Δυνατότητα ρύθμισης και των οφειλών που γεννήθηκαν και βεβαιώθηκαν κατά το 2017, μπορούν να ρυθμίσουν πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ανάσα για τις επιχειρήσεις οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό

23/05/2018 - 15:47 Ενημερώθηκε 24/05/2018 - 11:52

Μείωση δικαιολογητικών και μάλιστα με «δυναμικό» τρόπο, αφού όποιο αιτούμενο στοιχείο ψηφιοποιείται και αναρτάται στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού αυτομάτως θα καταργείται ως δικαιολογητικό εγγράφως, ένταξη και των χρεών που δημιουργήθηκαν το 2017, όπως επίσης και των χρεών εταίρων προς το Δημόσιο (δηλαδή το σύνολο των χρεών των επιχειρήσεων), αλλά και αιτιολόγηση απόρριψης αιτήματος από την τράπεζα, συμφωνήθηκαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Εφόσον οι τροποποιήσεις αυτές εγκριθούν σήμερα και σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και «θεσμών», δυνητικά από την προσεχή Δευτέρα κιόλας θα αρχίσουν να γράφονται οι βελτιωμένες ρυθμίσεις στο νόμο 4469/2017 του εξωδικαστικού μηχανισμού. Οι αναμενόμενες βελτιώσεις στο νόμο θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις και αντιμετωπίζονται θετικά από την αγορά.

Θετικά αντιμετωπίζονται όμως οι τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και από τις τράπεζες, οι οποίες φέρουν το βάρος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στη μείωση αυτή, βάσει της τελευταίας στοχοθεσίας των τραπεζών, τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα πρέπει να συμβάλουν σε ποσοστό 61%.

Με την έγκριση των βελτιώσεων στο νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι τράπεζες θα αποστείλουν εντός του Μαΐου επιστολές για τη ρύθμιση οφειλών σε περίπου 800 - 900 επιχειρήσεις με χρέη και προς το Δημόσιο. Το μαζικό «προσκλητήριο» θα εξαιρεί τις επιχειρήσεις για τις οποίες οι τράπεζες έχουν κινήσει ήδη νομικές ενέργειες. Αντίθετα, θα αφορά επιχειρήσεις με οφειλές από 50.000 έως 2 εκ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν οφειλές σε τουλάχιστον δύο τράπεζες και στο Δημόσιο (είτε σε εφορία είτε στον ΕΦΚΑ).

Οι κυριότερες αλλαγές

Δυνατότητα ρύθμισης και των οφειλών που γεννήθηκαν και βεβαιώθηκαν κατά το 2017, και αύξηση του ποσού οφειλής που μπορούν να ρυθμίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε 125 χιλ. ευρώ προς ΑΑΔΕ και πρόσθετα 125 χιλ. ευρώ προς ΕΦΚΑ, είναι δύο από τις συνολικά 27 αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό που συμφωνήθηκε μεταξύ των Θεσμών και ελληνικής πλευράς.

Οι κυριότερες από όσες συμφωνήθηκαν είναι επίσης η δυνατότητα ένταξης στο Νόμο επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, εφόσον είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή δάνεια σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών έως την 31/12/2017, η δυνατότητα στους ομόρρυθμους εταίρους να ρυθμίσουν και τις προσωπικές τους οφειλές σε ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και τράπεζες, η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών που κατασχέθηκαν από το δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) και ιδιώτες (τράπεζες, προμηθευτές), μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης αναδιάρθρωσης, καθώς και η παροχή δυνατότητας χρήσης της πλατφόρμας για αυτούς που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα (π.χ. αγρότες), προκειμένου να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους και προς τράπεζες (μέχρι τώρα επιτρεπόταν η χρήση της πλατφόρμας μόνο για διμερείς ρυθμίσεις των προσώπων αυτών με ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey