Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος απαντάει στο «Ε» για το «χάσμα Εκκλησίας και δήμου» στη διαχείριση των Φιλανθρωπικών Πλωμαρίου

«Δεν είναι τσιφλίκι μας…»

08/06/2017 - 16:46 Ενημερώθηκε 09/06/2017 - 15:41

Το δικό του αφήγημα στην αδιαμφισβήτητη κόντρα μεταξύ της εκπροσώπησης της Εκκλησίας και του δήμου στο συμβούλιο των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων του Πλωμαρίου καταθέτει στο «Ε» ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, εκφράζοντας και τη δυσαρέσκεια της δικής του πλευράς για πτυχές της προβληματικής συνεργασίας του με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης -και ισόβιος πρόεδρος του συμβουλίου των ΦΙΠ- επιβεβαιώνει το πρόσφατο δημοσίευμα του «Ε» που έγραφε για την πρόθεσή του να καλέσει Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέου Δ.Σ. στα ΦΙΠ (σ.σ. στις 14 Ιουνίου), αφήνοντας να εννοηθεί πως έχει το δικαίωμα να το κάνει, αφού η θητεία του συμβουλίου έχει ήδη λήξει. Απαντώντας δηλαδή έμμεσα στη θέση του αντιδημάρχου Πλωμαρίου, που θεωρεί πως η (τριετής) θητεία του συμβουλίου άρχεται από την ημέρα της συγκρότησής του σε σώμα (σ.σ. τον Δεκέμβρη του 2014) και όχι από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών (σ.σ. Μάρτιος του 2014) και δείχνει αποφασισμένος να προσφύγει μέχρι και στην ΑΔΑ για να το αποδείξει.

Ωστόσο, η πλευρά της Εκκλησίας, παρά το νηφάλιο του λόγου του Μητροπολίτη στην επιστολή του προς το «Ε», καταφέρνει να επιβεβαιώσει πως δεν υπάρχει περιθώριο σύγκλισης με τον σημερινό αντιδήμαρχο και αντιπρόεδρο του συμβουλίου και πολύ περισσότερο πως υπάρχει πράγματι «χάσμα» στις σχέσεις τους, που θα λυθεί(;) με τις εκλογές και ενδεχομένως με την εκλογή των νέων αιρετών μελών του συμβουλίου. Γράφει μάλιστα χωρίς περιστροφές πως το «χάσμα με φόντο τη διαχείριση των ΦΙΠ δεν αφορά την Εκκλησία και τον Μητροπολίτη, αλλά τον αντιδήμαρχο» και πως τα ΦΙΠ «δεν είναι τσιφλίκι μας», αλλά… «τσιφλίκι άλλων» και μάλιστα για… «ίδιους σκοπούς».

 

Η επιστολή του Μητροπολίτη

«Εις απάντησιν άρθρου σας στην Εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ” της 31ης Μαΐου 2017 στην 1η σελίδα σχετικά με τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Πλωμαρίου και με τον τίτλον “Υπάρχει χάσμα με φόντο την διαχείρισή τους” οφείλω να σας πληροφορήσω ως και τους αναγνώστες σας δι’ αυτό και ζητώ να το δημοσιεύσητε στην 1η σελίδα του “ΕΜΠΡΟΣ”.

α) Με βάση τo Καταστατικόν των Φ.Ι.Π., Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι o Μητροπολίτης Μυτιλήνης.

β) O Αντιδήμαρχος εξελέγη πριν τρία (3) χρόνια ως και τα λοιπά Μέλη του Συμβουλίου, επομένως δεν είναι ισόβια Μέλη του Δ.Σ., πλην της νυν Προέδρου Πλωμαρίου η οποία προτείνεται από τον Δήμο Λέσβου.

γ) Με βάση αυτά τα δύο, αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό που γράφεται ότι υπάρχει “χάσμα με φόντο τη διαχείρισή τους” δεν αφορά την Εκκλησίαν και τον Μητροπολίτην, αλλά τον Αντιδήμαρχον.

δ) Δεν γνωρίζετε ότι ο Αντιδήμαρχος ως Αντιπρόεδρος των Φ.Ι.Π. εκάλεσε τον Πρόεδρο σε Συνεδρίαση, ενώ ως γνωρίζετε ο Πρόεδρος καλεί τα Μέλη σε Συνεδρίαση ως δηλούται στο Καταστατικό.

ε) Η Ταμίας στο Δ.Σ. χωρίς απόφαση του Δ.Σ. και υπογραφή δική μου ανέλαβε και μετέφερε τα χρήματα.

στ) Με τον Αρχιερατικό Επίτροπό μου Πρωτοπρ. π. Ευστάθιο Μεταξή και εκλεγμένο Μέλος του Δ.Σ., προφορικά παρεκάλεσα να κάνουν τα δέοντα για την εκμίσθωσιν του ελαιοκάρπου και μάλιστα και εγγράφως παρήγγειλα διά την ενοικίασιν του ελαιοκάρπου χωρίς να κάνουν τίποτα απολύτως.

ζ) Όταν εξελέγη το νέον Δ.Σ. πριν μία τριετίαν, ο π. Ευστάθιος έδωσε εις όλα τα Μέλη κλειδί του Γραφείου, όταν όμως με εισήγηση του Αντιδημάρχου άλλαξαν Γραφείο δεν μου παρέδωσαν το κλειδί του Γραφείου ούτε στον π. Ευστάθιο, ενώ τα υπόλοιπα Μέλη είχαν το δικαίωμα να εισέρχονται στο νέο Γραφείο.

η) Η προκήρυξη διά την τακτική συνέλευσιν του Αδελφάτου έγινε σύμφωνα με το άρθρον 6 του Καταστατικού των Φ.Ι.Π.

Κατόπιν όλων αυτών, αντιλαμβάνεσθε ότι τα Φ.Ι.Π. δεν είναι “τσιφλίκι μας”, όπως γράφετε, αλλά “τσιφλίκι” άλλων για ίδιους σκοπούς.

Το Ίδρυμα μέχρι σήμερα προσέφερε πολλά στους ανθρώπους του Πλωμαρίου και της περιφερείας και θα συνεχίσει να προσφέρει όπως όλα τα Ιδρύματά μας».

 

Να αλλάξει η νοοτροπία, όχι το μόνο το Δ.Σ.

(σ.σ.) Είναι πολύ θετικό βήμα καταρχάς το ότι ο Μητροπολίτης βγαίνει στο δημόσιο διάλογο για να επικοινωνήσει τις θέσεις του και να ανακόψει την αίσθηση που έχει δημιουργηθεί πως κάποιοι από το περιβάλλον του λειτουργούν και μιλούν «εξ ονόματός του» και πολύ περισσότερο «εν αγνοία του». Από εκεί και έπειτα, τα ενδεχόμενα δίκαια (και) της πλευράς της Εκκλησίας στην προβληματική σχέση με την πλευρά του δήμου, σε ό,τι αφορά την κοινή παρουσία τους στο συμβούλιο των ΦΙΠ, δεν είναι σκοπός της εφημερίδας να τα προβάλλει ή να τα «πνίξει», αφού τα ρεπορτάζ που αφορούσαν στη λειτουργία των ΦΙΠ αναδείκνυαν το γεγονός της… υπολειτουργίας τους εξαιτίας της μη στοιχειώδους συνεννόησης μεταξύ των εκπροσώπων τους στο Δ.Σ., που δυστυχώς επιβεβαιώνεται πως δεν υπάρχει και από την τοποθέτηση του Μητροπολίτη.

Εκείνο στο οποίο πήρε θέση το «Ε» και επιμένει και σήμερα είναι στο ότι, παρά τις δεδομένες εκκρεμότητες, όπως και εκείνη της εκμίσθωσης του ελαιοκάρπου και πολλών άλλων, το Δ.Σ. δεν συνεδρίαζε και για μεγάλο χρονικό διάστημα! Οπότε, με όλο το σεβασμό στην προσωπικότητα του Μητροπολίτη και στο φιλανθρωπικό του έργο, αδικεί τον ίδιο η αναφορά στο ποιος έχει δικαίωμα να έχει κλειδί από τα γραφεία των ΦΙΠ και στο ότι ο αντιδήμαρχος συγκάλεσε ως αντιπρόεδρος Δ.Σ., ενώ έχει μόνον ο Μητροπολίτης ως πρόεδρος δικαίωμα να το κάνει. Αφού το πρόβλημα που αναδεικνύεται έχει να κάνει ακριβώς με το ότι δεν συνεδριάζει το Δ.Σ. και ως εκ τούτου προκύπτουν και θα συνεχίσουν να προκύπτουν ζητήματα «νομιμότητας» σχετικά με το αν η Ταμίας μετέφερε ή όχι χρήματα χωρίς την υπογραφή του προέδρου και το αν εκτελέστηκε ή όχι εντολή που διαβιβάστηκε εγγράφως, πάλι εκ μέρους του προέδρου. Και κατ’ επέκταση βαραίνει όλη ετούτη η «Βαβέλ» στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης των ΦΙΠ και στο κατά πόσο εκπληρώνει ικανοποιητικά το εκ του καταστατικού του φιλανθρωπικό σκοπό του.

Ζητούμενο λοιπόν είναι, μια και άνοιξε η κουβέντα περί της λειτουργίας των ΦΙΠ, να αλλάξει η νοοτροπία διοίκησής τους, να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και να καμφθούν οι όποιες εμμονές που προκαλούν δυσλειτουργία σε ένα κοινωνικό ίδρυμα που έχει αποστολή να στηρίζει ευάλωτες κατηγορίες πολιτών που έχουν ανάγκη. Και δυστυχώς η αίσθησή μας, βάσει των όσων διαβάσαμε, παρατηρήσαμε και μάθαμε, παραμένει πως, ακόμα κι αν αλλάξει η σύνθεση του Δ.Σ. των ΦΙΠ, δεν θα αλλάξει και η νοοτροπία που προαναφέραμε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey