Τροποποιήσεις ζητά ο Σύλλογος κατοίκων Μόριας – Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων

Δεν «αρέσει» το Σύμφωνο Μετανάστευσης της Ε.Ε.

22/03/2021 - 09:52 Ενημερώθηκε 22/03/2021 - 09:55

Ο Σύλλογος κατοίκων Μόριας – Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων με ανακοίνωσή του ζητά δίκαιη κατανομή ευθυνών σε ότι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό και το νέο σύμφωνο μετανάστευσης που διακατέχεται από πολιτική ετεροβαρούς διανομής ευθυνών ως προς τη διαχείριση του προβλήματος. Μάλιστα στην ανακοίνωση σημειώνεται πως διαφαίνεται ότι δεν διασφαλίζεται ούτε η δίκαιη κατανομή ευθύνης και αλληλεγγύης με συγκεκριμένα μέτρα, ούτε τι θα ισχύσει με το θέμα των διασώσεων, ούτε η λειτουργία του μηχανισμού επιστροφών.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να αρνηθούμε, με κάθε τρόπο, την αποδοχή αυτού του Συμφώνου που μάλλον μας αντιμετωπίζει ως «μη ισότιμους εταίρους». Το Σύμφωνο φαίνεται να προσπαθεί να μετακυλήσει το βάρος διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος στις χώρες πρώτης υποδοχής, ενώ θα έπρεπε να αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αυτό που ζητούν τα μέλη του συλλόγου είναι δίκαια κατανομή ευθύνης και αλληλεγγύης με συγκεκριμένα μέτρα (ένα κοινό μηχανισμό επιστροφών), σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος των διασώσεων στη θάλασσα, και λειτουργία του μηχανισμού επιστροφών. Αν δεν διασφαλιστούν οι όροι αυτοί όπως αναφέρεται, η Λέσβος δεν θα πρέπει να συναινέσει στην αποδοχή του Συμφώνου.

Το Σύμφωνο

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι το Σύμφωνο δεν προβλέπει τη θέσπιση ενός μηχανισμού υποχρεωτικών επιστροφών για να ανακουφίσει τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής. Ακόμη δεν υποχρεώνει όλα τα κράτη-μέλη να συμμετέχουν στη μετεγκατάσταση των προσφύγων, αλλά τους αφήνει το περιθώριο να επιλέξουν «αν» και «πως» θέλουν να συνεισφέρουν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής που είναι υπό πίεση. Τέλος δεν ξεκαθαρίζει τι θα ισχύει με το θέμα των διασώσεων στη θάλασσα και το ρόλο ορισμένων ΜΚΟ σε αυτές, ένα θέμα πολύ σοβαρό για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης από τα κράτη-μέλη της Μεσογείου.

Οι δομές

Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των υπαρχουσών δομών, αυτή συνεχίζεται να θεωρείται αναγκαία, σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου, για την ορθότερη χωροταξική αντιμετώπιση του ζητήματος. «Αυτό, όμως, δεν είναι απαραίτητο να γίνει με τους όρους της ΕΕ, εφόσον δεν γίνουν σεβαστές οι παραπάνω θέσεις , που αποτελούν και προτάσεις των υπολοίπων κρατών-μελών πρώτης υποδοχής, αλλά και οι «κόκκινες γραμμές» μας».

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey