Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της Τ.Ο Λέσβου της ΚΝΕ

«Έγινε η Μεσόγειος υγρό νεκροταφείο-Δε θα συνηθίσουμε ακόμα ένα σφαγείο»

07/02/2023 - 10:00

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου 2023 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η εκδήλωση της Τ.Ο Λέσβου της ΚΝΕ με σύνθημα  «Έγινε η Μεσόγειος υγρό νεκροταφείο-Δε θα συνηθίσουμε ακόμα ένα σφαγείο».

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, ερευνητικές προσεγγίσεις πάνω στις πολιτικές για την ένταξη των προσφύγων και την αλληλεπίδραση τους με την τοπική κοινωνία, καθώς και μια ζωντανή μαρτυρία για τις συνθήκες που βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια οι πρόσφυγες στα κέντρα-φυλακές.

Στο βήμα βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τη βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για εμάς, τα ζητήματα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού δεν έχουν μόνο θεωρητική επιστημονική αξία, αλλά αφορούν κυρίως στη μαχητική δράση, την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση της ουσιαστικής προστασίας των ξεριζωμένων προσφύγων και πολύ περισσότερο στην πάλη ενάντια στις πραγματικές αιτίες του ξεριζωμού».

Στη συνέχεια της ομιλίας, αναδείχθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στην αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών. Στο τρομακτικό στοιχείο των πάνω από 300 νεκρών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν δυστυχώς στο Αιγαίο, δόθηκε η απάντηση και από το βήμα της εκδήλωσης : «Δεν θα συνηθίσουμε να είναι η Μεσόγειος υγρό νεκροταφείο. Δεν θα συνηθίσουμε ακόμα ένα σφαγείο».

Έπειτα η Μαρία Κομνηνάκα  αναφέρθηκε στην προεκλογική περίοδο που ήδη έχουμε μπει και χαρακτηρίζεται από τοξικό κλίμα κοκορομαχίας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τονίστηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις επιχειρείται να θαφτεί ο ένοχος που είναι το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που μετατρέπει τα πάντα σε εμπόρευμα και σκορπά σήψη και δυσωδία. Η ίδια προσπάθεια επιχειρείται και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μιλάνε υποκριτικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Για ποιόν ανθρωπισμό μπορεί κανείς να μιλήσει στην αθλιότητα της Μόριας, της Ειδομένης, στο Βαθύ της Σάμου»;

Για αυτό και μπροστά στις εκλογές κανένας τους (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) δε θα πει ότι η μετανάστευση και η προσφυγιά, ο ξεριζωμός εκατομμυρίων ανθρώπων προκαλείται από το καπιταλιστικό σύστημα της φτώχειας και των πολέμων, που όλοι τους στηρίζουν και υπηρετούν. Προκαλείται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τους ανταγωνισμούς  και τις επεμβάσεις, στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα με την ευθύνη και τη συμφωνία όλων τους.

Θα αποφύγουν τη συζήτηση για την εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων στα διάφορα παζάρια, όπως και στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για το ΚΚΕ είναι καθαρό: Η θέση της Ελλάδας στο ενδοϊµπεριαλιστικό παζάρι και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή καθορίζεται από την επιθετική στάση της ελληνικής αστικής τάξης, με στόχο την αναβάθμιση της συμμετοχής της στη μοιρασιά. Ταυτόχρονα, επιθετικές βλέψεις έχει και η αστική τάξη της Τουρκίας, το κράτος της οποίας σε σχέση με την Ελλάδα είναι σε υψηλότερη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η αστική τάξη της, λοιπόν, και όχι απλά ο «τρελός Ερντογάν» διεκδικεί εδάφη από άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, όπως νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θαλάσσιες ζώνες, αμφισβητεί εναέριο χώρο. Αυτό το πλαίσιο σε συνδυασμό με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς καθορίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προχωράνε παζάρια, διαπραγματεύσεις με ορίζοντα τη συνεκµετάλλευση του Αιγαίου, η απαράδεκτη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Ακόμα, κανείς τους δε θα μιλήσει για την πολιτική της Ε.Ε. που επιβάλλει την άγρια καταστολή στα σύνορα, τα hotspot και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά, τις απελάσεις και επαναπροωθήσεις.

«Το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε αυτήν την πολιτική. Γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, στους ιμπεριαλιστές συμμάχους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Διεκδικεί την κατάργηση του άδικου πλαισίου της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων σε βάρος των κατατρεγμένων ανθρώπων, του κατασκευάσματος των ασφαλών χωρών, των νόμων για τις απελάσεις και τις επιστροφές. Απαιτεί την κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου».

«Οι κομμουνιστές είναι πρωτοπόροι σε όλους τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στην προσπάθεια οργάνωσης της κοινής πάλης από Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, εξουδετερώνοντας στην πράξη το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό. Οι κομμουνιστές συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες των εργαζομένων στις κρατικές υπηρεσίες για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό για προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στους αγώνες των εργαζομένων στις ΜΚΟ για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Το ΚΚΕ παλεύει για την προστασία των μεταναστών και προσφύγων με ευθύνη του κράτους και την απορρόφηση των εργαζομένων των ΜΚΟ με την πολύτιμη πείρα τους στις κρατικές υπηρεσίες.

Tο ΚΚΕ παλεύει για την πραγματική διέξοδο από όλα αυτά, για την κοινωνία του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, όπου οι εργαζόμενοι θα είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, θα ασκούν την εξουσία και θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους αξιοποιώντας προς όφελος τους τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Για έναν κόσμο, ανοιχτό, ελεύθερο, χωρίς πολέμους, κρίσεις και ξεριζωμό».

Ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από την Αναστασία Ζήση, Καθηγήτρια Ψυχολογίας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα τις μεταβολές της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων. Την Αιμιλία Βουλβούλη, Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  με θέμα τις Αφιξιακές Δομές Αιτούντων Διεθνούς Προστασίας. Τη Σοφία Κουφοπούλου, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, ερευνήτρια στο προσφυγικό με θέμα την ανάγκη μιας πολιτισμικής-ταξικής παρέμβασης ενάντια στο δόγμα του Διαίρει και Βασίλευε. Οι παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του Rouddy Kimpioka, πρόσφυγα και ιδρυτή των RAD Music International που μετέφερε τα βιώματα των προσφύγων από τη δομή της Μόριας έως το σημερινή φυλακή του Καρά Τεπέ. Όλοι οι ομιλητές ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για την πρωτοβουλία και αναγνώρισαν τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ στην πάλη ενάντια στις συνθήκες που δημιουργούν την προσφυγιά και στην αλληλεγγύη απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey