«Η Κατάρα της Αθηνάς» και το μήνυμα 5 ποδηλατών για Επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα

Στο Λούβρο Στο Λούβρο Φωτογραφία από την σελίδα Λονδίνο Αθήνα σε δύο ρόδες

Από τον Λόρδο Βύρων στον «δικό μας» Steffen Streich [Pics]

14/09/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 14/09/2022 - 15:55

«Η ιστορία της Ελλάδας είναι μεγάλη, όταν έμαθα για την σημασία της επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα κατάλαβα ότι όλη αυτή η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική» είπε, στο «Ε», ο Steffen Streich που μαζί με άλλους τέσσερις ποδηλάτες και συγκεκριμένα τους Βασιλική Βουτζάλη, Γιάννης Ευθυμίου, Βασίλης Κόρδας, Σταύρος Σούμας διέσχισαν μία διαδρομή 3000 χλμ, σε 14 ημέρες, από το Λονδίνο στην Αθήνα για να μεταφέρουν το μήνυμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Οι Steffen Streich, Βασιλική Βουτζάλη, Γιάννης Ευθυμίου, Βασίλης Κόρδας, Σταύρος Σούμας

Ο Γερμανός φιλέλληνας που ζει τα τελευταία χρόνια στην Στύψη, στην αρχή ήταν διστακτικός λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων, όταν όμως άρχισε να ψάχνει και να μαθαίνει για τα γλυπτά του Παρθενώνα το κάλεσμα να συμμετέχει στην προσπάθεια που γίνεται ήταν κάτι που άρχισε να του τριβελίζει το μυαλό και η καρδιά του τού επέβαλε πως ήταν κάτι στο οποίο έπρεπε να πάρει μέρος.

«Για μένα δεν ήταν μόνο χαρά, ήταν και τιμή, σαν Γερμανός που ζω στην Ελλάδα, να συμμετέχω σε αυτό το ιδιαίτερο, για την Ελλάδα, εγχείρημα», αναφέρει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η προσπάθεια αυτή κάθε άλλο παρά απλή ήταν καθώς υπήρχαν άτομα με διαφορετικές δυνατότητες. Υπήρχε μία κοπέλα η Βασιλική Βουτζάλη, ο Γιάννης Ευθυμίου που ήταν λιγάκι βαρύς, ο Σταύρος Σούμας άνω των 60 ετών και ο Βασίλης Κόρδας που ασχολείται τα τελευταία 3 χρόνια με την ποδηλασία. Οι ιδιαιτερότητες του καθενός ποδηλάτη επέβαλλαν να υπάρχει κάποιος που θα διατηρεί έναν ρυθμό προκειμένου να μπορέσουν όλοι μαζί να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να βγουν νικητές στον αγώνα αυτό που το τελικό έπαθλο θα ήταν να ακουστεί όσο πιο δυνατά η ανάγκη της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Steffen Streich ήταν εκείνος που έπρεπε να στηρίξει την ομάδα και δηλώνει περήφανος που τα κατάφεραν όλοι μαζί. Σε κάθε στάση τους, κοινωνούσαν στον κόσμο το λόγο του εγχειρήματός τους, μετέφεραν σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν ότι τα ελγίνεια πρέπει να γυρίζουν στο Ναό της Παλλάδας.

Προβέν

«Ειρηνικός τρόπος διεκδίκησης του δίκιου μιας χώρας»

«Παρά τις ιδιαιτερότητες όλα πήγαν πολύ καλά γιατί όλοι είχαμε τον ίδιο σκοπό και αυτό είναι και το μεγάλο μήνυμα» και εξηγεί «Είναι ο ειρηνικός τρόπος διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μίας χώρας χωρίς όπλα. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα έχουν κλαπεί από την Ελλάδα, είναι κάτι που το ξέρει όλος ο κόσμος και πρέπει να γυρίσουν πίσω σε αυτή. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από τότε που εκλάπησαν, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα».

Διασχίζοντας 3000 χλμ

Το αίτημα αυτό είχε διατυπώσει στο μακροσκελές ποίημά του με τίτλο «Η Κατάρα της Αθηνάς» ο φιλέλληνας Λόρδος Βύρων σαν μια κραυγή διαμαρτυρίας και μομφής εναντίον του ανοσιουργήματος του Λόρδου Έλγιν, που το 1816 πούλησε τα γλυπτά στην αγγλική κυβέρνηση, και από τότε βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελούν το 50% περίπου του συνόλου του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα που σώζεται σήμερα. Η ανάγκη για την επανένωση τους με το άλλο 45% περίπου που βρίσκεται στην Αθήνα αποτελεί πολιτιστική επιταγή που επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί.

Στο Λούβρο Ι Φωτογραφία από την σελίδα Λονδίνο Αθήνα σε δύο ρόδες

«Είναι η υπερηφάνειά μας, είναι οι θυσίες μας»

«Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για μας τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Είναι η υπερηφάνειά μας, είναι οι θυσίες μας. Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ’ όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας… Λέμε στην Βρετανική Κυβέρνηση: Κρατήσατε αυτά τα γλυπτά για δύο σχεδόν αιώνες. Τα φροντίσατε όσο καλύτερα μπορούσατε, γεγονός για το οποίο και σας ευχαριστούμε. Όμως τώρα στο όνομα της δικαιοσύνης και της ηθικής παρακαλώ δώστε τα πίσω. Ειλικρινά πιστεύω ότι μια τέτοια χειρονομία εκ μέρους Μεγάλης Βρετανίας θα τιμούσε πάντα τ’ όνομά της. Ευχαριστώ» είχε πει στις 12 Ιουλίου 1986 η Μελίνα Μερκούρη, η οποία τότε ήταν Υπουργός Πολιτισμού, είχε προσκληθεί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να μιλήσει σε μια σύσκεψη για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα και την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Στο Λονδίνο Ι Φωτογραφία από την σελίδα Λονδίνο Αθήνα σε δύο ρόδες

«Bring Them Back»

Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» αποτέλεσε έναν από τους σταθμούς της δράσης «Bring Them Back», που είναι ένα κίνημα αλληλεγγύης, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την επιστροφή των γλυπτών της Ακρόπολης. Πέντε ποδηλάτες ξεκίνησαν από το Λονδίνο και έφτασαν στην Αθήνα. Πρόκειται για τη ποδηλατικό υπερ-μαραθώνιο «Λονδίνο - Αθήνα σε 2 ρόδες» που αποτελεί μια πρωτοβουλία της αθλήτριας της ποδηλασίας Βασιλικής Βούτζαλη.

Οι ποδηλάτες στο Λονδίνο Ι Φωτογραφία από την σελίδα Λονδίνο Αθήνα σε δύο ρόδες

Οι Βασιλική Βουτζάλη, Γιάννης Ευθυμίου, Βασίλης Κόρδας, Σταύρος Σούμας και ο φιλέλληνας Στέφεν Στρέιχ από τη Γερμανία ξεκίνησαν από το Βρετανικό Μουσείο στις 14 Αυγούστου και, αφού διένυσαν 3.000 χιλιόμετρα, έφτασαν μπροστά από το άγαλμα του Σπύρου Λούη που δεσπόζει στην είσοδο του ΟΑΚΑ. Συνοδοί των αθλητών στο ελληνικό έδαφος ήταν ο αθλητής ΑμεΑ Χρήστος Κορομηλάς, πρόεδρος του Ιωνά ΑμεΑ ΟΑΚΑ και άλλοι ποδηλάτες. Την ομάδα υποδέχτηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο συντονιστής γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής.

Ο επόμενος σταθμός της ομάδας ήταν ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης και ο τερματισμός της διαδρομής πραγματοποιήθηκε στο θωρηκτό «Αβέρωφ», στο Παλαιό Φάληρο. Η δήμος του Παλαιού Φαλήρου ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές της δράση «Λονδίνο - Αθήνα σε 2 ρόδες».

Στην Λάρισα Ι Φωτογραφία από την σελίδα Λονδίνο Αθήνα σε δύο ρόδες
Η αφίσα της δράσης

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey