Ο πρώτος tattoo artist της Ελλάδος με καταγωγή από την Λέσβο

Έφυγε ο Δημήτρης Μαματσής

07/05/2022 - 19:00

Έφυγε από τη ζωή στα 89 του ο πρώτος και πιο διάσημος tattoo artist της Αθήνας, Δημήτρης Μαματσής, ευρέως γνωστός ως «Τζίμης».

Ο Δημήτρης Μαματσής λειτουργούσε από το μακρινό 1977 το θρυλικό στούντιο «Jimmy's» στο κέντρο της Αθήνας. Όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του το στούντιο, η κηδεία του θα γίνει το προσεχές Σάββατο (7/5) στο Α' Νεκροταφείο.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Μαματσής

Ο Δημήτρης Μαματσής, ιδιαίτερα γνωστός για την αγάπη που έτρεφε για τα τατουάζ, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1933. Από μικρός έφυγε στα καράβια. Στον Καναδά και το Τορόντο ξεκίνησε να ζωγραφίζει και το μικρόβιο των τατουάζ μπήκε μια για πάντα μέσα του. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο μετά το '70, αρχικά δούλευε ως οδηγός στη γαλλική πρεσβεία και στη συνέχεια επί επταετίας και λόγω των παιδιών πήρε μισή άδεια ταξί.

Οι Αμερικάνοι ναυτικοί από τα καράβια που βρίσκονταν στο Φαληρικό Δέλτα έβγαιναν και ζητούσαν να κάνουν τατουάζ. Όταν σε μία κούρσα ένας Αμερικανός του είπε ότι ψάχνει να κάνει ένα τατουάζ, θυμήθηκε έναν φίλο του από τον Καναδά και τότε του «γεννήθηκε» η ιδέα να φέρει την τέχνη της δερματοστιξίας στην Αθήνα.

Το 1971 επιστρέψει στον Καναδά για να εντρυφήσει στο αντικείμενο και λίγο αργότερα γυρνά στην πρωτεύουσα και κάνει την ιδέα του πραγματικότητα. Αρχικά στα κρυφά, ώσπου το 1977 ανοίγει στην Πλάκα (Αδριανού 72) το πρώτο τατουατζίδικο στην Ελλάδα, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Ο «Τζίμης» σταμάτησε να χτυπάει τατουάζ στα μέσα της δεκαετίας του '90, ωστόσο το μαγαζί πέρασε στα χέρια των παιδιών του. Ο Παύλος και η Άννα συνεχίζουν μέχρι και σήμερα την τέχνη που έφερε στην Ελλάδα ο πατέρας τους.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey