Απόστολος Γονιδέλλης

24/06/2022 - 19:00

Πριν λίγες μέρες έχασε τη μάχη για τη ζωή ο καλός φίλος και πολύ αξιόλογος ερευνητής, Απόστολος Γονιδέλλης, σε ηλικία εβδομήντα τριών ετών. Γεννήθηκε στα Λουτρά της Λέσβου και στο ίδιο μέρος, στις δεκατέσσερις Ιουνίου έγινε και η νεκρώσιμη ακολουθία.

Από νέος ο Απόστολος είχε μέσα του την ανησυχία της μελέτης και έρευνας της ελληνικής γραμματείας, της ελληνικής ιστορίας και της γλώσσας μας. Σε εφηβική ηλικία παρουσίασε την πρώτη ποιητική συλλογή του και συνέχισε γράφοντας διηγήματα, παραμύθια για παιδιά, λαογραφικές παρεμβάσεις και πλήθος άλλα μελετήματα. Στη μεστή του ηλικία ασχολήθηκε αποκλειστικά και σε βάθος με τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής προϊστορίας και ιστορίας, ειδικότερα με την Θεογονία και Κοσμογονία, θέμα βαθύ, δύσκολο και δυσπρόσιτο για πολλούς και αυτό τον έκανε να ξεχωρίζει ως ειδικός πλέον μελετητής σαυτό το χώρο. Ετόλμησε, με επιτυχία, να επεξεργασθεί και να εμβαθύνει σε πεδία όπως «Η γένεση κατά τους αρχαίους Έλληνες», «ο Ησίοδος» αλλά και να διερευνήσει την «Ιστορία της Αρχαίας Λέσβου» παρουσιάζοντας τον Θεόφραστο, τον Τέρπανδρο, την αρχαία Μήθυμνα, τους Λέσβιους φιλοσόφους καθώς και το περίφημο ηθογραφικό έργο του Λόγγου «Δάφνις και Χλόη».

Πρωτότυπος και πολυγραφότατος ο εκλιπών άφησε πλούσιο έργο πάνω σε εξειδικευμένα αντικείμενα, με προεξάρχον πάντα το έργο του Ησιόδου, το οποίο έχει αναγνωρισθεί τόσο από το αναγνωστικό κοινό όσο και από πανεπιστημιακούς καθηγητές και σοβαρούς μελετητές, ως μία αξιόλογη συμβολή, η οποία αποτελεί πρωτοτυπία μεγάλου βεληνεκούς σχετικά με την αξιοποίηση της Προϊστορικής μας Παράδοσης.

Παράλληλα αρθρογραφούσε σε περιοδικά και εφημερίδες και είχε δώσει μεγάλο αριθμό ομιλιών τόσο στην Αθήνα όσο και στη γενέτειρά του Λέσβο προωθώντας θέματα που αφορούν τον ελληνισμό.Τέλος σημειώνεται ότι υπήρξε τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της.

Η εκδημία του Απόστολου Γονιδέλλη άφησε ένα μεγάλο κενό στην συντροφιά των φίλων του, αλλά ιδιαίτερα στα ελληνικά γράμματα. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Απόστολε καλό ταξίδι!Στρατής Αλ. Μολίνος

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey