Το πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», έρχεται να δώσει ίσως και με το ζόρι, το όραμα που λείπει για Ερμού, Λαδάδικα και Κουμιδιά Τι είναι το πρόγραμμα αυτό που ανοίγει, τι επιλέξιμες δαπάνες υπάρχουν και τι είπαν στη συνάντησή τους Κ. Κατσαρός και Παν. Παπαρίσβας

Ευκαιρία να γίνει επιτέλους κάτι στο ιστορικό κέντρο!

24/06/2018 - 05:20

Η νυχτερινή πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα, που έχει αναχθεί μέχρι και ως η απόλυτη «αναπτυξιακή» προοπτική για το ιστορικό κέντρο της πόλης και προκάλεσε τις γνωστές διενέξεις ως προς την (κατά παρέκκλιση) εφαρμογή της, είναι ενδεικτική του σημείου που έχουν φτάσει οι δημότες, αλλά και τοπικοί άρχοντες να αντιλαμβάνονται τις «καινοτόμες παρεμβάσεις» στην πόλη. Καθώς η (διαχρονικά) παντελής απουσία ενός σχεδίου, προκειμένου να βελτιωθεί η αισθητική της πόλης (ειδικά στο κέντρο της), να γίνει πιο λειτουργική για τους δημότες, αλλά και να ευνοήσει την επιχειρηματικότητα προκειμένου να τραβήξει και επισκέπτες, αφήνει τελικά περιθώρια κυρίως σε λύσεις μέσω αμφιλεγόμενων ημίμετρων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης που έτρεξε την τελευταία τριετία δημιούργησε προσδοκίες πως θα μπορούσε αφενός να χρηματοδοτηθεί απρόσκοπτα το σχέδιο που λείπει για την πόλη, αφετέρου να πιέσει προκειμένου να… γίνουν παρεμβάσεις. Και αν και ενέταξε σημαντικότατες παρεμβάσεις που σε λίγα χρόνια θα αλλάξουν τα δεδομένα (πέριξ) του κέντρου της πόλης, άφησε εκτός εκείνο που είναι και το πιο δύσκολο: την παρέμβαση μέσα στο ιστορικό κέντρο.

Αυτή η δυσκολία ωστόσο, φαίνεται ότι δύναται να ξεπεραστεί από το νέο πρόγραμμα (του ΕΣΠΑ) που άνοιξε και σύντομα θα εκδοθεί με γενικό τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου». Και χρηματοδοτεί με τη συνέργεια των ιδίων των καταστηματαρχών με τον δήμο ακριβώς τις παρεμβάσεις που συζητούνται για χρόνια για την επίμαχη περιοχή, που έχουν στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής του δημόσιου χώρου και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας, με υιοθέτηση και χρήση εφαρμογών έξυπνης πόλης. Μάλιστα ενόψει της προετοιμασίας για την δράση αυτή, έγινε ήδη συνάντηση του αρμοδίου αντιδημάρχου Κώστα Κατσαρού με τον πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτη Παπαρίσβα και αναμένεται πολύ σύντομα να διοργανωθεί και μία ημερίδα ενημέρωσης για τις δυνατότητες του προγράμματος.

Ηρθε την κατάλληλη στιγμή

Θα έλεγε κανείς ότι η εμφάνιση του προγράμματος «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή. Εκείνη δηλαδή που η εξελισσόμενη σε μίζερη πια υπόθεση περί της (νυχτερινής) πεζοδρόμησης, έφτασε να φαντάζει στα μάτια των δημοτών (σ.σ. που δεν έχουν δει ποτέ έστω και το όραμα μιας δημοτικής αρχής να αγκαλιάσει την προοπτική της απροσδιόριστης «ανάπτυξης»), ως η πιο «καινοτόμα» παρέμβαση. Κι αυτό γιατί το νέο αυτό πρόγραμμα που αναμένεται σύντομα να εκδοθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Ε. Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, βάζει στο παιχνίδι και τους καταστηματάρχες, αλλά και τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο Λέσβου ως συνδικαιούχους.

 

Μία μικρή γεύση

Γι΄ αυτό το λόγο εξάλλου συναντήθηκαν χθες ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κώστας Κατσαρός με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτη Παπαρίσβα, αποφασίζοντας να εξαντλήσουν τις πιθανότητες να εντάξουν έως και τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις για την Ερμού αλλά και το αναπτυσσόμενο «τρίγωνο» Κουμιδιάς, Λαδάδικων και «Σαπφούς». Εξάλλου μία πρώτη αποτίμηση των δυνατοτήτων του προγράμματος, δείχνει ότι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα έως και 200 καταστηματάρχες επιχορηγούμενοι με μέχρι και 2.000 ευρώ έκαστος, προκειμένου να αναθέσουν (καταρχήν) μελέτες για την αντικατάσταση των όψεων των μαγαζιών τους και όχι μόνο. Αλλά σε ευρύτερο επίπεδο οι καταστηματάρχες θα μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις προμήθειας κοινού εξοπλισμού διακόσμησης βιτρίνας μέχρι και εγκατάστασης κεντρικών σημείων ψηφιακής πληροφόρησης και προβολής περιοχών, προϊόντων και προσφορών επιχειρήσεων…

 

Κατσαρός: «Διασύνδεση με τη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση»

«Για εμάς αυτό το πρόγραμμα που το περιμέναμε, αποτελεί την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε το σχεδιασμό που έχουμε θέσει ήδη από τη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση για παρεμβάσεις που θα αλλάξουν συνολικά τα δεδομένα της πόλης», είπε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός, εξηγώντας τις λεπτομέρειες του νέου αυτού προγράμματος. «Από τη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση πήραμε ως γνωστόν την ανάπλαση της εισόδου της πόλης στη Σουράδα, την ανάπλαση στα Τσαμάκια, αλλά και του Πάρκου Αγίας Ειρήνης. Ενώ η Αρχαιολογία πήρε την παρέμβαση από το «Απελλή» ως το Κάτω Κάστρο, που είναι περιοχή ευθύνης της, συμπληρώνοντας το μέτωπο παρέμβασης γύρω από την πόλη. Τα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» τώρα, μας δίνουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό και να παρέμβουμε στο ιστορικό κέντρο. Και είναι σημαντικό πως εν προκειμένω οι δράσεις μπορούν να σχεδιαστούν μαζί με τους άμεσα εμπλεκομένους, τους καταστηματάρχες δηλαδή της περιοχής και η εκπόνηση των μελετών τους, δεν είναι δύσκολη υπόθεση», κατέληξε ο κ. Κατσαρός.

Μερικές επιλέξιμες παρεμβάσεις

Τί (επιλέξιμες) παρεμβάσεις υπάρχουν σε αυτό το πρόγραμμα και μπορούν να γίνουν καταρχήν μέσω του Δήμου; Από κατασκευή και αναβάθμιση πεζόδρομων, μέχρι κατεδαφίσεις παλαιών κτηρίων, οδοφωτισμούς, υπογειοποίηση καλωδίων, δημιουργία ειδικών χώρων για αφισοκόλληση, ως και προμήθεια mini bus. Ο δήμος ακόμη μπορεί να χρηματοδοτηθεί για να εγκαταστήσει τα λεγόμενα συστήματα «έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας»: όπως ηλεκτροκίνητα οχήματα για μεταφορά επισκεπτών από κόμβους μεταφορών (λιμάνι, αεροδρόμιο, ΚΤΕΛ), συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας, ελεγχόμενης στάθμευσης και άλλα σχετικά. Ως και να μπορέσει να εφαρμόσει την… ακριβοθώρητη για τα μπόγια μας, (εδώ θα είναι ενεργός ο ρόλος του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου) αλλά προσδοκώμενη εφαρμογή ενιαίας αισθητικής ταυτότητας εμπορικής ευθύνης.

Ημερίδα ενημέρωσης

Επειδή ακριβώς το πρόγραμμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μπορεί να δώσει λύσεις οι οποίες συζητιούνται για χρόνια, χωρίς ποτέ να διαφαίνεται ουσιαστική διάθεση διεκδίκησης, έχει αξία να σημειωθεί πως αποφασίστηκε χθες μεταξύ των κ.κ. Κατσαρού και Παπαρίσβα να πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου μία ημερίδα ενημέρωσης για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, για τον εμπορικό κόσμο. Εξάλλου πρόκειται για ευκαιρία αναδιαμόρφωσης του σχεδίου για το ιστορικό κέντρο της πόλης, προκειμένου εκείνο και να διασυνδεθεί πραγματικά με την καθημερινότητα της πόλης και να αποτελέσει πόλο έλξης…

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey