FOLLOW US

Κοινωνία

  • Ένας χρόνος πέρασε μετά τον καταστρεπτικό σεισμό...
Εγιναν αρκετά , αλλά τα πολλά είναι πίσω!

Σαν σήμερα, πριν ένα χρόνο ακριβώς, ο σεισμός που έπληξε τη Λέσβο προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε μια σειρά οικισμούς του νότιου τμήματος του νησιού, με τη Βρίσα να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα και η καταστροφή του παραδοσιακού αυτού οικισμού να είναι σχεδόν καθολική. Άλλωστε ο απολογισμός του σεισμού δεν αφήνει παρερμηνείες της καταστροφής που συντελέστηκε. Πάνω από 300 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς (τα λεγόμενα «κόκκινα»), ενώ πάνω από 1.000 υπέστησαν σοβαρές ζημιές (τα λεγόμενα «κίτρινα» κτίρια). Ένα σχολικό κτίριο, το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο της Βρίσας καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ άλλα 50 περίπου υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων οκτώ (8) περισσότερο σοβαρά. Πάνω από 25 ναοί και ναΐσκοι υπέστησαν ζημιές με σοβαρότερες αυτές του ναού της Ζωοδόχου Πηγής Βρίσας. Επίσης έγιναν αυτοψίες σε 500 περίπου ακόμη κτίρια, στα περισσότερα εκ των οποίων διαπιστώθηκαν ζημιές από τον σεισμό, που όμως η σοβαρότητά τους δεν ήταν τέτοια ώστε να απαγορευτεί η χρήση τους πριν την επισκευή τους, τα λεγόμενα «πράσινα». Ενώ πέρα από τις κατοικίες δηλώθηκαν ζημιές σε 65 εμπορικές επιχειρήσεις και αγροτικά νοικοκυριά καθώς και μεγάλος αριθμός καταστροφής οικοσκευών «κόκκινων» και «κίτρινων» κατοικιών.

Και βέβαια μία νεκρή γυναίκα, κάτοικος Βρίσας, θλιβερή παράμετρος, που υπενθυμίζει ότι οι κάτοικοι του χωριού ήταν πολύ τυχεροί μέσα στη μεγάλη τους ατυχία. Ο κύριος όγκος των ζημιών αναλογεί στον οικισμό Βρίσας (περίπου σε ποσοστό 80%) και οι υπόλοιπες ζημιές αναφέρονται κατά κύριο λόγο σε οικισμούς των δημοτικών ενοτήτων Πλωμαρίου και Πολυχνίτου, στη μεγάλη τους πλειοψηφία χαρακτηρισμένοι σαν παραδοσιακοί.

Η ανταπόκριση του κράτους

Η ανταπόκριση του κράτους, σύμφωνα με όσα καταγράφει στην σχετική αναφορά του ο συντονιστής για το σεισμό Β. Τεντόμας, μέχρι τώρα έχει ως εξής:

Με εισήγηση του ΣΟΠΠ της περιφέρειας Βορ. Αιγαίου κηρύσσεται (από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα για στέγαση - σίτιση των πληγέντων από δήμο και περιφέρεια, αποφασίζεται εκκένωση του οικισμού Βρίσας.

Εγκαθίσταται στη Γ.Γ. Αιγαίου γραφείο με μηχανικούς της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές (ΔΑΕΦΚ) που δέχεται αιτήματα για αυτοψίες σε πληγέντα κτίρια κλπ. και από την 7/7/2017 ορίζεται συντονιστής των κρατικών κλιμακίων που εμπλέκονται στις ενέργειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού ο συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός Βασίλης Τεντόμας.

Μηχανικοί της ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ) εκτελούν αυτοψίες σε δημόσια κτίρια και σε σχολεία και διαπιστώνονται ζημιές πολύ σοβαρές σε οκτώ (8) από αυτά, την επισκευή των οποίων αναλαμβάνει η ΚΤΥΠ. Εξασφαλίζεται κονδύλι 3,4 εκ. ευρώ για την επισκευή τους. Μετά από αίτημα του δήμου προς το υπ. Παιδείας, η Τεχνική Υπηρεσία του υπουργείου αναλαμβάνει τη μελέτη και εκτέλεση του έργου σχετικά με τη διαμόρφωση του χώρου και τη τοποθέτηση λυομένων αιθουσών για τη στέγαση του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Βρίσας. Εξασφαλίζονται προς τον δήμο δώδεκα (12) λυόμενες σχολικές αίθουσες από την ΚΤΥΠ και άλλες τόσες περίπου από την Ύπατη Αρμοστεία προκειμένου να στεγαστούν τα περισσότερα από τα οκτώ (8) σχολικά κτίρια που η επισκευή τους δεν θα ήταν περαιωμένη για τη τρέχουσα σχολική χρονιά. (Τα υπόλοιπα μεταστεγάστηκαν σε άλλα σχολικά κτίρια με εξοικονόμηση χώρων).

Στήριξη στους σεισμόπληκτους

Δίνονται από το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα πρώτα 300.000 € για το κοινωνικό επίδομα των 586,97 € για κάθε οικογένεια μονίμων κατοίκων που οι κατοικίες τους κρίθηκαν μη κατοικήσιμες. Γίνεται καταγραφή από συνεργεία του δήμου των ζημιών στις οικοσκευές των πληγέντων μονίμων κατοίκων προκειμένου να τύχουν σχετικής αποζημίωσης και παράλληλα από άλλα συνεργεία της περιφέρειας για τη καταγραφή των ζημιών του εξοπλισμού των πληγέντων επιχειρήσεων. Χορηγείται κονδύλι 331 χιλ. ευρώ για την αποζημίωση των οικοσκευών. Εκδίδεται η ΚΥΑ για τη στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων, με πρόνοιες πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα και με γνώμονα την προστασία και τη μετασεισμική αποκατάσταση των παραδοσιακών οικισμών. Εκδίδεται η ΚΥΑ για την επιδότηση ενοικίου/ συγκατοίκησης των πληγέντων μονίμων κατοίκων (για 2 χρόνια στους ιδιοκτήτες και για 6 μήνες για τους ενοικιαστές), η οποία περιλαμβάνει και τους μόνιμους κατοίκους της Βρίσας, που δεν έπαθαν τα σπίτια τους ζημιά, μέχρις ότου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας αποφασίσει ότι ελλείπουν οι λόγοι εκκένωσης της Βρίσας.

Και δεσμεύσεις του κράτους

Δεσμεύονται 43,19 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) για την αντιμετώπιση των βλαβών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, της επιδότησης ενοικίου κ.λπ. δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Συντάσσεται από το υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης και υποβάλλεται στην ΕΕ φάκελος με τις ζημιές σε υποδομές και δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προκειμένου να εγκριθεί οικονομική βοήθεια για αποκατάσταση δημόσιων κτιρίων και υποδομών. Η ενέργεια αυτή αποδίδει τη χορήγηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο 1,3 εκ. ευρώ, με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με τον Ν. 4488/2017 (αρθρ. 30) μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα των μονίμων κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας μέχρι 31/5/2019. Με τον Ν._4484. 1/8/2017 - Άρθρο 13 απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2017 και 2018 κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Εκδίδεται Απόφαση από το υπ. Υποδομών για την πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα χορήγηση επιδότησης κατεδάφισης στους πληγέντες ιδιοκτήτες των «κόκκινων» κτιρίων. Χορηγείται στο δήμο Λέσβου κονδύλι 2,5 εκ. ευρώ για την απομάκρυνση των υλικών κατεδάφισης, την φύλαξη των αξιόλογων δομικών στοιχείων και για την ανακύκλωση των υπολοίπων. Προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΣτΕ πρόταση έκδοσης ΠΔ για την κατά παρέκκλιση του συντελεστή δόμησης ανακατασκευή των «κόκκινων» κτιρίων.

Τα στατιστικά του σεισμού

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία κατατέθηκαν 280 περίπου αιτήσεις για χορήγηση επιδότησης συγκατοίκησης και ενοικίου. Έχουν συνταχτεί 317 ΠΑΕΕΚ, εκ των οποίων έχουν αποσταλεί στους ιδιοκτήτες τους προς υλοποίηση (κατεδάφιση) περί τα 250. Τα υπόλοιπα εκκρεμούν στο Υπουργείο Πολιτισμού με το ερώτημα του χαρακτηρισμού ή μη σαν «διατηρητέων μνημείων». Κατατέθηκαν 206 φάκελοι επισκευών «κίτρινων» κτιρίων, έγινε παραλαβή (αυτοψία από μηχανικό της ΔΑΕΦΚ) σε 141 περιπτώσεις, εκδόθηκαν 7 άδειες επισκευών και πληρώθηκαν οι 6 από αυτές με το συνολικό ποσό των 22.735 €. Κατατέθηκαν 42 αιτήσεις για τον καθορισμό δικαιούχου και ύψους στεγαστικής συνδρομής ανακατασκευής «κόκκινων» κτιρίων εκ των οποίων μέχρι σήμερα εγκρίθηκε μία (1).

 

Τι δεν πήγε καλά

Ο συντονιστής Β. Τεντόμας, που έχει και μια πιο συνολική εικόνα  για το τι δεν πήγε καλά στην όλη διαδικασία και τι προβλήματα προέκυψαν στην σχετική ανάρτηση του, σχολιάζει:

  1. Η αποζημίωση των οικοσκευών, που υποτίθεται ότι βοηθάει τους σεισμόπληκτους τις πρώτες μέρες ή εβδομάδες μετά το σεισμό για να ξαναστήσουν το νοικοκυριό τους, άργησε απαράδεκτα. Η ευθύνη μοιράζεται (κατά τη γνώμη μου) κατά 70% στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κατά 30% στον δήμο Λέσβου.
  2. Δεν βρέθηκε τρόπος για αποζημίωση του εξοπλισμού των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό. Η σχετική νομοθεσία αποζημίωσης εξοπλισμού επιχειρήσεων εξαιρεί τις ζημιές από σεισμό.
  3. Ο ρυθμός των κατεδαφίσεων είναι σχετικά αργός. Η καθυστέρηση οφείλεται και στον αργό ρυθμό έκδοσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης (ΠΑΕΕΚ) αλλά και στον αργό ρυθμό πληρωμής των επιδοτήσεων κατεδάφισης στους ιδιοκτήτες των «κόκκινων» κτισμάτων. Σημαντικότερος λόγος αργοπορίας αποστολής των ΠΑΕΕΚ στους δικαιούχους οφείλεται στην υποχρέωση ύπαρξης σύμφωνης γνώμης των τριών ξεχωριστών υπηρεσιών - οργάνων, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Μάλιστα περίπου 90 από τα «κόκκινα» παραπέμφθηκαν στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων με το ερώτημα της κήρυξης ή μη σαν «διατηρητέων μνημείων».
  4. Καθυστέρηση υπάρχει και στην έκδοση των αδειών επισκευών, με βασικότερο λόγο καθυστέρησης την υποχρέωση έγκρισής τους από το Συμβ. Αρχιτεκτονικής είτε από το ΥΠΠΟ, για όσα «κίτρινα» είναι άνω των 100 χρόνων και αξιόλογα.
  5. Οι διαδικασίες επισκευής των οκτώ (8) σχολείων που έχει αναλάβει η ΚΤΥΠ καθυστερούν ανησυχητικά με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος, οι μαθητές των σχολείων αυτών να κάνουν μαθήματα σε λυόμενα για ολόκληρη την επόμενη σχολική χρονιά ή για κάποιους από τους πρώτους μήνες.

6 Η νομοθετική ρύθμιση του συντελεστή δόμησης (ΣΔ) στους σεισμόπληκτους οικισμούς, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην ανακατασκευή των «κόκκινων» κτιρίων λόγω του ισχύοντος σήμερα μικρού ΣΔ, παραμένει σε εκκρεμότητα και με ερωτηματικό για το «αν» και το «πότε» θα έχει το «Οk» του ΣτΕ.

Και τι προβλήματα υπάρχουν μπροστά

Οι κατεδαφίσεις κτηρίων, έστω και με αργό ξεκίνημα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερό τους μέρος.

Οι μηχανικοί της Λέσβου μπήκαν στο νόημα των επισκευών των «κίτρινων» κτιρίων, όμως η υπόθεση, με την σταδιακή αύξηση του ρυθμού υποβολής τους στη ΔΑΕΦΚ, θα κολλήσει στις καθυστερήσεις και τη δυσλειτουργία του Συμβ. Αρχιτεκτονικής.

Οι ανακατασκευές απαιτούν πολύ περισσότερη δουλειά από τους μηχανικούς και σύμφωνα με τον συντονιστή, εκτιμάται ότι το μέχρι σήμερα ασχολούμενο με τα σεισμόπληκτα ντόπιο τεχνικό, ακόμα και το κατασκευαστικό δυναμικό, θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στην έγκαιρη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων που θα έχουν αναλάβει απέναντι στους σεισμοπαθείς. Και εδώ κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για την ετοιμότητα της ΥΔΟΜ (Πολεοδομίας Μυτιλήνης) να ανταποκριθεί στις ανάγκες μαζικής έκδοσης αδειών δόμησης για την ανακατασκευή των «κόκκινων» κτιρίων.

Και το ευχαριστώ

Και ο συντονιστής του σεισμού Β. Τεντόμας κλείνει τον απολογισμό του με μια ιδιαίτερη αναφορά στο έργο των στελεχών και των υπαλλήλων της ΔΑΕΦΚ, της υπηρεσίας που διεκπεραιώνει όλα τα θέματα των σεισμοπαθών και που έχουν αφήσει άριστες εντυπώσεις. «Η εργατικότητά τους, σημειώνει ο Β. Τεντόμας, η ευγένειά τους, η υπομονή τους και ο απέραντος ανθρωπισμός που δείχνουν στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τον σεισμό έχουν εκπλήξει θετικότατα όλους όσους συναλλάσσονται μαζί τους (ιδιοκτήτες και ιδιώτες μηχανικούς). Οι μηχανικοί κυρίως, αλλά και οι διοικητικοί, που κάθε βδομάδα έρχονται και στελεχώνουν το γραφείο της ΔΑΕΦΚ στο νησί, δεν γνωρίζουν ωράρια, δεν λογαριάζουν κόπο και ταλαιπωρίες και χωρίς όλα αυτά να συνοδεύονται από κάποια ουσιαστική υλική ανταμοιβή. Θεωρώ υποχρέωσή μου, εκ μέρους όλων των σεισμοπαθών, εκ μέρους των ιδιωτών μηχανικών και όλων των Λεσβίων, να τους απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 14:16
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top