Από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λέσβο 

Βελτίωση της υδροδότησης της Μόριας και έργα ύψους 436.000 ευρώ για τη Λέσβο Βελτίωση της υδροδότησης της Μόριας και έργα ύψους 436.000 ευρώ για τη Λέσβο lesvosgreece.com

«Αντισταθμιστικά» έργα ύψους 436.000 ευρώ!

06/05/2017 - 12:48 Ενημερώθηκε 07/05/2017 - 13:23
Στο πλαίσιο της μετάβασης του προσφυγικού από την κατάσταση της έκτακτης ανάγκης στην κατεύθυνση της σταθερότητας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει ή ολοκληρώσει έργα στη Λέσβο με χρηματοδότηση της Ε.Ε. ύψους 436.000 ευρώ!
 
Αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη που παραχώρησαν στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Αίολος 92,8» οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας Τουλίνα Δέμελη και Θοδωρής Αλεξέλλης. Το «Ε» επικοινώνησε μαζί τους και παρουσιάζει σήμερα με λεπτομέρειες όλα τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί κόστους 34.722 ευρώ, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ύψους 337.068 ευρώ και τα έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα ύψους 64.478 ευρώ.
 
«Η Ύπατη Αρμοστεία προσπαθεί να στηρίξει την τοπική κοινωνία με μια σειρά παρεμβάσεων. Αυτό για μας αποτελεί προτεραιότητα αυτό το διάστημα, να έρθουμε σε συνεργασία με τοπικούς φορείς για να ικανοποιήσουμε κάποια αιτήματα. Για μας δεν είναι ακριβώς “αντισταθμιστικά”, αλλά το νόημα είναι το ίδιο», τόνισε ο κ. Αλεξέλλης. Σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΛ, η ΥΑ κάνει μια σειρά έργων με σκοπό τη βελτίωση της υδροδότησης στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας και στα γύρω χωριά που είχαν πρόβλημα. Επίσης, στη Μόρια ανακαινίζεται το αγροτικό ιατρείο, ενώ έχει δοθεί και εξοπλισμός στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Επίσης, επισκευάζονται δύο δημοτικά σχολεία, το 8οκαι το 11ο Μυτιλήνης, ενώ εξετάζονται έργα και για άλλα δημοτικά σχολεία. Επίσης, επισκευάζονται οι δημοτικές τουαλέτες πίσω από το παλιό Δημαρχείο και η παιδική χαρά Συκαμιάς. Μάλιστα, προγραμματίζονται με την ολοκλήρωση κάθε μεγάλου έργου εγκαίνια. 
 
Ολοκληρωμένα έργα - Κόστος: €34.722
- Δωρεά ενός κοντέινερ για να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος στη Σκάλα Συκαμνιάς.
- Δωρεά ενός κοντέινερ για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, για να χρησιμοποιηθεί ως γραφειακός χώρος.
- Επισκευές στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.
- Αγορά μηχανήματος υπερήχων για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Εν εξελίξει έργα - Κόστος: €337.068
- Χρηματοδότηση ΔΕΥΑΛ για την υλοποίηση τριών έργων:
-Ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης οικισμών Μυστεγνών και Νέων Κυδωνιών (κατασκευή αντλιοστασίου στον Άγιο Κωνσταντίνο Θερμής).
- Μελέτη για την κατασκευή νέου ανεξάρτητου δικτύου υδροδότησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας.
- Αντικατάσταση του αποχετευτικού δικτύου που συνδέει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης με τον οικισμό Μόριας και κατασκευή νέου αντλιοστασίου λυμάτων εντός του ΚΥΤ Μόριας.
- Ανακαίνιση Αγροτικού Ιατρείου Μόριας.
- Δωρεά ενός φωτοτυπικού μηχανήματος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
- Δωρεά ενός εκτυπωτή για μηχάνημα υπερήχων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
 
Εγκεκριμένα έργα, που θα ξεκινήσουν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2017 - Κόστος: €64.487
- Ανακαίνιση τουαλετών του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης.
- Ανακαίνιση δημοτικών τουαλετών Μυτιλήνης.
- Ανακαίνιση παιδικής χαράς Συκαμνιάς.
 ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ: €436.277
Πρόγραμμα φιλοξενίας και περιοχές παρέμβασης
Από το 2010 στη Λέσβο η Ύπατη
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει παρουσία στη Λέσβο από το 2010 και το «αρχαιότερο» μέλος της εδώ είναι η Τουλίνα Δέμελη. Πλέον υπάρχουν 40 άτομα προσωπικό της ΥΑ στη Λέσβο, ενώ ο οργανισμός έχει παρουσία και στα άλλα νησιά, στη Σάμο, τη Χίο, τη Λέρο, την Κω, τη Ρόδο, ενώ, όπου δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό, τα σημεία καλύπτονται με συχνές αποστολές.
Η ΥΑ είναι ένας απόλυτα αξιόπιστος οργανισμός που δραστηριοποιείται σε πάνω από 50 χώρες ανά τον κόσμο και βρίσκεται στην Ελλάδα πάνω από 60 χρόνια, εξηγεί η κ. Δεμελή. Με την ένταση του προσφυγικού φαινομένου έκανε ακόμα πιο έντονη την παρουσία της. Συνεργάζεται με κάποιες οργανώσεις για την παροχή υλικής βοήθειας και υπηρεσιών. «Οι συνεργάτες μας παρέχουν, μεταξύ άλλων, νομική βοήθεια, υπηρεσίες υγείας και φιλοξενίας», τονίζει. Τον κύριο ρόλο του συντονισμού και της καταγραφής των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ωστόσο, έχει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, διευκρινίζει ο Θοδωρής Αλεξέλλης.
Πέραν της Μόριας και του Καρά Τεπέ, η ΥΑ παρεμβαίνει σε 7 δομές και 36 διαμερίσματα που διαχειρίζεται η ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα» ως φορέας υλοποίησης του προγράμματος φιλοξενίας των ευάλωτων προσφύγων. Οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε αυτές τις δομές έχουν προφίλ ευαλωτότητας, οικογένειες με ανήλικα τέκνα, μονογονεϊκές οικογένειες, υπερήλικοι, θύματα ναυαγίων και άλλες περιπτώσεις. Μάλιστα σε όλη την Ελλάδα η ΥΑ είναι ο βασικότερος πάροχος στέγης.
 
Τι έχει αλλάξει στο προσφυγικό;
Το βασικότερο που έχει αλλάξει, αφού πέρασε ο βαρύς χειμώνας, είναι ότι τόσο το νησί όσο και η ΥΑ δεν βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. «Οι ροές είναι πολύ λιγότερες, οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς έχουν βελτιωθεί, υπάρχει καλύτερος συντονισμός, καλύπτονται οι βασικές ανάγκες», αναφέρει ο κ. Αλεξέλλης.
«Το σημαντικό χρονικό σημείο που διαχωρίζει δύο εποχές είναι το πριν και το μετά της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Μετά τη συμφωνία μειώθηκαν σημαντικά οι ροές. Ένα άλλο σημείο είναι ότι, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2016 οι άνθρωποι ήταν περαστικοί από την Ελλάδα, πλέον μετά τον Μάρτιο του 2016 οι άνθρωποι παραμένουν στα σύνορα για να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους. Πριν είχαμε ελάχιστα αιτήματα. Έχουμε επίσης μια σημαντική νομοθετική εξέλιξη, τον Νόμο του 4375 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2016, που ρυθμίζει τα θέματα σε σχέση με τις διαδικασίες ασύλου στα σύνορα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey