FOLLOW US

Κοινωνία

  • Δύο (ακόμη) ανοικτές επιστολές προς του 40 καταστηματάρχες, από Στρατή Μπαλάσκα και Πάνο Πίτσιο
Εξελίσσονται σε σήριαλ τα «Λαδάδικα»…

Η νυχτερινή πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα, συνεχίζεται να εξελίσσεται ως σήριαλ, με τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης Πάνο Πίτσιο να έρχεται πάντως ουσιαστικά χθες να… «κλείσει τη συζήτηση», με μία δική του ανοικτή επιστολή στους 40 καταστηματάρχες της επίμαχης περιοχής στην οποία υπεραμύνεται του μέτρου, παραπέμποντας ωστόσο τις (όποιες) αποφάσεις, στους καθ΄ ύλην αρμοδίους, τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Νίκο Καρασάββα. Αφού στα πλέον ουσιαστικά του όλου ζητήματος, που πάει να εξελιχθεί σε «διένεξη», καταγράφεται πως το εγχείρημα «νυχτερινή πεζοδρόμηση» πάσχει κυρίως στο ότι δεν έχει λάβει ως σήμερα νόμιμη υπόσταση. Μία ημέρα πριν εξάλλου, με αντίστοιχη δική του επιστολή προς τους 40 καταστηματάρχες της περιοχής, είχε απευθυνθεί και ο πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων Κουλμπάρας-Κιόσκι, Στρατής Μπαλάσκας, χρεώνοντας το όλο αδιέξοδο του εγχειρήματος στην «προχειρότητα» με την οποία χειρίστηκε (από πέρυσι) το θέμα, η δημοτική κοινότητα Μυτιλήνης.

Ο Στρατής Μπαλάσκας, περίοικος της επίμαχης περιοχής με ανοικτή επιστολή του προς τους 40 καταστηματάρχες (σ.σ. που είχαν νωρίτερα δημοσίως ζητήσει την επαναλειτουργία του μέτρου της νυχτερινής πεζοδρόμησης στα Λαδάδικα), ξεκαθάρισε πως είναι όχι απλά υπέρ της πεζοδρόμησης της περιοχής, αλλά όχι μόνο κατά περίσταση, αλλά όλο το 24ωρο. Επιρρίπτοντας την ευθύνη του όλου αδιεξόδου σήμερα, στους χειρισμούς της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης:

 

«Παίζουν κορώνα γράμματα την ασφάλειά μας»

«Θέλετε πεζοδρόμηση; Ζητείστε το από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης. Είναι η μόνη που αποφασίζει και στέλνει την απόφαση της για νομιμοποίηση στην Επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Λέσβου η οποία και επιστρέφει την απόφαση στη Δημοτική κοινότητα για την έκδοση της οριστικής απόφασης η οποία και εγκρίνεται από την ΑΔΑ. Τι από όλα αυτά έκανε η Δημοτική κοινότητα Μυτιλήνης; Απολύτως τίποτα», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανοικτή επιστολή του προς αυτούς, αναδεικνύοντας το «πρόχειρο» και κυρίως το «παράνομο» των διαδικασιών που υιοθετήθηκαν πέρυσι, στην εφαρμογή του μέτρου.  «Όπως και πέρυσι που πίσω από την πλάτη σας έπαιξε κορώνα γράμματα την ζωή και την ασφάλεια χιλιάδων πολιτών, πελατών σας και μόνιμων κατοίκων (κατά παράβαση των όσων ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Αστυνομία και αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες υποστήριξαν και υποστηρίζουν), έτσι και φέτος. Ενώ η Δημοτική Κοινότητα μπορούσε να νομιμοποιήσει την απόφαση της και να τη στείλει προς έγκριση στην ΑΔΑ από τα τέλη Ιουνίου, ο κ. Πίτσιος την κράτησε στο συρτάρι του μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου που το πρόγραμμα της πεζοδρόμησης έληξε. Μετά δε την έγκριση του προγράμματος από τη Δημοτική Κοινότητα στα τέλη του Σεπτεμβρίου ουδέποτε απέστειλε την απόφαση στην ΑΔΑ προς έγκριση έστω και εκ των υστέρων. Γιατί ήξερε ότι η όλη του πρακτική ήταν παράνομη», πρόσθεσε για να καταλήξει αναδεικνύοντας και τα κακώς κείμενα που προκύπτουν μεταξύ άλλων από τη μη τήρηση των περσινών συμφωνηθέντων. «Πεζοδρόμηση σημαίνει δρόμοι και πόλη φιλικά στους πεζούς, στα παιδιά, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους συμπολίτες μας που κινούνται εναλλακτικά. Πεζοδρόμηση δεν είναι η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε όλο το πλάτος του δρόμου. Πεζοδρόμηση δεν είναι τα πλαστικά και οι αντιαισθητικές αλλά και παράνομες «παράγκες». Πεζοδρόμηση δεν είναι η κατάληψη τη μέρα των πεζοδρομίων και η χρήση τους ως αποθήκες. Πεζοδρόμηση δεν είναι οι νυχτερινές μουσικές πίστες και οι κόρνες ηχεία μέχρι τα χαράματα».

 

Η θέση του Πάνου Πίτσιου

Απαντώντας εμμέσως στην παραπάνω επιστολή και απευθυνόμενος και εκείνος στους καταστηματάρχες όμως, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος ήρθε με μία μακροσκελή τοποθέτηση να καταθέσει την δική του θέση. Σχολιάζοντας ότι το κάνει μεταξύ άλλων και «προκειμένου να αντιληφθούν όλοι ποιοι είναι αυτοί οι ολίγοι που προσπαθούν να ακυρώσουν το απολύτως επιτυχημένο και με πάνδημη αποδοχή περσινό μέτρο» και κάνοντας λόγο για σκόπιμους κύκλους «παραπληροφόρησης» που έχουν ως στόχο να θιγεί ο ίδιος προσωπικά. Ο κ. Πίτσιος, μέσω της επιστολής του εξάλλου, υποστήριξε ότι το μέτρο ίσχυσε ως μία άτυπη «συμφωνία κυρίων», αφού η σχετική απόφαση που ελήφθη, δεν αφορούσε σε πεζοδρόμηση, αλλά σε «απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων». Και αφού στηλίτευσε το ότι κάποιοι εμφανίζονται σήμερα να αποκαλύπτουν κάτι που ήταν «κοινό μυστικό», ξεκαθάρισε πάντως πως θα μπορούσαν στο μεσοδιάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες και επιτροπές του δήμου, να είχαν προχωρήσει τις δύσκολες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αφήνοντας μομφή προς τη… δημοτική αρχή, ξεκαθαρίζοντας πως για αυτές τις διαδικασίες, η δημοτική κοινότητα δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

Γενικότερα, ο κ. Πίτσιος υπεραμύνθηκε του μέτρου και αντέκρουσε τα επιχειρήματα που εμφανίζονται να το «πολεμούν», σημειώνοντας.  Στόχος είναι να πείσουν όλους τους επιχειρηματίες και τους περιοίκους, ότι είναι υπέρ της πεζοδρόμησης όλο το εικοσιτετράωρο και για 12 μήνες το χρόνο και όχι μόνο για τις βραδινές ώρες του καλοκαιριού. Όντως πολύ “έξυπνο” επιχείρημα, για να μην γίνει τίποτα απολύτως. Τι λένε δηλαδή; Ουσιαστικά, να μην διέρχονται οχήματα ποτέ, από τη Χίου, τη Μητροπόλεως, τη Βερναρδάκη, κ.ο.κ. Προτείνουν την πλήρη εφαρμογή (που βέβαια με τις σημερινές συνθήκες και με το υπάρχον κυκλοφοριακό μοντέλο της πόλης, είναι πασιφανής ουτοπία, άσχετα αν κι’ εγώ το επιθυμώ διακαώς), ώστε να μην γίνει τίποτα φέτος το καλοκαίρι, ούτε φυσικά και τα επόμενα. Αντιδρούν λυσσαλέα και δεν θέλουν τη Χίου, την Πλατεία “Μουσικού Καφενείου”, τη Μητροπόλεως και τη Βερναρδάκη (το κομβικό σημείο δηλαδή και την ουσία του μέτρου), απελευθερωμένες από δίκυκλα και αυτοκίνητα (ανοήτως βέβαια, διότι όπως προείπα, οι πρώτοι ωφελημένοι είναι οι περίοικοι). Τότε όμως κάνουμε “μια τρύπα στο νερό”, διότι δεν θα είναι ένας ολοκληρωμένος χώρος περιπάτου για τα καλοκαιρινά βράδια....», έγραψε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας πως οι οπισθοδρομικές απόψεις, που θέλουν την πόλη μας νεκροταφείο, χωρίς ζωντάνια και παλμό, χωρίς τουριστική κίνηση, χωρίς μαγαζιά με happenings και events, πρέπει να απομονωθούν».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top