Μηταράκης: Η τουρκική ακταιωρός που εντόπισε τους πρόσφυγες δεν παρείχε βοήθεια

Διεσώθησαν 32 εκ των 34 μεταναστών στο σημερινό ναυάγιο

02/12/2020 - 11:42 Ενημερώθηκε 02/12/2020 - 16:47

Νεκρούς είχε το ναυάγιο που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στη Λέσβο με πρόσφυγες και μετανάστες, όπως αναφέρεται σε σχετική δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη.

Το ναυάγιο εκτυλίχθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της περιοχής Παληός στο Μανταμάδο της Λέσβου και στην βάρκα επέβαιναν 34 μετανάστες εκ των οποίων διεσώθησαν οι 32. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν σκάφη του Λιμενικού και της Frontex προκειμένου να περισυλλέξουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονταν στη θάλασσα. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Μηταράκης «η τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε δεν τους παρείχε βοήθεια».

Αναλυτικά η δήλωση του Νότη Μηταράκη:

«Εκφράζω την λύπη μου για το ναυάγιο σήμερα στην Λέσβο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρά την άμεση επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, που διέσωσε 32 επιβαίνοντες, στη μοιραία βάρκα. Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας.

Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι Τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης - δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά και οι ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές, πρέπει συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων. Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey