FOLLOW US

Κοινωνία

  • Με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης» και την αυριανή εκδήλωση, ο Π. Γρηγορίου, Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών και υπεύθυνος του Europe Direct μιλά στο «Ε»
«Ανοίγουμε Δημοκρατικό διάλογο για το κοινό υπερεθνικό μέλλον της Ευρώπης»

Το Europe Direct Βορείου Αιγαίου διοργανώνει αύριο Παρασκευή εκδήλωση με θέμα «Η Ενεργή συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Ευρωεκλογές 2019» στην Αίθουσα Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στις 7 το απόγευμα, όπου θα χαιρετίσουν τοπικοί φορείς της αυτοδιοίκησης και του Επιμελητηρίου. Ομιλητές είναι οι: Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Πάνος Γρηγορίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Κέντρου Jean Monnet, Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής Εργαστηρίου Κοινωνικής & Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης και Μάνος Μαραγκουδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης» και την εν λόγω εκδήλωση, μιλήσαμε με τον καθηγητή Π. Γρηγορίου.

Με ποια αφορμή το Europe Direct αποφάσισε την αυριανή εκδήλωση;

«Με την ερώτησή σας μας προσφέρετε την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι το Europe Direct είναι ένα πανευρωπαϊκό θεσμικό δίκτυο που έχει ως βασικό του στόχο να συνδέσει τον ευρωπαίο πολίτη, δηλαδή τον πολίτη των 27 κρατών μελών της ΕΕ, με την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θεσμική καθημερινότητα της Ένωσης. Θέλει να εξαλειφθεί κάθε απόσταση μεταξύ πολίτη και ενωσιακών διαδικασιών λήψης αποφάσεων έτσι ώστε η δημοκρατία να κυριαρχήσει στο εσωτερικό της Ένωσης και οι ιδρυτικές προτεραιότητες της Ένωσης, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, να επανέλθουν στην επικαιρότητα. Δημοκρατία, ευημερία, ισότητα, σεβασμός δικαιωμάτων του ανθρώπου, κοινωνική και οικονομική συνοχή.

Ειδικά, στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, το Europe Direct λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ένας ακαδημαϊκός φορέας είναι πάντοτε η καλύτερη εγγύηση για την ανάπτυξη μιας δημοκρατικής σχέσης μεταξύ των δομών της κοινωνίας. Είμαστε υπερήφανοι για το έργο που παράγουμε σε αυτό το επίπεδο επί έξι χρόνια. Για την εικόνα που διαμορφώνουμε γύρω από την Ενωμένη Ευρώπη στην αιγαιακή κοινωνία. Χωρίς προκαταλήψεις, με μεγάλη ειλικρίνεια. Ανατρέποντας πλασματικές εικόνες, καταστάσεις που δεν έχουν σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά οράματα του 19ου και του 20ου αιώνα. Παρουσιάζοντας την Ευρώπη των μεγάλων αγώνων, των μεγάλων ευκαιριών, των μεγάλων στόχων, δηλαδή την Ευρώπη των απλών ανθρώπων, των πολιτών. Προβάλλοντας την Ευρώπη του Robert Schuman, του Jean Monnet, του Altiero Spinelli, του Enrico Berlinguer, του Karel Vasak, του René Cassin, της Simon Veil και τόσων άλλων ευρωπαίων που πίστεψαν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και την έθεσαν ως σκοπό ζωής».

Η αυριανή εκδήλωση

»Η εκδήλωση της 11ης Μαΐου έχει ως στόχο της να μας υπενθυμίσει ότι Ενωμένη Ευρώπη χωρίς δημοκρατία και σεβασμό στον άνθρωπο δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό είναι άλλωστε το μήνυμα της Ημέρας της Ευρώπης, δηλαδή της 9ης Μαΐου, της ημέρας όπου παρουσιάστηκε το 1950 η Διακήρυξη Robert Schuman για την ευρωπαϊκή ενότητα. Μιας επετείου που γιορτάζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη -ίσως η Ελλάδα κάνει την μεγάλη εξαίρεση- μια ημέρα μετά την 8η Μαΐου, δηλαδή την ημέρα της μεγάλης ήττας του ναζισμού και της συντριβής όλων εκείνων των άρρωστων μυαλών που θέλησαν να χτίσουν την Ευρώπη πάνω στον εξευτελισμό και την απανθρωπιά της Τελικής Λύσης των στρατοπέδων του θανάτου».

Πώς εννοείτε την ενεργή συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος;

«Εννοούμε την συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη στις διαδικασίες της έμμεσης / αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, δηλαδή στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωεκλογές Μαΐου 2019), έτσι ώστε να υπάρξει ισχυρή δημοκρατική φωνή στο μεγάλο βήμα δημοκρατίας στο Στρασβούργο και να περιθωριοποιηθούν και εν τέλει να αποκλεισθούν όσοι ονειρεύονται επιστροφή στην Ευρώπη του διχασμού, της διαίρεσης, των διακρίσεων, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού. Να αποκλεισθούν πολιτικές απόψεις που στηρίζουν ολιγαρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Εννοούμε όμως και τη συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη στις διαδικασίες της άμεσης δημοκρατίας, που έχουν θεσπιστεί από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Η άσκηση του δικαιώματος της λαϊκής πρωτοβουλίας, για παράδειγμα, που δίνει πρόσβαση στους πολίτες στην άσκηση της νομοθετικής εξουσίας.

Για να συμμετέχει ενεργά ο πολίτης στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος, πρέπει να ενημερωθεί, να γνωρίσει, να κατανοήσει, να διαφωνήσει πριν συμφωνήσει, να καταθέσει απόψεις, να συμμετέχει ενεργά σε έναν διαρκή δημοκρατικό διάλογο.

Αυτόν τον δημοκρατικό διάλογο θέλουμε να ξεκινήσουμε από τις 11 Μαΐου. Έναν διάλογο που θα αναγκάσει τις πολιτικές και θεσμικές συνιστώσες των κοινωνιών μας να δουν επιτέλους με σοβαρότητα και συνέπεια το κοινό υπερεθνικό μέλλον της Ευρώπης. Μακριά από τα εθνικά εμπόδια και συμφέροντα, μακριά από την φοβικότητα για τις μεγάλες πολιτικές και θεσμικές υπερβάσεις. Ένας τέτοιος διάλογος μόνο μπορεί να διασφαλίσει υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις επόμενες ευρωεκλογές αλλά και υψηλό αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης από την πλευρά των πολιτών. Όσο πιο μεγάλη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών υπάρχει τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ήττα των μη δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων αλλά και εκείνων που βάζουν το εθνικιστικό παραλήρημα υπεράνω των μεγάλων υπερεθνικών ιδεωδών.

Γιατί κατά τη γνώμη σας οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον μέσα σε μια «ισχυρή και υπερεθνική Ευρωπαϊκή Ένωση»;

«Αυτό που για μας αξίζει πρώτιστα είναι να καλλιεργηθεί ένας βαθύς και ουσιαστικός διάλογος του πολίτη με την Ένωση. Ένας διάλογος που προϋποθέτει την γνώση και την ειλικρίνεια και από τους δύο πόλους του. Την Ευρώπη πρέπει να την γνωρίσουν όλοι οι πολίτες, κυρίως οι νέοι. Πρέπει να γνωρίσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει και να τις εκμεταλλευθούν. Όλες τις ευκαιρίες. Πολιτικές, χρηματοδοτικές, θεσμικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές. Πρέπει η Ευρώπη να μπει στην καθημερινότητα μας.

Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα εξαφανίσει την πολιτική και θεσμική καχεξία των εσωτερικών συστημάτων, που στηρίζει νοοτροπίες πελατειακές λογικές άσκησης εξουσίας και υποβαθμίζει την αξιοκρατία. Η υπερεθνική Ευρώπη μέσα από την οικονομική και κοινωνική συνοχή και ισότητα των περιφερειών της θα δώσει αυτό το στίγμα για το μέλλον. Θα ήταν χρήσιμο οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που τιμούν με συνέπεια την ιδιότητα του κράτους-μέλους της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, να υιοθετήσουν την αρχή ένας τουλάχιστον υποψήφιος ανά περιφέρεια, έτσι ώστε να εκπροσωπούνται και να εκφράζονται όλες οι περιφερειακές ανισότητες και αδυναμίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να γίνει πραγματικότητα η σύγκλιση και η συνοχή κοινωνική και οικονομική καθημερινότητα.

Ο πολίτης του Βορείου Αιγαίου δεν πρέπει να αισθάνεται ως μέλος της κοινωνίας και της οικονομίας μιας από τις πιο φτωχές και περιθωριοποιημένες περιφέρειες της Ευρώπης. Αλλά μαθαίνοντας σε βάθος τις ευκαιρίες που προσφέρει η ευρωπαϊκή ενότητα να τις καταστήσει ενεργές για να αισθανθεί ο ίδιος την ισότητα και την αξιοκρατία. Και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι. Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές είναι εκείνοι που ελπίζουμε ότι θα είναι οι βασικοί μας συνομιλητές. Είναι ευτύχημα που στην Περιφέρεια μας, του Βορείου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο είναι ο φορέας που τροφοδοτεί τον διάλογο αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 13:18
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top