FOLLOW US

Κοινωνία

Αιγαιοπελαγίτικα

ΧΙΟΣ

Τι φταίει για την απουσία των τσάρτερ;

Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκε για μία ακόμη χρονιά ο τουριστικός κλάδος της Χίου την ώρα που οι συνάδελφοί τους στη Μυτιλήνη και στη Σάμο κατάφεραν να επανακάμψουν σε επίπεδα προ της προσφυγικής κρίσης. Με μόλις δύο πτήσεις τσάρτερ την εβδομάδα στο Αεροδρόμιο «Όμηρος», η ήδη μίζερη κατάσταση που επικρατεί στο νησί την τελευταία 4ετία, διατηρήθηκε.

Οι Χιώτες εστιάζουν στην αδυναμία επέκτασης του αεροδιαδρόμου, όμως αυτός ο παράγοντας δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την τουριστική απομόνωση. Αυτό επισημαίνει η μελέτη των Δ. Παππά και Α. Παπαθεοδώρου, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το 2015 οι διεθνείς αφίξεις στη Χίο με πτήσεις τύπου τσάρτερ ανέρχονταν σε 7.224 επισκέπτες, το 2016 έπεσαν στους 2.253 και το 2017 κατέπεσαν στους 773! Την ίδια περίοδο οι υπόλοιποι αερολιμένες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Το πιο ενδιαφέρον δείγμα της παρουσίασης ήταν το γεγονός ότι κατά την εξέταση του δείκτη των Δευτερευόντων Αερολιμένων διαπιστώθηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός αεροπορικών συνδέσεων εξωτερικού πραγματοποιείται με αεροσκάφη τύπου regional, δηλαδή μικρότερα σε μέγεθος, των οποίων οι τεχνικές απαιτήσεις είναι συμβατές ή λιγότερο δαπανηρές οικονομικά για τον αερολιμένα της Χίου.

Σύμφωνα με τον Δημ. Παππά η αντιμετώπιση του ζητήματος των αερομεταφορών στη Χίο πρέπει να έχει μία πολύ-παραγοντική και όχι μονοδιάστατη αντιμετώπιση. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι απαιτείται βαθιά γνώση των αερομεταφορών από όσους θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της προσέλκυσης πτήσεων και κυρίως βαθιά γνώση των εξελίξεων», σημείωσε ο κ. Παππάς.

Politischios.gr / Κυριακή Μαυριάνου

 

ΙΚΑΡΙΑ

Κατασκευή κεντρικού λιμένα στους Φούρνους

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή κεντρικού λιμένα στους Φούρνους της Ικαρίας και ειδικότερα στον βόρειο προβλήτα, έδωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συνάπτοντας προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Ικαρίας.

Έναυσμα για την ανωτέρω απόφαση αποτέλεσε το γεγονός ότι το λιμάνι των Φούρνων, είναι για το νησί το σημαντικότερο από εμπορικής, τουριστικής και επιβατικής κυρίως άποψης, χρήζοντας αναβάθμισης και επισκευής, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί ομαλά και σωστά την αυξημένη τουριστική κίνηση της καλοκαιρινής περιόδου και την εμπορική και επιβατική κίνηση όλου του χρόνου.

Το έργο, που η διάρκεια ολοκλήρωσης του ορίστηκε στους 48 μήνες, θα έχει συνολικό προϋπολογισμό €6.900.000 με ΦΠΑ, αφορά στα εξής: α) Διαπλάτυνση από 10 μέτρα σε 12,5 μέτρα του αρχικού τμήματος μήκους 45 μέτρων, β) Επισκευή-ενίσχυση του εξωτερικού πρανούς προστασίας με φυσικούς ογκολίθους, γ) Επέκταση του σε μήκος 56 μέτρων, δ) Κατασκευή ράμπας στην εξωτερική πλευρά της επέκτασης, ε) Βελτίωση και κατασκευή των Η/Μ εγκαταστάσεων.

Ikariaki.gr

 

ΛΗΜΝΟΣ

Ροκ-κάρει ο Ήφαιστος!

Ο Ήφαιστος Λήμνου συνεχίζει να εντυπωσιάζει στο πρωτάθλημα της Basket League, αφού μετά τον Πανιώνιο, κατέβαλε την αντίσταση και του Κολοσσού Ρόδου στην έδρα του, επικρατώντας 82-76 και φτάνοντας έτσι στη δεύτερη νίκη του στη διοργάνωση, μέσα σε αποθέωση από τον κόσμο που κατέκλυσε κάθε γωνιά του Κλειστού Γυμναστηρίου «Νίκος Σαμαράς», στο οποίο σημειώθηκε δεύτερο διαδοχικό sold out εισιτηρίων!

Μεταξύ όσων βρέθηκαν εκεί ήταν και ο δημοφιλής τραγουδοποιός Στέλιος Ρόκκος, που κατάγεται από τη Λήμνο και παρακολούθησε από κοντά την αναμέτρηση του Ήφαιστου με τους Ροδίτες. Δεν πρόκειται για έναν τυχαίο υποστηρικτή της ομάδας, αφού είναι εκείνος που έχει γράψει και τον ύμνο του Ήφαιστου Λήμνου, ροκάροντας όπως πολύ καλά γνωρίζει με την πορεία του εδώ και δεκαετίες στην ελληνική μουσική.

Γενικώς, από την πρώτη στιγμή που ο Ήφαιστος Λήμνου εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην Basket League, μετά την απόφαση της οικογένειας Μπούμπουρα να μεταφέρει στο γειτονικό νησί την έδρα του Φάρου, μετονομάζοντας το σύλλογο, οι άνθρωποι της ΚΑΕ έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να διαφοροποιηθούν και να πρωτοτυπήσουν. Και μέχρι στιγμής δείχνουν να τα καταφέρνουν…

LimnosFM100.gr

Σκάναρε το και άκου τον ύμνο του Ήφαιστου Λήμνου

 

 

ΣΑΜΟΣ

«Στοχοποιείται» από τους διακινητές

Την εκτίμηση ότι σε λίγο καιρό η Μόρια δεν θα αποτελεί πρόβλημα, και αυτό διότι οι διακινητές έχουν «στοχοποιήσει» πλέον τη Σάμο έκανε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Η αναφορά του προκαλεί προβληματισμό στο νησί της Σάμου, ωστόσο ο υπουργός παρέθεσε και επίσημα στοιχεία για να υποστηρίξει την άποψη περί «στοχοποίησης» από τους παράνομους διακινητές μεταναστών και προσφύγων, τονίζοντας: «Ξεχάστε τη Μόρια. Σε λίγο καιρό δεν θα είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η Σάμος, γιατί έχει στοχοποιηθεί το νησί. Μόνο από τον Σεπτέμβριο έως τις 25 Οκτωβρίου στη Σάμο έχουν μπει 2.317 και έφυγαν 1.103. Την ίδια περίοδο στη Μυτιλήνη ήρθαν 2.809 και έφυγαν 3.600» είπε χαρακτηριστικά κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για τη διαχείριση των κονδυλίων γύρω από το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Samostoday.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 16:49
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top