μαζί με αυτόν εξαφανίστηκε την ίδια εποχή, γύρω στο 1805 και ένας άλλος νέος από την Πηγή ο Κουτουγδής, χωρίς να είναι γνωστό το μικρό του όνομα. Με την πάροδο 2 ετών από την εξαφάνιση του Κουτουγδή, οι κάτοικοι της Πηγής πληροφορήθηκαν ότι στην Οδυσσό της Ρωσίας, μεταξύ των μελών της Φιλικής Εταιρείας κινιόταν και ο νεαρός Κουτουγδής. Του έστειλαν τότε επιστολή γράφοντάς του μεταξύ άλλων τα εξής: «Κουτουγδή κατέβα κάτω,   κι είν΄ ο κόσμος άνω κάτω». Ο Κουτουγδής επέστρεψε από τη Ρωσία, αναμείχθηκε με άλλους Φιλικούς της Λέσβου και δρούσε επί 6ετίας. Σε ηλικία όμως 35 ετών, την παραμονή της Επανάστασης συνελήφθη από τους Τούρκους της Λέσβου και απαγχονίστηκε σε πλάτανο του «Νιού Χωριού» δίπλα στο σημερινό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Πριν την απαγχόνισή του γνωστοποίησε ότι δρούσε στη Ρωσία μαζί με τον μοναχό “Καλογερέλι”.

Σήμερα η Πηγή έχει περίπου 350 κατοίκους. Οι περισσότεροι ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια και λιγότεροι με την κτηνοτροφία. Από το αρχείο του σχολείου προκύπτει ότι στα παρελθόντα έτη υπήρχαν ανυπέρβλητα εμπόδια για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια της πνευματικής ζωής, με κυριότερο την έλλειψη πόρων.
Λίγα λόγια για το Δημοτικό Σχολείο Πηγής Λέσβου

Σύμφωνα με το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Πηγής δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί το έτος και το ΦΕΚ ίδρυσης του σχολείου. Αρχείο σώζεται από το έτος 1929, παρά το γεγονός ότι σχολείο υπήρχε στην Πηγή δεκάδες χρόνια πρωτύτερα. Το διδακτήριο στο οποίο στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο Πηγής ανεγέρθη το 1928. Στο πέρασμα των χρόνων από το 1928 μέχρι σήμερα το σχολείο λειτούργησε ως 2/θεσιο και ως 3/θεσιο.

Τη φετινή σχολική χρονιά το Δημοτικό Σχολείο Πηγής λειτουργεί ως 3/θεσιο με 2 τμήματα ολοημέρου και διδάσκουν 5 δάσκαλοι  και 6 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (αγγλικών, φυσικής αγωγής, εικαστικών, ΤΠΕ, μουσικής και θεατρικής αγωγής).
 
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey