Σε εξέλιξη οι έρευνες

Διασώθηκαν ακόμη τρία άτομα από το ναυάγιο της Θερμής

07/10/2022 - 11:30 Ενημερώθηκε 07/10/2022 - 15:35

18 νεκροί και 28 διασωθέντες είναι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο απολογισμός, σε ό,τι έχει να κάνει με το ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου 2022 στην θαλάσσια περιοχή «Πεταλίδι» της περιοχής της Θερμής.

Το ναυάγιο ήρθε να θυμίσει σε όλους ότι ο εφιάλτης με το μεταναστευτικό είναι ζωντανός αποδεικνύοντας, ακόμη, ότι η έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου «Να σταματήσει το ναυάγιο του πολιτισμού» που διατυπώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2021, μέσα από το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ σε σχέση με το μεταναστευτικό, δεν εισακούστηκε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 28 άτομα διασώθηκαν εκ των οποίων 9 γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για παροχή πρώτων βοηθειών χωρίς -ευτυχώς- να κινδυνεύει η ζωή τους, ενώ 16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένα ανήλικο αγόρι ανασύρθηκαν νεκροί από νερά του Αιγαίου.

Στην επιχείρηση διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πήραν μέρος στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη Ε.Σ., στελέχη Πυροσβεστικού Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, παράκτιο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Κανονιοφόρος Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο Super Puma Π.Α., αεροπλάνο της FRONTEX, ομάδα δυτών της FRONTEX, ιδιώτης δύτης, και εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από ξηρά κά. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση διεξήχθη υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς έπνεαν άνεμοι εντάσεως Β-ΒΑ 7 BF.

Οι 18 σοροί (16 γυναίκες, 1 άνδρας και 1 ανήλικο αγόρι), που εντοπίστηκαν μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ», για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Το απόγευμα της Πέμπτης η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, διοργάνωσε, στην πλατεία Σαπφούς, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στο πρόσφατο ναυάγιο. Μάλιστα συμβολικά στην μνήμη τους αφέθηκαν στεφάνια στην θάλασσα του λιμανιού της Μυτιλήνης, ενώ ακολούθησε σιωπηλή πορεία στην αγορά της πόλης.

Ναυάγιο με μετανάστες στα Κύθηρα

Την ίδια ώρα, που τα στελέχη του λιμενικού επιχειρούσαν στην Λέσβο, μια άλλη επιχείρηση διάσωσης 90, περίπου, προσφύγων- μεταναστών σημειωνόταν στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων κοντά στο λιμάνι Διακοφτίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση 80 μετανάστες διασώθηκαν μετά την πρόσκρουση και ημιβύθιση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, ενώ οι έρευνες συνεχίζονταν για των εντοπισμό 10 αγνοουμένων.

Μητσοτάκης: «Να εξουδετερώσουμε τους διακινητές»

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά, με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα», είπε σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πράγα, κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Μηταράκης: «Η Τουρκία έχει υποχρεώσεις βάσει Διεθνούς Δικαίου»

«Έκανα έκκληση προς την Τουρκία και έχω φυσικά μιλήσει και αρμοδίως γιατί από ότι μας ενημερώνει το Λιμενικό, βλέπουν και άλλες προσπάθειες από λέμβους να ξεκινήσουν τώρα το ταξίδι από Τουρκία προς Ελλάδα (..) Η έκκληση δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει πάγια υποχρέωση και από το Διεθνές Δίκαιο και από την κοινή δήλωση του 2016 να αποτρέπει κάθε παράνομη αναχώρηση από τα τουρκικά εδάφη» αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης

Η αναπλ. υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα που επισκέφθηκε το νησί συναντήθηκε με διασωθέντες του ναυαγίου που περιθάλπτονταν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, δηλώνοντας ότι «Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν δικαίωμα σε μία καλή ζωή» .

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες»

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, όπως εξακολουθεί να κάνει με την ανοχή της ηγεσίας της ΕΕ, και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τους διεθνείς κανόνες» αναφέρουν σε κοινή δήλωση τομεάρχες και αναπληρωτές τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μεταναστευτικής Πολιτικής,.Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει επιτέλους τον καταστροφικό ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, αλλά και την ευρωπαϊκή ηγεσία, να πάψει να παριστάνει ότι δεν βλέπει τους νεκρούς σε όλη τη Μεσόγειο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια δίκαιη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, βασισμένη στην ισοκατανομή και τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις, με νόμιμες και ασφαλείς οδούς, σε σύνορα που θα φυλάσσονται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΠΑΣΟΚ: «Χρέος της χώρας μας είναι να αναδείξει τους αυτουργούς του εγκλήματος»

«Χρέος της χώρας μας είναι να αναδείξει, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του συνεχιζόμενου αυτού εγκλήματος και να γίνει το επίκεντρο μιας συντονισμένης προσπάθειας με στόχο να νικηθούν τα δίκτυα των διακινητών και να αναλάβει επιτέλους η Τουρκία τις ευθύνες της ως μέλος της διεθνούς κοινότητας. Χρέος όλων μας, να μη συνηθίσουμε τον θάνατο στο Αιγαίο» αναφέρουν, μεταξύ άλλων σε κοινή τους δήλωση οι Γιώργος Καμίνης και Δημήτρης Μπιάγκης.

*Σημειώνεται ότι οι έρευνες του Λιμενικού συνεχίζονταν και την Παρασκευή 07/10 όταν συντασσόταν το ρεπορτάζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey