Στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό

Αποφάσισαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις κατεβάζοντας «ρολά» στα τρία νησιά

16/01/2020 - 12:13 Ενημερώθηκε 16/01/2020 - 16:43

Με ισχυρή, σχεδόν ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου  και τη θέληση  των περιφερειακών παρατάξεων, πλην των παρατάξεων «Αλλου Δρόμου» και «Ανταρσίας», να στηρίξουν τις διήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης, προχωρά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι δήμοι και όλοι σχεδόν οι άλλοι φορείς, στη διοργάνωση της μεγάλης κινητοποίησης  με τη συμμετοχή όλων των φορέων των τριών μεγάλων νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου που πλήττονται από το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημοτικών αρχών του Βορείου Αιγαίου από τα τρία νησιά.

Νωρίτερα μάλιστα, η ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου που συνεδρίασε με τη συμμετοχή των στελεχών της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, Οινουσσών, Χίου και Ανατολικής Σάμου, καθώς και του Μ. Μαμάκου, αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των νησιών την επόμενη εβδομάδα, καταλήγοντας παράλληλα σε απόφαση - διεκδικητικό πλαίσιο με το οποίο οι νησιωτικοί δήμοι διεκδικούν από την κυβέρνηση την αποσυμφόρηση των νησιών και την κατάργηση των υφιστάμενων δομών. Μάλιστα κατά τη συζήτηση του θέματος στην ΠΕΔ παρέστη και ο Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης.

Κραυγή αγωνίας από Μυτιλήνη και Σάμο

Λίγο αργότερα ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρ. Κύτελης, ο Μ. Μαμάκος, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος και  ο Δήμαρχος Οινουσσών Γ. Δανιήλ κατέθεσαν τις απόψεις και τις θέσεις τους ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και στις προτάσεις τους για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού - προσφυγικού που ταλανίζει τα νησιά μας τα τελευταία χρόνια.

Οι δήμαρχοι Μυτιλήνης και Ανατολικής Σάμου, Στρ. Κύτελης και Γ. Στάντζος, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στις υφιστάμενες δομές που βρίσκονται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονεί ο αυξημένος πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι όπως παραδέχθηκαν ζούνε κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.

Προγραμματισμός

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Κ. Μουτζούρης, παίρνοντας το λόγο ανακοίνωσε το πλαίσιο των κινητοποιήσεων, όπως αυτές προγραμματίζονται για την Τετάρτη και την Πέμπτη σημειώνοντας ότι ήδη δεκάδες φορείς, σύλλογοι και επαγγελματικά σωματεία έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους και τη συμμετοχή τους στη μεγάλη κινητοποίηση, στο πλαίσιο της οποία προγραμματίζεται το κλείσιμο καταστημάτων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων. «Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, με παράλληλες ανοιχτές συγκεντρώσεις έξω από το Δημοτικό Θεάτρο στη Μυτιλήνη, στην Πλατεία Βουνακίου  στην πόλη της Χίου και στην Πλατεία Πυθαγόρα  στο Βαθύ της Σάμου.

Στις 23 του μήνα θα μεταβούν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των φορέων των νησιών μας προκειμένου να μεταφέρουν το ψήφισμα των τοπικών κοινωνιών στο Υπουργείου Εσωτερικών και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey