Εκατοντάδες κόσμου και κυρίως νεολαίας στην πλατεία Σαπφούς Εκατοντάδες κόσμου και κυρίως νεολαίας στην πλατεία Σαπφούς

«Αυτόν τον κόσμο τον καλό τον χιλιομπαλωμένο…»

10/05/2018 - 12:08 Ενημερώθηκε 10/05/2018 - 12:28

Και ξάφνου στην πλατεία Σαπφούς, ντόπιοι και ξένοι, όλες οι φυλές τραγουδούσαν Ξυλούρη: «Αυτόν τον κόσμο τον καλό, τον χιλιομπαλωμένο…» Ήταν μια διαφορετική συγκέντρωση που λόγω της χορωδίας «Cantaλαλούν» και των μικρών παιδιών που γέμισαν την πλατεία, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου το απόγευμα της Τρίτης. Αντιφασιστική η συγκέντρωση που πέρασε από την αγορά της Ερμού και κατέληξε πάλι στην πλατεία με τραγούδια. Μια συμβολική κίνηση για την ανταλλαγή πολιτισμών και μουσικής, εξάλλου και Μπρέκοβιτς έπαιξαν και τραγούδησαν σε ξένες γλώσσες οι χορωδοί, ηλικίας 4 έως άνω των 60!

Μάλιστα η συγκέντρωση συνέπεσε με τη χτεσινή ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών, αφού πριν από 73 χρόνια στις 9 Μάη 1945 ενώπιον του στρατάρχη Γκιόργκι Κονσταντίνοβιτς Ζούκοφ, η ναζιστική Γερμανία υπέγραφε την άνευ όρων συνθηκολόγησή της. Η νίκη της ανθρωπότητας εναντίον του φασισμού, η Αντιφασιστική Νίκη ήταν γεγονός. Και οι διαδηλωτές ήθελαν να καταδείξουν αυτό και στη Λέσβο, απέναντι σε ό,τι προηγήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες με τα επεισόδια, που πρωτοστάτησαν ακροδεξιοί, εναντίον προσφύγων, πολιτών και εργαζόμενων στα ΜΜΕ ότι η Λέσβος παραμένει «Γη αντιφασιστική».

Κατά Γαληνού και Αθανασίου

Ο Συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σημειώνει ότι «Η ξενοφοβική πολιτική της κυβέρνησης, των καθεστωτικών κομμάτων και της Ε.Ε., στρώνει το δρόμο στο φασισμό, σε ότι πιο απάνθρωπο και απεχθές έχει υπάρξει στη σύγχρονη ιστορία. Το αποτέλεσμα της το ζήσαμε με το πρωτοφανές πογκρόμ κατά των προσφύγων - μεταναστών και αγωνιστών στην πλατεία Σαπφούς, που οργανώθηκε από φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες πριν λίγες μέρες. Οι δολοφονικές αυτές επιθέσεις με πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών βρήκαν πολιτική κάλυψη από το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και από τον βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου. Το σκηνικό έντασης συνεχίστηκε την Πέμπτη στις 3 Μαΐου, κατά πορεία της συγκέντρωσης που διοργάνωσε το Συντονιστικό των φορέων της Λέσβου, στις 7:00 το απόγευμα με την στήριξη του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Την ίδια κινητοποίηση στήριξαν πολιτικά και οργανωτικά οι τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο έκαναν διάφορες ομάδες ακροδεξιών - χουλιγκάνων και Χρυσαυγιτών που επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και εργαζομένους στα ΜΜΕ. Οι ομάδες των ακροδεξιών - φασιστών στην ουσία είχαν αναλάβει να κάνουν την βρώμικη δουλειά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι των φορέων που βρίσκονταν μπροστά στις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ δεν έκαναν τίποτα για να τις αποτρέψουν. Επίσης, δεν έκαναν τίποτα για να απομονώσουν αυτές τις φασιστικές συμμορίες από την συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς αλλά και την πορεία που ακολούθησε».

 

Ξεχωριστό τόνο στη συγκέντρωση έδωσε η διαπολιτισμική χορωδία της Μυτιλήνης Cantaλαλούν, που απαρτίζεται από ντόπιους και πρόσφυγες, τραγουδώντας τραγούδια από όλο τον κόσμο

Πορεία Ειρήνης την Κυριακή

«Καταδίκη της επίθεσης κατά προσφύγων»

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για την πανελλαδική ημέρα αντιιμπεριαλιστικής δράσης, καλεί και φέτος όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και νέες, τους συνταξιούχους, να δώσουν μαζικό και μαχητικό «παρών» στην Πορεία Ειρήνης που διοργανώνει την Κυριακή 13 Μάη 2018, στις 18:30 από την Παναγιούδα προς τη Μυτιλήνη. Η μεταφορά στην Παναγιούδα θα γίνει με ΚΤΕΛ από την Πλατεία Σαπφούς στις 17:45.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καταδικάζει την «άγρια δολοφονική επίθεση σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη, που εκτελέστηκε από ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες και που όπως όλα δείχνουν ήταν προσχεδιασμένη και καλά οργανωμένη. Τέτοιες ενέργειες, στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό του λαού. Στοχοποιούν δηλαδή τα θύματα και όχι τους θύτες. Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και οι πόλεμοι, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά για λογαριασμό της αστικής τάξης, είναι η πραγματική αιτία του προσφυγικού».

Και προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Γι’ αυτό χρειάζεται οι κάτοικοι του νησιού μας να δουν τον πραγματικό αντίπαλο κι εκεί να στρέψουν τα πυρά τους. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τον αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν. Να απομονώσουν τις ρατσιστικές φωνές και τη φασιστική, εγκληματική Χρυσή Αυγή».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιφασιστική νίκη των λαών

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ για τα 73 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών: «Στις 9 Μαΐου 2018 συμπληρώνονται 73 χρόνια από την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του πιο καταστροφικού πολέμου της ιστορίας. Τιμούμε την επέτειο αυτή, ως ημέρα μνήμης, αλλά και εγρήγορσης, ενθυμούμενοι το σύνθημα του 1945, «Ποτέ πια πόλεμος - Ποτέ πια φασισμός!».

«Σήμερα, όπου τα σκοτάδια του ρατσισμού, του νεοναζισμού και του εθνικισμού απλώνονται ξανά, πάνω από την Ευρώπη, κι όπου στον τόπο μας επανεμφανίζονται δυναμικά οι νοσταλγοί του ολοκληρωτισμού, η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής», καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη είναι όχι μόνο η μνήμη και απότιση φόρου τιμής στις ηρωίδες και τους ήρωες της αντιφασιστικής νίκης, αλλά και η αντιφασιστική εγρήγορση, η διαρκής πάλη για την απόκρουση των πολιτικών επιγόνων των ναζί» σημειώνει και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού μετώπου. Οι αγώνες των λαών της ηπείρου μας για μια άλλη Ευρώπη, θεμελιωμένη στις αρχές της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της κοινωνικής Δικαιοσύνης είναι η καλύτερη απάντηση στους νοσταλγούς του φασισμού». τα απαραίτητα κεφάλαια και με εγγύηση τα περίφημα βοσκοτόπια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey