Ευθύνες σε Ε.Ε. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δημοσκόπηση της GPO για το μεταναστευτικό

03/10/2020 - 12:48 Ενημερώθηκε 03/10/2020 - 12:57

Δημοσκόπηση διενήργησε GPO για το μεταναστευτικό στην οποία αποτυπώνονται οι διαθέσεις της κοινής γνώμης στους πέντε δήμους των νησιών της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου για την κατάσταση που επικρατεί με τους μετανάστες και την επόμενη μέρα του προσφυγικού. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ευθύνες για το χάος σε ότι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό αποδίδονται σε Ε.Ε. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Το κεντρικό ερώτημα της δημοσκόπησης ήταν : Με βάση όλα όσα έχουν συμβεί έως σήμερα, ποιος πιστεύετε ότι έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο μεταναστευτικό ζήτημα;

Ο Διευθυντής ερευνών της GPO, Αντώνη Παπαργύρης σημειώνει ότι το προσφυγικό  -μεταναστευτικό αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, πανευρωπαϊκού και πανελλαδικού ενδιαφέροντος, που δοκιμάζει τις αντοχές και τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η έρευνα της GPO , ωστόσο επικεντρώθηκε στη διερεύνηση των τάσεων και των αντιλήψεων των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια τις επιπτώσεις του προβλήματος και προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ανθρωπιστική προσέγγιση που επιβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στα πολλαπλά ζητήματα που επιφέρει η άναρχη μετατόπιση μεγάλων πληθυσμιακών ροών σε περιορισμένους χώρους αστικής ανάπτυξης, όπως είναι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος.

Οι ευθύνες για το χάος σε ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ

Βασικοί υπαίτιοι για την κατάσταση στο μεταναστευτικό είναι κατά σειρά η ΕΕ, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Τουρκία και στο τέλος η σημερινή κυβέρνηση. Οι πολίτες αποδίδουν την μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο μεταναστευτικό πρώτα στην ΕΕ (35,45), μετά στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (26,9%), μετά στην Τουρκία (17,2%) και κατόπιν στη σημερινή κυβέρνηση 14%). Στους ψηφοφόρους της ΝΔ η ευθύνη στην κυβέρνηση αποδίδεται μόνο κατά 5,9%, δεδομένο από το οποίο προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό. Αντιστοίχως, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν την ευθύνη στην ΕΕ κατά 48,8% και στην σημερινή κυβέρνηση κατά 28,5% (λιγότεροι από ένας στους τρεις.

Στο ίδιο ερώτημα, οι πολίτες της Χίου που αποδίδουν ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση είναι μόλις το 8,8%, της Ανατολικής Σάμου 7,7%, της Δυτικής Σάμου 9,5%, της Δυτικής Λέσβου κατά 10,8%, ενώ της Μυτιλήνης το 20,2%.

Στο ερώτημα “σε σχέση με τις αρχές του 2020, θα λέγατε ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό σήμερα” το 41,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ (27,5% στο σύνολο) απαντά ότι έχει βελτιωθεί.

Το 79,2% των πολιτών των νησιωτών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο εκτιμά ότι οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά.

Το 43,9% των νησιωτών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο απαντούν ότι έχει γίνει αποσυμφόρηση στο νησί τους και το 52,9% ζητούν ακόμα μεγαλύτερη αποσυμφόρηση στον τόπο τους.

Οι νησιώτες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο εμπιστεύονται για την αντιμετώπιση του  μεταναστευτικού πρώτα την κυβέρνηση (37,1%), μετά την τοπική αυτοδιοίκηση (35,5%), μετά τις ΜΚΟ (19,1%) και μετά τον ΣΥΡΙΖΑ (14,8%). (Ενότητα 5 σελ. 13). Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ανεβαίνει στο 57,7% και στην τοπική αυτοδιοίκηση στο 51%.  

Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ με ποσοστά 59,2% και 51,2% αντίστοιχα  θέλουν την δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών. Αντίθετα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θέλουν τις δομές ανοικτές.

Η πλειοψηφία των πολιτών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο τάσσεται υπέρ της κατασκευής των νέων κλειστών κέντρων στις τοποθεσίες που έχει προτείνει η κυβέρνηση και όχι στην παραμονή τους, στις περιοχές που είχαν κατασκευαστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στην περιοχή Καράβα στη Λέσβο (σύνολο 34%, ψηφοφόροι ΝΔ 46,4%) στην περιοχή Ζερβού στη Σάμο (σύνολο 70,6%, ψηφοφόροι ΝΔ 74,9%) και στην περιοχή Αίπος στη Χίο (σύνολο 38,2%, ψηφοφόροι ΝΔ 46,2%).

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey