FOLLOW US

Κοινωνία

  • Δεν κέρδισαν την προσωρινή διαταγή, που θα τους επέτρεπε να παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά του Οργανισμού
Έκλεισαν 12 πρακτορεία ΟΠΑΠ!

Το «Ε» είχε καταγράψει την περασμένη Πέμπτη (22/2) σε ρεπορτάζ του το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν 12 πράκτορες του ΟΠΑΠ στο νησί μας και 450 περίπου συνολικά σε όλη τη χώρα, μετά την καταγγελία της σύμβασης που είχαν υπογράψει με τον Οργανισμό.

Τη Δευτέρα (26/2) υπήρξε νέα εξέλιξη στην υπόθεση, αφού στο Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης εκδικάστηκε η αίτηση των 12 πρακτόρων της Λέσβου για προσωρινή διαταγή, η οποία θα τους επέτρεπε να διατηρήσουν ανοικτά τα πρακτορεία τους έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν καταθέσει κατά του ΟΠΑΠ. Σε αυτά, οι πράκτορες που δεν συμφώνησαν να υπογράψουν τη νέα σύμβαση συνεργασίας που τους πρότεινε ο Οργανισμός πριν ένα περίπου χρόνο «αντιστεκόμενοι στον επιχειρούμενο εκβιασμό από πλευράς ΟΠΑΠ», όπως σημειώνουν, ζητούν να μην «κατεβάσουν ρολά» στις επιχειρήσεις τους και να μη βγουν ουσιαστικά στην ανεργία. Επιπρόσθετα, έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας επιζητώντας την ακύρωση της καταγγελίας των συμβάσεων τους, που ίσχυαν έως το 2031.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως παρότι τέτοιες υποθέσεις συζητήθηκαν αυτές τις μέρες σχεδόν σε όλη τη χώρα, οι ετυμηγορίες των δικαστών ήταν αμφιλεγόμενες. Ενώ στη Λέσβο υπήρξε απορριπτική απόφαση για την προσωρινή διαταγή, το σκεπτικό της οποίας ανέφερε πως «δεν συνέτρεχε επείγουσα περίπτωση», στη γειτονική Σάμο ο ένας πράκτορας που δεν δέχθηκε να υπογράψει τη νέα σύμβαση και κινήθηκε δικαστικά εναντίον του ΟΠΑΠ, κατάφερε να κερδίσει την προσωρινή διαταγή και έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί το πρακτορείο του έως την οριστική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Από τη στιγμή που δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο η αίτηση για προσωρινή διαταγή, οι 12 πράκτορες αναγκάστηκαν να κλείσουν σταδιακά χθες και σήμερα τα πρακτορεία τους. Μόλις τέσσερα πρακτορεία παραμένουν πλέον ανοικτά εντός της πόλης Μυτιλήνης και συνολικά επτά ακόμα στο υπόλοιπο νησί.

Οι επόμενες κινήσεις τους

Παρότι το μέλλον τους είναι αβέβαιο, οι πράκτορες της Λέσβου που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τον ΟΠΑΠ, συνεχίζουν «να μάχονται κατά της αδικίας που έχουν υποστεί», όπως τονίζουν. Για το λόγο αυτό κανείς τους δεν προτίθεται να ξενοικιάσει τους χώρους που φιλοξενούσαν τα πρακτορεία τους, αν και ήδη από χθες ο ΟΠΑΠ είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να απομακρυνθούν οι μηχανές του μέσα από αυτά. Οι πράκτορες ισχυρίζονται πως η νέα προτεινόμενη σύμβαση συνεργασίας του Οργανισμού τους καθιστούσε «υπαλλήλους μέσα στα ίδια τους τα μαγαζιά και όχι συνεργάτες του ΟΠΑΠ, όπως συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια». Αιτία αποτελούν οι συνεχώς μειούμενες προμήθειες από τα τυχερά παιχνίδια, ο ασφυκτικός έλεγχος ακόμα και στο πού θα τοποθετηθούν μέσα σε ένα πρακτορείο τα μηχανήματα, που επιβάλλονταν να αγοράσουν και φυσικά η υποχρέωση τους να μετακομίσουν σε μεγαλύτερους χώρους, με δική τους επένδυση, για να πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργίας που έχει θέσει ο Οργανισμός, χάνοντας ωστόσο σημαντικά «πόστα» που διατηρούσαν εδώ και δεκαετίες.

Τι επιδιώκουν

Εκείνο που επιδιώκουν είναι αφενός να ανοίξουν εκ νέου τα πρακτορεία τους, θέτοντας σε ισχύ την πρότερη σύμβαση συνεργασίας. Αφετέρου, εάν δεν τα καταφέρουν, να αποζημιωθούν από τον ΟΠΑΠ με βάση τους τζίρους και τα χρόνια λειτουργίας τους στο συνεργαζόμενο δίκτυο του Οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή 12 πράκτορες στη Λέσβο και συνολικά περίπου 40 οικογένειες, αν προσμετρηθούν και οι υπάλληλοι που εργάζονται στα πρακτορεία αυτά, βάζουν λουκέτο, οδηγούμενοι εργασιακά στο δρόμο και την ανεργία. Όπως αναφέρουν, ο ΟΠΑΠ με κάθε ευκαιρία προσπαθούσε όλο το προηγούμενο διάστημα να προκαλέσει το φόβο όσων σκέφτονταν να μην υπογράψουν, ακόμα και με μηνύματα στις τερματικές μηχανές των πρακτορείων, σχετικά με τα κενά που θα δημιουργούνταν στην αγορά, δίνοντας το δικαίωμα πρωτίστως σε πράκτορες που είχαν υπογράψει να αποκτήσουν και δεύτερη άδεια. Μάλιστα κάποιοι έχουν κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, γεγονός που αποδεικνύει ότι το μέτωπο κατά του ΟΠΑΠ δεν ήταν αραγές μεταξύ των πρακτόρων. Παρ’ όλα αυτά δεν υπέκυψαν, παρά το δεδομένο φόβο που είχε ο καθένας για την εργασιακή αβεβαιότητα στην οποία έμπαινε. «Για να πάρει ο καθένας μας την απόφαση να βγει από τη δική του ζώνη άνεσης, την ασφάλεια δηλαδή που του παρέχει η καθημερινότητα της δουλειάς, ασφαλώς και θα υπήρχε πολύ σοβαρός λόγος», επισημαίνει ένας εξ’ αυτών στο «Ε», προσδοκώντας σε μια μελλοντική δικαίωση στο δικαστικό αγώνα κατά του ΟΠΑΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 12:03
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top